Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Június 06. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Beindítaná az ingatlanpiacot az új szocpol

Beindítaná az ingatlanpiacot az új szocpol

Stimulálná a lakáspiacot és erősítené a lakásépítések volumenét, ha a 2012-ben újra bevezetett szocpolt nem csak új lakás céljaira lehetne igénybe venni. A támogatások javát kihelyező OTP Bank szerint az is segítene, ha gyermektelen párok már egy gyerek vállalásával is részt vehetnének a programban - írja a Napi Gazdaság.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden beszélt arról, hogy a kormány tervezi a lakásvásárlási és -építési támogatási rendszer felülvizsgálatát. Az új koncepció hasonló lehet ahhoz, ami az első Orbán-kormány idején elérhető volt, mondta Varga a parlament gazdasági bizottságában.

Az új lakások építését és vásárlását ösztönző szocpol támogatást két évvel ezelőtt vezette be újra a kormány, azonban a program nem hozta a várakozásoknak megfelelő eredményeket. Míg a kormány már az első évben körülbelül négyezer igénylésre számított, és ennek finanszírozására több mint 5 milliárd forintot különítettek el a központi költségvetésben, addig idei áprilisi adatok szerint alig valamivel több mint ezer szocpol igénylés érkezett a pénzintézetekhez az elmúlt két év során, és a kihelyezett állami támogatás összege megközelítőleg 1,2 milliárd forint volt.

Az OTP szakemberei szerint a lakásépítési támogatás népszerűségét növelné és a lakáspiacot is stimulálná, ha nem csak új lakás céljára, hanem használt lakás vásárlásához, illetve lakás bővítéséhez is igénybe lehetne venni a támogatást. A használt lakás célra nyújtható lakásépítési támogatás összege az új lakáscélokra igénybe vehető támogatási összeg fele lehetne a 2009. évig hatályos szabályokhoz hasonlóan, javasolja a bank.

A szocpolt igénybe vevők körét szélesítené, ha új lakáscélok esetén egy gyermek után is járna a támogatás, illetve gyermektelen fiatal házaspárok egy gyermek vállalásával is igényelhetnének megelőlegezett lakásépítési támogatást.

A jelenleg érvényben lévő támogatási rendszer értelmében vissza nem térítendő támogatás új lakás vásárlására és építésére adható, 40 év alatti házaspárok igényelhetik, akár már egy gyerekkel és egy második vállalásával is. A támogatás összege 800 ezer forintról indul, a gyerekek számától, a lakás nagyságától és energetikai besorolásától. A támogatás összegének felső határa 2,5 millió forint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során