Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 27. 04:26, csütörtök | Helyi

Az Útkeresés a Rómaira megy

Az Útkeresés a Rómaira megy

Kisgyermekeknek bábelőadás, a nagyobbaknak Kamasz-barlang, a fiatal egyedülálló szülőknek Egyszülős klub, az idősebbeknek Teaház nyitja meg kapuit.

A család összetartását célzó programban szülők és gyermekek újra megtapasztalhatják „az együttjátszás” örömét. A családok speciális problémáira reagál a „Csoporttalálkozó eladósodott háztartásoknak”, valamint a „Mentális és technikai felkészítés a munka világába” csoportfoglalkozás. Mindez csak és kizárólag a Római városrész lakóinak. Árgyelán Anikó, a program koordinátora egy táblázatot mutat. Jövő év májusáig tartalmaznak a rublikák különböző programokat. „Szociális Információs Szolgálat, családi és közösségi kohézió erősítése” című rendezvénysorozat „A Római városrész szociális célú város rehabilitációja” címet viseli, és a KDOP-3.1.1./D2-13-k2-2013-0003 számú projekt keretében valósul meg.


Ámulva figyelem a papírlapot, nem az előretervezés az, ami lenyűgöz, hanem, amit mindez tartalmaz.
A Római városrész lakóinak segítséget, kapcsolatokat, információt és szórakozást. Szándékaik szerint helybe visznek mindent, amire a városrész lakóinak szüksége lehet. A nyitórendezvény március 25-én tartották, egyelőre még a könyvtár ad helyet a különböző programoknak, de a beruházás során megújul a volt APEH iroda, közösségi házzá válik, s odaköltöznek majd át a későbbiekben a programok. A Szociális Információs Szolgálat útmutatást, segítséget nyújt abban, hogy a problémáik megoldásához hová, kihez, milyen szervezethez fordulhatnak az érdeklődők.


- Ezzel párhuzamosan indul az a program, amely hosszú távon segítséget nyújthat a megfelelő munkahely megtalálásához. A tökéletes munkahely megtalálásának első lépése a jó pályaválasztás. Ezt segíti a pályaorientációs csoportfoglalkozás, amely „interaktív módon” mutatja be az egyes szakmákat. A szakmákat a művelőik révén kívánjuk megismertetni. Az információs blokk részét képezi a különböző közüzemi díjhátralékosok tájékoztatása is.


Árgyelán Anikó nem véletlenül hangsúlyozza a segítségnyújtás fontosságát, az Útkeresés Segítő Szolgálat munkatársa, pontosan tudja, hogy mik azok a problémák és gondok, amelyekkel megkeresik őket. Hasonló jellegű lesz a tanácsadói munkájuk most is, csak közelebb a Római városrész lakóihoz. A tanács- és információadás mellett a szabad idő hasznos eltöltésére is programokat dolgoztak ki. Lesz olyan foglalkozás, ahol a szülők és a gyerekek közösen játszhatnak: kézműveskedhetnek, társasozhatnak. A közös játék a családi összetartozást is erősíti. Ide tartozik a Varázsoljunk bábszínházat, ez egy nyári program, ahol a gyerekek egy általuk kiválasztott mesének készítik el a bábuit, s játsszák is majd el a szüleiknek a darabot. A Kamasz-barlangba a városrészben helyüket kereső fiatalokat várják. A közösségi kapcsolatokat erősítését szolgálja az Egyszülős klub és a Teaház.

Mint a városrész problémáit felderítő tanulmányból megtudták, a Rómain van a legtöbb egyszülős család, s bizony a fiatalok mellett nagyon sok az idősebb ember is, nekik is szeretnének programokat biztosítani. Természetesen a rendezvényeknek csak ideiglenesen biztosít helyet a József Attila Könyvtár, csak addig, amíg elkészül majd a végleges „otthonuk”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.