Városlista
2024. február 28, szerda - Elemér

Hírek

2022. Március 01. 09:03, kedd | Belföld
Forrás: mti/fotó: MTI/Rosta Tibor

Békéscsabán alakítják ki a következő áldozatsegítő központot

Békéscsabán alakítják ki a következő áldozatsegítő központot

A kormány részéről akár néhány héten belül létrejöhet Békéscsabán a tizenkettedik áldozatsegítő központ. A kormány célja, hogy 2025-ig minden megyében működjön ilyen intézmény

- közölte az igazságügyi miniszter hétfőn a békési megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón.

Varga Judit elmondta, a már működő központokban és áldozatsegítő pontokon tavaly 17 ezer embernek nyújtottak segítséget.

A központok egységes arculattal működnek, néhány napja Debrecenben adtak át egyet, Békéscsaba után még Érden és Salgótarjánban hoznak létre ilyen centrumot. Azokban 2-3 igazságügyi minisztériumi munkatárs dolgozik; lelki, jogi, pszichológiai vagy akár pénzügyi segítséget nyújtanak mások mellett a kapcsolati erőszak, a bűncselekmények vagy akár az emberkereskedelem áldozatai számára.

A tárcavezető elmondta, működik egy 24 órában hívható segélyvonal is, a 06/80-225-225-ös számon.

Varga Judit közölte, tavaly január 1-jén bővültek az áldozatelérési lehetőségek: a központok már rendőrségi jelzésre felkereshetik az áldozatokat, ha ehhez ők hozzájárulnak.

Az elmúlt 12 évben 70 százalékkal csökkent Magyarországon a bűncselekmények száma, miközben az áldozatelérés lehetőségei bővültek - jegyezte meg.

Az ukrajnai háborúról szólva a politikus közölte, Magyarország részt vesz a humanitárius segítségnyújtásban, nagy segélycsomaggal támogatja a közös uniós fellépést, "együttérzünk az Ukrajnából menekülőkkel"; de az ország nem járul hozzá fegyverek átszállításához a területén, mert "Magyarország a békében érdekelt".

Herczeg Tamás (Fidesz), Békés megye 1. választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, a központok - amelyekre szakemberek egybehangzó véleménye szerint is szükség van - az állami, önkormányzati és civil szervezetek "segítő akaratát fogják össze".

Közgyűlési döntésre van szükség, hogy Békéscsabán pontosan hol alakítsák ki a központot, így annak a tényleges létrehozása néhány hétnél valamivel többet vesz igénybe - közölte.

Az MTI-nek a békéscsabai menekülttábor újranyitásával kapcsolatos kérdésére Herczeg Tamás úgy fogalmazott: "van már egy megkereséshalmaz", miszerint szükség lehet Békés megyében is az Ukrajnából menekülők fogadására. Hozzátette, a miniszterrel Kondoroson is jártak, a település felajánlott egy önkormányzati intézményt ilyen célra szükség esetére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 14:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába

Sem fegyvereket, sem katonákat nem vagyunk hajlandóak küldeni Ukrajnába - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a közösségi oldalán.

2024. Február 27. 08:27, kedd | Belföld

Sulyok Tamás: kölcsönös meghallgatás és megértés révén szeretnék bizalmat építeni

Bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén Sulyok Tamás megválasztott köztársasági elnök, aki hétfőn az Országgyűlésben azt mondta, bizonyos hatáskörökben

2024. Február 27. 06:00, kedd | Belföld

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnök lemondását hétfőn. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.