Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Október 01. 11:01, péntek | Helyi

Az ACÉL-HÍD programtanács hét éve

Az ACÉL-HÍD programtanács hét éve

Utoljára ülésezett – eddigi összetételben – 2010. szeptember 30-án az ACÉL-HÍD Foglalkoztatási és Térségfejlesztési Program programtanácsa, amely az elmúlt hét esztendőben rátette a névjegyét a város és a térség szinte minden j

A programtanács létrehozója az Összefogás Dunaújváros és Térsége Fejlesztéséért Alapítvány (DuTéFa) volt. Melynek mindenkori elnöke a Dunaferr vezérigazgatója és társelnöke Dunaújváros mindenkori polgármestere. Dr. Kálmán András nyugállományba vonulása értelemszerűen a programtanács személyi összetételét sem hagyhatja érintetlenül.

Az ACÉL-HÍD alapítvány és programtanácsa létrehozását a magyar kohászat előrevetített válsága hívta életre és az a helyi/társadalmi összefogás, amelynek célul tűzte ki az Ózdon Diósgyőrben tapasztalt acélipari válság elkerülését.

Fel nem sorolható, hogy hányan és ki mindenki vett részt ebben az „össznépi” összefogásban, amelyben karmesteri szerepet töltött be az eltelt hét esztendőben az ACÉL-HÍD programtanács. Csak a legfontosabbak! Az akut gondok orvoslását szolgáló Acél-alapítvány, a közszolgálatban dolgozókat védő Dr. Kovács Pál alapítvány. A térség gondjait időlegesen kézben tartó tárcaközi bizottság, A döntés-előkészítés, majd a döntés az M6 autópályáról és a Dunaújvárosnál felépülő új Duna-hídról. Ezek mind új fejlődési potenciál letéteményesei a város térségében. Akárcsak a főiskola minden korábbit túlszárnyaló fejlesztése.

Az első eredmények: a Hankook gumiabroncsgyár és a Hamburger Hungária papírgyár idejövetele csak az elsők...

A programtanács – egy korszakot lezáró – szeptember végi üléséről Rohonczi Sándor, a programtanács titkára kiemelte, hogy fő célja a számvetés, a hét év eredményeinek összegezése volt, hogy megszövegezhesse jelentését az alapítónak, továbbá alapot adjon a további munkához. Amely szükségképpen változás lesz az eddigiekhez képest. Változik a DuTéFa kuratóriuma is, hiszen a társelnök (polgármester) személye mindenképpen más lesz. Dr. Kálmán András nyugállományba vonul. A parlamentben új képviselője van Dunaújvárosnak is, környékének is. Mindketten jelezték, hogy részt kívánnak venni az alapítvány munkájában. Mindenképpen új időszak kezdődik és célszerű az új vezetés elé odatenni az eddig elért eredményeket Nincs okunk szégyenkezni.

A program külön is megemlíthető rész-sikere például az is, hogy több mint 900 millió forint pályázati forráshoz jutottak városi, környékbeli intézmények és szervezetek az ACÉL-HÍD programban részt vevő három szervezet közreműködésével megvalósult pályázatok révén. Ezek: a „HÍD” Dunaújváros és Környéke Egyesület, M8 Dunahíd Nonprofit Kft. és az Összefogás Dunaújváros és Térsége Alapítvány.

A körvonalazódó változások új lendületet adhatnak a fejlesztéseknek, mondta záró gondolatként Rohonczi Sándor, utalva arra, hogy stratégiai kérdésekben eddig is volt együttműködés. Bízni lehet abban, hogy ez az együttműködés fennmarad a város és a régió érdekében.

(Cs.Gy.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.