Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2017. Május 25. 23:07, csütörtök | Sport
Forrás: Sándor Judit

Az elcsábított röplabdások és a TAO

Az elcsábított röplabdások és a TAO

A futball, kézilabda mellett létezik még egy tradicionális csapatsport városunkban.

Ugyan kicsit most csendesebb körülötte a levegő, de még így is erőt képvisel nemzetünk sportpalettáján a dunaújvárosi röplabda.
Dunaújvárosban a röplabda a település építésének kezdetétől jelen volt, hiszen 1951-ben alakult meg a szakosztályuk az akkor még Sztálin Vasmű Építők nevet viselő sportegyesületben. A legnagyobb sikerét már Dunaferr SE néven 2002-ben érte el, amikor magyar bajnok lett.
Ahogy mondani szokás, azóta sok víz lefolyt le a Dunán. A Dunaferr SE mára utánpótlás-nevelő egyesület lett. Ennek ellenére a fiatalokkal is a hazai felnőtt élmezőnyben maradt a csapat. Tomanóczy Tibortól, a dunaújvárosiak vezetőedzőjétől megtudtuk, fő profiljuk továbbra is az utánpótlás-nevelés.
- A felnőtt csapatunkat is fiatal játékosok alkotják. Elvem, hogy játék közben lehet a legjobban fejlődni. Ezért a felnőttek között nemcsak junior és ifjúsági, hanem serdülő röplabdázók is lehetőséget kapnak a bizonyításra. Számunkra ez nem mindig jó, mert a fiatalok bizonyítanak is, ezért a jobb anyagi körülmények között élő klubok elviszik őket tőlünk. Az első osztály élcsapatai közül a Kaposvárban, a Kazincbarcikában, a MAFC-ban és a Kecskemétben is játszanak dunaújvárosi nevelésű röplabdázók. A tizenhat tagú felnőtt válogatottban pedig hét olyan játékos szerepel, aki a Dunaferrben nőtt fel.
A dunaújvárosiak jó sorozata az idén sem szakad meg az utánpótlásban. A serdülők, az ifjúságiak és a juniorok is bekerültek az országos bajnokság döntőjébe. (Közülük az ifik már be is fejezték, bronzérmesek lettek.) A serdülők és a juniorok fináléja azonban még hátra van.
Sőt, az előbbi korosztály döntőjét Dunaújvárosban rendezik meg június 9. és 11. között. Tomanóczy Tibor elmondta: mindkét korosztálytól érmes helyezést vár. A dunaújvárosi röplabda helyzetét nagyban javíthatja majd, hogy a látványsportágak társasági adókedvezményéből (TAO) – amit az utánpótlás-nevelésre lehet fordítani - a jelek szerint az év második felében már a röplabda is részesülhet. Erről ugyan még nem született meg a parlamenti határozat, ám a kormányzati elhatározás meg van hozzá, és szinte biztosra vehető, hogy decemberben már a röplabda is juthat TAO-pénzekhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 19:14, kedd | Sport

Gender Tamás Junior a Circuit Du Val D\'Argenton versenypályán versenyzett

Sok nehézség ellenére is elődöntőben a franciaországi Európa-bajnokságon!