Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Március 10. 07:53, csütörtök | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Az Iszlám Állam több tízezer tagjának adatai jutottak a Sky News birtokába

Az Iszlám Állam több tízezer tagjának adatai jutottak a Sky News birtokába

Az Iszlám Állam több tízezer egykori és jelenlegi tagjának személyes adatai jutottak a Sky News brit hírtelevízió birtokába - állítja a televízió.

A tévétársaság szerda esti beszámolója szerint az elektronikusan tárolt adatokat a dzsihadista terrorszervezet egy volt tagja adta át, aki korábban a mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék harcosa volt, majd átállt az Iszlám Államhoz, de végül a terrorcsoportnak is hátat fordított.

A memóriakártyán szereplő - a Sky News által kinyomtatott - adatok 22 ezer nevet tartalmaznak, sok esetben lakcímmel, telefonszámmal, hozzátartozók adataival együtt. A listán legalább 51 ország állampolgárai szerepelnek, köztük britek.

Az adatkártya kérdőíveket tartalmaz, amelyeket az Iszlám Államhoz csatlakozni akaró jelentkezőknek ki kellett tölteniük. A kérdőíven szereplő 23 kérdés a tagjelöltek legszemélyesebb adataira vonatkozik, köztük arra, hogy mely országból érkeztek, utazásuk során mely országokon haladtak át, milyen szakképzettségük van, és mennyire jártasak az iszlám törvénykezés, a saría előírásaiban.

A jelentkezőknek meg kellett adniuk legközelebbi hozzátartozójuk telefonos elérhetőségét is.

A listán szereplők között van a walesi születésű Reyaad Khan, akit a brit királyi légierő (RAF) tavaly augusztus 21-én egy drónról indított Hellfire rakétával ölt meg a szíriai Rakka városában, az Iszlám Állam egy másik brit tagjával együtt.

Ez volt az első eset a szíriai konfliktus kezdete óta, hogy a brit fegyveres erők brit állampolgárokat öltek meg szíriai területen, drónnal végrehajtott célzott támadásban.

A pilóta nélküli repülőgépet az RAF egyik nyugat-angliai támaszpontjáról, több mint négyezer kilométeres távolságból irányították.

Az ügy komoly belpolitikai vitát kavart Nagy-Britanniában, mivel a királyi légierőnek akkor még nem volt felhatalmazása arra, hogy a szíriai légtérben fegyveres bevetéseket hajtson végre.

David Cameron brit miniszterelnök a Szíriában végrehajtott augusztusi támadásról a londoni alsóházban beszámolva annak idején azonban kijelentette, hogy az RAF akciója "önvédelmi jellegű, szükséges és törvényes" volt, mivel a brit elhárítás információi szerint Khan nagyszabású terrortámadásokat tervezett Nagy-Britanniában.

A Sky News szerda esti beszámolója szerint az igazi áttörést azok az adatlapok jelentik, amelyeken a nyugati elhárító hatóságok előtt eddig ismeretlen dzsihadista harcosok nevei szerepelnek. A brit hírtelevízió szerint vannak köztük britek, valamint észak-európai, közel-keleti, észak-afrikai országok állampolgárai, emellett amerikaiak és kanadaiak is.

A memóriakártyán szereplő egyik fájl a Mártírok megjelölést viseli. Ebben kizárólag olyanok nevei sorjáznak, akik öngyilkos merényleteket akarnak végrehajtani, és az Iszlám Állam erre ki is képezte őket.

Az adatokat átadó egykori dzsihadista a memóriakártyát a Sky News beszámolója szerint az Iszlám Állam belbiztonsági szolgálatának - a terrorszervezet bennfentesei által is csak SS-ként emlegetett osztagnak - a vezetőjétől lopta el.

A Sky News riportere Törökországban találkozott vele. Az illető a brit tévétársaság tudósítójának elmondta: az Iszlám Állam feladni készül a szíriai Rakkában kiépített központi főhadiszállását, és visszahúzódik a szíriai sivatagba, illetve Irakba, ahonnan terjeszkedése elindult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése