Városlista
2022. január 17, hétfő - Antal

Hírek

2013. Április 08. 01:52, hétfő | Helyi

Az érem két oldala

Az érem két oldala

Két különleges diákot szeretnék bemutatni. Nagyon különböző az érdeklődési körük, mégis közös bennük, hogy sikeresek a maguk területén. Ismerik egymást, bár más közegben mozognak.

Dósa Zsófia a Rudas 10. évfolyamos grafikus diákja. Az olvasók jól ismerik munkáit, hisz a múlt hónapban ő tervezte az Info Dunaújváros címlapját, és a tanulásmódszertani írás színesítését is.
Nyerki Emil dunaújvárosi születésű és itt is él, de a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium végzős diákja. Ifjúsági Bolyai Díjas kutató, legújabb eredménye a TUDOK nagydíj. Jelenlegi kutatási területe: mágneses mező hatása a növények fejlődésére.
Mikor döntötted el hogy ezzel szeretnél foglalkozni?
Zsófi: Már egész kicsi óvodás koromban nagyon szerettem rajzolgatni, mégis elsőre szüleim úszásra írattak be, de egy „csoda” folytán mégis az Arany János Általános Iskola rajz tagozatán kezdtem el az iskolát. Nyolc év alatt rádöbbentem, hogy nekem a rajzolás már nem csak hobbi, több annál, itt körvonalazódott bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Ezután kerültem a Rudasba alkalmazott grafika szakra.
Emil: Kutatómunkával nagyjából általános iskolás hetedikes koromban kezdtem el foglalkozni, amikor édesanyám elvitt a Lánczos Kornél Fizikaversenyre , és itt 1. helyezést értem el. Ez elég motiváló volt, hogy tovább dolgozzam. Évről évre próbáltam egyre komolyabb kutatásokat végezni, 2011-ben pedig belekezdtem a jelenlegi kutatásomba, ami mára már igen komoly és szerteágazó lett.
Ki segített a felkészülésben?
Zsófi: 6 éves korom óta rajztanárom Horváth Zsuzsa tanárnő, akinek sok mindent köszönhetek, a pályázat felhívásokat, az alkotótáborokat a múzeumlátogatásokat, amik mind segítettek a fejlődésben.
Emil: Felkészülésemben családom illetve fizikatanárom, Dr. Ujvári Sándor segített.
Váratlanul ért a siker?
Zsófi: Nagyon örültem, hogy fel kerülhettem fel az újság borítójára, és ezzel egy időben egy megyei rajzpályázaton is kimagasló eredményt értem el, de az álmomért még sokat kell fejlődnöm, küzdenem. Nem sajnálom az energiát és derűsen tekintek a jövőmbe.
Emil: Néhány versenyeredményt nem neveznék igazán sikernek. Van olyan eredmény, amin nagyon meglepődtem, van, amelyikért igen megdolgoztam, így jól esett, hogy megkaptam.
A továbbiakban is ezzel szeretnél foglalkozni?
Zsófi: A vágyam válna valóra, ha művészeti pályán dolgozhatnék. Hiszem, ha továbbra is keményen dolgozom, és szívvel lélekkel csinálom, ez az álom valósággá nőheti ki magát.
Emil: Igen, szeretnék a későbbiekben is ezzel foglalkozni, hiszen még rengeteg lezáratlan kérdés van, főleg a "miért" oldalon.
A válaszokat lejegyezte: Somogyi Kata, Rudas Középiskola 11.f

Címkék: diákok, gyerekek, rudas

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 01. 19:16, szombat | Helyi

Több eljárást indított a rendőrség pirotechnikai termékek miatt

Szilveszter éjféltől országszerte reggel 6 óráig 14 emberrel szemben indított eljárást a rendőrség pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt

2021. November 22. 12:00, hétfő | Helyi

Kettős gyilkosság miatt emeltek vádat egy hajléktalan ellen

Vádat emeltek egy hajléktalanként élő férfi ellen, aki januárban bozótvágóval és késsel megölte alvó ismerőseit - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Január 17. 20:25, hétfő | Külföld

A legnagyobb felhőkarcolónál is méretesebb űrszikla ér a Föld közelébe kedden

Egy potenciálisan veszélyes kisbolygó száguld el a Föld közelében kedden, de nem jelent ütközési veszélyt bolygónkra.

2022. Január 17. 19:05, hétfő | Életmód

Gyorsabban pusztulnak az űrben a vörösvérsejtek, mint a Földön

Kanadai kutatók közelebb jutottak annak megfejtéséhez, miért térnek vissza az űrhajósok vérszegényen a Földre.