Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Március 04. 17:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az újító fesztiválokat díjazták

Az újító fesztiválokat díjazták

Az újító, innovatív fesztiválok közül díjaztak ötöt a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) minapi közgyűlésén - mondta Márta István, a szervezet elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A Magyar Fesztivál Szövetség Beke Pál-nívódíját a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál, a Héttorony Fesztivál, az Ördögkatlan Fesztivál, a Szekszárdi Szüreti Napok és a Tartóshullám/Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét szervezői vehették át.

"A díj minősítési rendszerünkhöz kapcsolódik, egyfajta szakmai megmérettetés, amelyet tavaly tizenheten kértek, és közülük az elnökség választott ki ötöt. Ezek a fesztiválok olyan újdonságokkal jelentkeztek, amiket érdemes volt honorálni. Ilyen innováció lehet például a környezettudatosság, az épített és szellemi környezetre jobban odafigyelés" - fejtette ki Márta István.

Mint elhangzott, a szövetség 2002-ben tizenhét fesztivállal alakult, azóta jelentősen nőtt az ilyen rendezvények száma, miközben az MFSZ a közepes és nagy minőségi fesztiválok szakmai szervezete. Az elnök örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt két évben egyre több határon túli magyar fesztivál csatlakozott a szövetséghez, főleg Erdélyből, mások mellett kolozsvári, csíkszeredai, temesvári, nagyváradi rendezvény. Az év fesztiválszervezője is erdélyi lett, Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője.

Márta István kitért arra, hogy Magyarországon mintegy 4500 magát fesztiválnak nevező rendezvény van, közülük 238 szakmai szervezetét képviseli a Magyar Fesztivál Szövetség. Vannak közöttük művészeti, közösségi, népművészeti és hagyományőrző, gasztrokulturális, valamint ifjúsági fesztiválok is. A fesztiválszezont idén is a Tartóshullám/Mediawave nyitja április végén.

"A tervek szerint a fesztiválszövetség meghirdet egy kampányt őshonos fák, gyümölcsfák ültetésére a részbeni karbonmentesítés jegyében, és reméljük, az akcióban fesztiváljaink nagy része részt fog venni" - jegyezte meg Márta István.

Címkék: díj, elismerés, fesztivál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.