Városlista
2020. november 25, szerda - Katalin

Hírek

2012. Július 12. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Barnaság fél egészség, és más tévhitek a napozásról

Barnaság fél egészség, és más tévhitek a napozásról

Leéghetünk az árnyákban? A napolaj tényleg vitaminhiányt okoz? Tényleg visszatükrözi a homok a napsugarakat? Tények és tévhitek, vajon mi igaz és mi nem a napozásról. A CNN összegyűjtötte a legnagyobb tévedéseket és megkérdezte a szakértőket a valóságról.

1. Tévhit: A strandernyő megvéd nap káros sugaraitól

Valóság: ez nem olyan biztos. A homok is visszatükrözi az UV sugárzás 17 százalékát, úgyhogy ez önmagában nem elégséges bőrünk védelmében - mondja Dr. Weinstock. Mindazonáltal, okos az árnyékban maradni, főképp azokban az órákban, mikor a nap magasan jár; és mindenképp kenje be bőrét napolajjal vagy naptejjel.

2. Tévhit: Ha felhős az idő, nincs szüksége napolajra

Valóság: A SCF szerint a nap UV-jának 80 százaléka képes áthatolni a felhőrétegeken. Ez az oka annak, hogy az emberek gyakran komolyan leégnek felhős napokon is, ha több időt töltöttek kint a kelleténél napvédelem nélkül. Még a téli hónapokban is óvatosnak kell lennünk: ugyanis a hó is képes visszatükrözni akár az UV-sugarak 80 százalékát. Ez különösen igaz sívakáción, a magasabb hegyeken.

3. Tévhit: barnaság fél egészség

Valóság: Már egyetlen egy leégés is megkettőzheti a melanóma (a legkomolyabb fajta bőrrák) kialakulásának esélyét. Ám a gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben még akkor is, ha soha nem égnek le. Minél többször tesszük ki magunkat a nap káros hatásának, annál valószínűbb a bőrrák kialakulásának veszélye és a barnaság már egyértelmű jele a bőr valamilyen szintű károsodásának. - monda dr. Martin Weinstock, az amerikai rákellenes társaság elnöke.

4. Tévhit: Az üveg nem engedi át a nap káros sugarait

Valóság: A szimpla ablaküveg csak egy fajta sugárzást képesek kiszűrni, az UV-B sugarakat. De az UV-A sugarak képesek behatolni és leégést okozni. Ez az oka annak, hogy sok felnőttnek miért van több szeplője a bal oldalán, hiszen az UV-sugarak vezetés közben kocsiablakon keresztül azon az oldalon jutnak be.

5. Tévhit: Túlzásba vitt napolaj vitaminhiányt okoz

Valóság: Ha napolajjal kened a bőröd, az UV sugarak kevésbé hatolnak át a bőrödön, segítik a testednek a nélkülözhetetlen tápanyagokat - mint például D-vitamint - megtartani.

6. Tévhit: 18 éves kor előtt történik a leégéses esetek 80 százaléka

Valóság: a fenti becslésekkel ellentétben a legutóbbi tanulmányok azt mutatják, hogy a negyedénél is kevesebb napkár tudható be ebben az életszakaszban a teljes életünk 100 százalékához viszonyítva. Tanulmányok mutatják, hogy a szülők 83 százaléka védi naptejjel csemetéje bőrét.

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 09:00, kedd | Életmód

A hiperbár oxigénterápia visszafordíthatja az öregedést

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egészséges idősödő felnőtteknél megállíthatja a vérsejtek öregedését, és megfordíthatja az öregedés folyamatát a Tel-Aviv-i Egyetem (TAU) és az izraeli Samír kórház közös kutatása szerint.

2020. November 21. 15:04, szombat | Életmód

Elkészült a világ 20 ezer méhfajának globális térképe

A világ 20 ezer méhfajának eloszlását bemutató globális térképet készítettek szingapúri és kínai kutatók, akik szerint munkájuk segíteni fogja a rovarok megóvására irányuló erőfeszítéseket.

2020. November 19. 15:00, csütörtök | Életmód

Csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások

Felnőtteknél csökkentik a szívmegállás kockázatát az egészséges alvási szokások egy nagylétszámú új amerikai kutatás szerint.

2020. November 18. 13:00, szerda | Életmód

Változnak a munkahelyválasztás szempontjai a fiatalok körében

A munkahelyválasztás szempontjai közül az alapbér mértéke áll az első helyen, és új szempontként jelent meg a munkahely biztonsága, a továbbtanulás támogatása