Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2015. Július 07. 01:33, kedd | Helyi

Barbi és a rászorulók

Barbi és a rászorulók

Barbinak nyolcévesen agydaganat volt. Aztán megvakult. Néhány évre rá elvesztette az édesanyját, aki egyedül nevelte, gondoskodott róla. A nagymamája maradt neki a világból és a féltestvére. Aztán már a mama sincs vele…

Örökölt egyharmad lakást, amibe be szeretne kötözni, hogy maga magában éljen. A „vakodában” sok mindent megtanult, például azt is, hogyan kell tojást sütni, bekapcsolni a mosógépet, szétválogatni a ruhákat. Még takarítani is, persze az nem annyira precíz, mintha látna az ember. Ezeket mind végre kipróbálhatja, mert hisz abban, hogy mindent meg tud oldani, amit mások, persze egy kicsit fél is. Mint ahogy mindannyian félünk a változástól. Ő talán egy kicsit jobban, mert egy csomó láthatatlan akadály van, amivel meg kell még küzdenie. Meg kell tanulnia az új lakáshoz az új útvonalat. Nincsenek még arra barátai, akik segítenek, ha gond van, egy bevásárlásnál, egy telefonhívásnál, mint itt a Dózsa I-ben.


- Miért akarsz rólam írni megint? Már így van egy lány, aki csúnyákat mond, rólam- kérdezi.
- Talán azért, mert aki eljött a jótékony célú estedre, az kíváncsi lehet arra, hogy mi történt veled azóta…
Kicsit elgondolkodott, majd biccentett rá. Tehát…
- Jelenleg 750.000 forint áll Barbi rendelkezésére, mondja Husztiné Pákozdi Gabriella, pedagógus, aki a jótékony célú koncertet szervezte.


- Ez az összeg naponta változik, hiszen mindig vannak újabb és újabb adományok. Legutóbb dr. Dorkota Lajos küldött 100.000 forintot. De kaptunk kádat, bútort, konyhaszekrényt, sok-sok munka- és alapanyag adományt is. Szükség is van rá, hiszen a helyzet sokkal rosszabb, mint azt gondoltuk. A felújítás során egyre másra jöttek elő a problémák. Kiderült, hogy ki kel cserélni a villanyvezetékeket, a radiátorokat, az ablakok nem záródtak, s Barbi nem érte el a kilincset, a parkettát fel kellett bontani, alatta pedig már porózus volt a beton. S ráadásul a háztartásban, semmi, de semmi nem volt már használható. Gyakorlatilag egy tányérja sincs Barbinak. Mindent meg kell vennünk a hűtőtől az edényekig. S persze azt is figyelembe kell venni, hogy egy nagyon kis lakásról van szó, és még bútorból sem fér el akármekkora. Szegedről kaptunk kádat, Pestről a nőegylettől konyhabútort. És Barbi is spórolt és dolgozott, árusította a maga készítette kerámiáit, s összegyűjtötte a vágyott sarokkanapéra valót. Az adományok jó helyre kerülnek, hiszen hatvanezer forint körüli a nyugdíja, s ebből kell kifizetnie még a vakvezető kutyájának az élelmezését is.


Cserna Gábor polgármester jól ismeri Jovány Barbara helyzetét, ezért megkérte a DVG Zrt-t, hogy szakemberekkel segítsenek befejezni a lakásfelújítást, hogy a fiatal lány nyár végére már birtokba vehesse otthonát. Elmondta azt is, hogy a DVG Zrt Fészek étterme és a Campus étterem közösen vállalta, hogy otthonába viszi Barbinak az ebédet. Cserna Gábor, polgármester arról is beszélt, hogy nem csupán Jovány Barbarának, hanem minden rászoruló gyermeknek segít az önkormányzatunk a nyári szünet alatt is. Egy pályázat révén a város 6,5 millió forintot fordíthat a gyermekek ingyenes nyári étkezetésére június 22-augusztus 28. között.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 15:06, péntek | Helyi

Hová tűnt Damon Hill azaz az MSZP?

Hová tűnt Damon Hill?" – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá vált kétségbeesés, amely megihletett bennünket is, ahogy a pesti srác,mint jobbikos országgyűlési képviselő-jelölt bemutatkozását láttuk.

2019. November 22. 03:03, péntek | Helyi

Cserna: Mire kell két milliárd forint?

A november 21-i közgyűlésről Cserna Gábor a Fidesz helyi elnöke tett fel kérdéseket közösségi oldalán Kétmilliárdos kérdések címmel:

2019. November 22. 02:42, péntek | Helyi

A közgyűlésen történt...

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj.

2019. November 20. 14:48, szerda | Helyi

Miserend változás Krisztus király főünnepén

November 24-én (vasárnap) „Krisztus, a mindenség királya” főünnepén a Mária rádió a dunaújvárosi főtemplomból közvetíti az aznapi ünnepi szentmisét, amely így kivételesen nem ½ 9-kor, hanem 9 órakor kezdődik.