Városlista
2020. október 25, vasárnap - Bianka

Hírek

2012. Augusztus 15. 21:57, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Basescu bocsánatkérést vár egy orosz rádiótól, amely azt állította, hogy titkos paktumot kötött Orbán Viktorral

Basescu bocsánatkérést vár egy orosz rádiótól, amely azt állította, hogy titkos paktumot kötött Orbán Viktorral

Bocsánatkérést vár Traian Basescu felfüggesztett román államfő az Oroszország Hangja nevű orosz hivatalos rádiótól, amely azt állította, hogy Basescu és Orbán Viktor titkos paktumot kötöttek Székelyföld területi autonómiájáról.

A rádió azt állította nemrég, hogy e paktum szerint támogatta Orbán Viktor Basescut a leváltásáról szóló romániai népszavazáson. A rádió szerint ennek a támogatásnak tulajdonítható az, hogy a romániai magyarok közül nagyon kevesen mentek el szavazni a referendumon, s ezzel Basescut segítették.
Basescu szerint egy megválasztott államfő nem árulhatja el saját országát, és "hazugságnak" nevezte az orosz rádió állítását. "Hogy lehet ilyesmit feltételezni? Ez a legsértőbb, amit állíthattak, hiszen a románok nem választhattak maguknak olyan államelnököt, aki elárulja őket. Hogy gondolják, hogy egy román államfő az alkotmányt megsértve odaad egy darab területet, hogy az autonóm legyen? Vagy mit gondolnak, ez itt a Dnyeszteren túli terület?" - fakadt ki Basescu az orosz rádiónak adott interjúban. Szerinte legalább ezért - Basescu ugyanis több hamis állítással vádolja a rádiót (a tud. megj.) - bocsánatkérés jár neki.
A felfüggesztett román államfő kifejtette, hogy Orbán állásfoglalása a referendum ügyében valóban neki kedvezett, hiszen ő és Orbán hagyományosan támogatják egymást a választásokon. Példaként említette, hogy ő is arra buzdította a magyarországi románokat, szavazzanak a Fideszre a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokon.
Mint mondta: "Be kell vallanom, hogy Orbán Viktorral a politikán kívül is van kapcsolatom". Emlékeztetett arra is, hogy "Romániának és Magyarországnak is gondjaik voltak a NATO- és az EU-csatlakozás előkészítésében, és kölcsönösen támogattuk egymást". Basescu hozzátette: ez a támogatás természetes, hiszen a volt kommunista országok ugyanazokkal a nehézségekkel küszködnek, ráadásul ő és Orbán Viktor ugyanannak az európai politikai családnak a tagja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 25. 14:01, vasárnap | Külföld

Brüsszelben éjszakai kijárási tilalmat, kötelező utcai maszkviselést, a színházak és mozik bezárását rendelték el

Éjszakai, 22 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom lép érvénybe hétfőtől Brüsszelben, kötelező lesz a szájat és az orrot eltakaró maszk köztéri viselése, nem tarthatnak sportrendezvényeket,

2020. Október 25. 10:57, vasárnap | Külföld

Több mint 42 és fél millió fertőzöttet tartanak nyilván a világon

Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a Johns Hopkins Egyetem vasárnapi adatai szerint.

2020. Október 25. 09:00, vasárnap | Külföld

Az Antarktiszon megjelentek a közönséges szúnyogok

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok - jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője pénteken az Interfax hírügynökségnek.

2020. Október 25. 05:00, vasárnap | Külföld

Szlovéniában bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.