Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Május 04. 08:01, csütörtök | Helyi
Forrás: Kovács Bettina

Babavárók

Babavárók

Áprilisban immáron hagyománynak örvend a Szent Pantaleon Kórház közreműködésével a Születés hete programsorozat, de nem maradhatott el az intézmény szervezésében a szülésre felkészítő tanfolyam sem.

A rendezvényeken kismamák és kispapák szép számmal vettek részt, igazolva, hogy javul a gyermekvállalási kedv. Ezt erősíti meg dr. Bazsa Sándor Ph.D. a Szent Pantaleon Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa:
• Tavaly 923 szülést vezettünk le az osztályunkon, ez jóval több, mint az előző években, amikor 700 körüli volt a nálunk született babák száma.
A főorvos úr szerint az országos átlag fölött növekedett a dunaújvárosi kórházban született gyermekek száma, s ez azt igazolja, hogy a városi kórházunk iránti bizalom is sokat javult:
• Ennek egyik oka lehet az, hogy a gyermeket vállalók jónak tartják az osztályunkon végzett szakmai munkát, megfelelőnek tartják a szolgáltatásainkat. Korszerű a szülőszobánk, amely még tovább is fog fejlődni, lehetőség van az apás szülésekre, felújított a gyermekágyi részlegünk, s az egyedi igényeknek megfelelő úgynevezett VIP- szobáink is a kismamák rendelkezésére állnak.
A természetes szülések egyharmadát epidurál anesztéziában végezték, a fájdalomcsillapítás lehetőségével a szülőnők a nap 24 órájában élhetnek. A császármetszések aránya a természetes szülésekhez képest az országos átlag ( 40%) alatt van, de azért nálunk is emelkedett ( 35%). Ennek az az oka, hogy egyre több a 35 év fölött gyereket vállaló hölgy. A főorvos szerint biológiailag az ideális az lenne, ha az anya 20-30 év között három gyermeket szülne, majd 30-35 év között két gyermeket és 35-40 éves kora között egy egészséges gyermeket hozna a világra.
Az osztály népszerűségét növeli az is, hogy minden információt igyekeznek megadni a leendő szülőknek. Erre alkalmasak a már évente három alkalommal megtartott a szülésre felkészítő tanfolyamok. A hathetes kurzuson a babavárás, a szülés témakörében tájékozódhatnak az érdeklődők. Meglátogatják a szülőszobát, a rooming-in szobákat, a műtőket.
A főorvos szerint nagyon jó az együttműködés a várandós gondozás során a társszakmai szervezetekkel így a háziorvosokkal és a védőnőkkel is. Igyekeznek úgy együttdolgozni, hogy a legkisebbre csökkentsék a szüléssel együtt járó rizikót, s a lehető legegészségesebb és legszebb kisbabák lássák meg a napvilágot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.