Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 12. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Basescu kitiltaná Romániából a Jobbikot

Basescu kitiltaná Romániából a Jobbikot

A Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a román kormánytól és parlamenttől kedden Traian Basescu román államfő az előző napi marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt.

A román média nem a tüntetők által elfogadott, a Székelyföldnek autonómiát követelő kiáltványra, hanem "magyarországi szélsőséges csoportok" randalírozására helyezte a hangsúlyt a Székely szabadság napjáról szóló tudósításokban.
A román lapok és hírtelevíziók hangsúlyozták, hogy a rendezvényen Vona Gábor, a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) és a "Magyarországon betiltott Magyar Gárda" több képviselője is jelen volt, ez utóbbiakat téve felelőssé a csendőrökkel való dulakodásért.
"A Jobbik egy szélsőséges párt, amely nem visel felelősséget az egyesült Európáért, csak saját kicsinyes céljait követi. Európában növekszik a szélsőséges pártok súlya, és ha Magyarország nem tudja féken tartani őket, Romániában nincs keresnivalójuk" - jelentette ki a román államfő.
Hozzátette: a Legfelső Védelmi Tanács következő ülésen is fel akarja vetni a kérdést, mert a szólásszabadság nem lépheti át azt határt, amellyel másoknak árt.
Újságírói kérdésre, hogy miért késlekedik a székelyföldi autonómiáért az Európai Parlamentben (EP) szót emelő Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonásával, Basescu azt mondta, hogy az EP-képviselő megtámadta a bíróságon az érdemrend etikai testületének a kitüntetés visszavonását kezdeményező határozatát, és majd a bírósági döntés függvényében fog lépni az ügyben.
Romániában Tőkés László hétfői, a székely autonómiaigényekkel kapcsolatos strasbourgi nyilatkozata is nagy visszhangot keltett. Több román politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy Tőkés "a román államnacionalizmus asszimilációs politikájáról" beszélt és a székelyföldi magyarság helyzetét a krími tatárokéhoz hasonlította.
Victor Ponta miniszterelnök az EP-képviselő nyilatkozatára utalva azt mondta: méltányolja, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vette fel EP-jelöltlistájára Tőkés Lászlót, és azt is, hogy az RMDSZ elnöke elhatárolódott a szélsőségesektől.
A Székely Nemzeti Tanács a Székelyföldnek autonómiát követelő nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn Marosvásárhelyen a Székely vértanúk emlékművénél, amelyre a szervezők becslése szerint tízezrek érkeztek egész Erdélyből. A hatósági tiltás ellenére a tömeg a városközpontba vonult, az út során pedig több ízben dulakodás alakult ki az úttestet elfoglalni próbáló felvonulók és a rendfenntartók között. A csendőrség szóvivője szerint "jelentősebb incidensek" nélkül fejeződött be a demonstráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése