Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 06. 07:59, hétfő | Belföld
Forrás: The Telegraph, MNO

Az életébe kerülhet a két pohár bor

Az életébe kerülhet a két pohár bor

Két nagy pohár bor napi elfogyasztása megháromszorozza a szájrák kialakulásának kockázatát.

Arra figyelmeztetnek a brit tudósok, hogy nem szabad hinni a reklámoknak, már a „kicsivel több alkohol” is súlyos kockázatot jelent az egészségünkre nézve. Arra kérték a lakosságot, hogy figyeljenek oda, a férfiak ne igyanak többet napi 4 egységnél, a nőknek pedig 3 a megengedett. Egy nagyobb pohár (250 ml) bor 3 egységnek felel meg, ahogyan egy korsó sör is.

Kutatásokkal bizonyították, hogy akik naponta 6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, azoknál duplájára nőtt a magas vérnyomás kockázata és megháromszorozódott a szájrák kialakulásának esélye.

Évente több mint 5000 embernél diagnosztizálnak szájrákot, átlagosan 1800-an bele is halnak, míg körülbelül 12 millió ember szenved magas vérnyomástól, így növelve a szívinfarktus és a stroke kockázatát.

A szájrák (pontosabban: szájüregi rák) igen ritka, de az utóbbi három évtizedben 20 százalékkal megnőtt a megbetegedések száma az Egyesült Királyságban. Kétszer annyi férfi szenved ebben a betegségben, mint nő.

Magyarországon a helyzet ennél is elszomorítóbb, itthon 1975 óta a szájüregi rákos halálozás körülbelül ötszörösére növekedett mindkét nem esetében. Magyarország a szájüregi rákok által okozott halálozás tekintetében férfiak és nők esetében egyaránt első helyen áll Európában. A Rákregiszter adatai szerint 2001-ben 1432 férfi és 305 nő halt meg a szájüreg rosszindulatú daganata miatt.

Ez a szám azért is megdöbbentő, mert a szájüregi rák már kezdődő stádiumban is könnyen felismerhető, és az időben felfedezett és kezelésbe vett rák az esetek 80 százalékában meggyógyítható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.