Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Augusztus 10. 12:32, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Az új-zélandi ellenzék bocsánatkérésre szólította a kormányfőt a magyar katonák bírálata miatt

Az új-zélandi ellenzék bocsánatkérésre szólította a kormányfőt a magyar katonák bírálata miatt

Bocsánatkérésre szólította fel az ellenzék pénteken az új-zélandi kormányfőt, mert megkérdőjelezte az Afganisztánban szolgáló magyar katonák bátorságát - írta két új-zélandi hírportál.

John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar katonákat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a tálib fegyveresek tevékenységének a mértéke az új-zélandiak által ellenőrzött területen. "A magyarok nem mennek ki éjszaka - lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem" - fogalmazott Key.
A miniszterelnök azután kritizálta a magyar katonákat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette, és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban.
Az új-zélandi ellenzék pénteken reagált a miniszterelnök szavaira, és ezt idézte az NZCity, valamint a Radio New Zealand internetes oldal. Phil Goff, az új-zélandi Munkáspárt szóvivője azt mondta: nem volt helyénvaló a miniszterelnök megjegyzése; kijelentését a magyarok úgy értékelték, hogy egyértelműen megkérdőjelezték katonáik bátorságát. "Magyarország hét katonát veszített el Afganisztán (biztonsági szempontból) különösen nehéz Baglán tartományában..., ha John Keynek kérdései vannak arról, hogy (a magyarok) miképpen tevékenykednek, azt közvetlenül nekik és bizalmasan kellett volna felvetnie".
Goff szerint az mód, ahogy a kormányfő "nyilvánosan lehordta őket", haragot és ellenszenvet váltott ki Új-Zélanddal szemben, aláásta az ország kapcsolatait szövetségeseivel.
http://www.radionz.co.nz/news/political/112938/apology-to-hungary-wanted

http://home.nzcity.co.nz/news/article.aspx?id=151844&fm=newsmain%2Cnrhl

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 15:08, szerda | Külföld

Franciaországban a napi esetszám csökkent, de a súlyos esetek és a halottak száma nő

Az elmúlt 24 órában 20 468 koronavírusos estet tártak fel Franciaországban, ami több, mint az előző napi 13 243, de elmarad a hétvégén és a múlt héten regisztrált 30 ezres napi esetszámoktól.

2020. Október 21. 11:03, szerda | Külföld

Önkéntes lesz az országos tesztelés Szlovákiában

Önkéntes lesz az országos koronavírus-tesztelés Szlovákiában. Aki azonban nem vesz részt rajta, kötelező módon tíznapos karanténba kell vonulnia

2020. Október 21. 10:41, szerda | Külföld

Aszteroida száguld a Föld felé

Még az amerikai választások előtt becsapódhat.

2020. Október 21. 08:58, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma a világban már meghaladta a 40,7 milliót, a gyógyultaké a 27,8 milliót

A világon már 40 728 371 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 123 967, a meggyógyultaké pedig 27 846 487 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerda reggeli adatai szerint.