Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Március 14. 07:18, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Bemutatták az új adóreformot Ausztriában

Bemutatták az új adóreformot Ausztriában

Az osztrák kormánykoalíció bemutatta az új adóreformot Ausztriában pénteken, az ötmilliárd eurós (mintegy 1550 milliárd forint) volumenű intézkedéscsomagot az osztrák kancellár a második köztársaság legnagyobb adóreformjának nevezte.

A koalíciót alkotó Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) hetek óta komoly tárgyalásokat folytatott az adóreformról, amelynek részleteit pénteken késő délután ismertették.
A reform bevezetésétől a vásárlóerő növekedését várják, amely évente 850 millió eurós bevételt hozhat a gazdaságnak.
A növekedés ösztönzése érdekében a tervezett adóreform a jövedelemadónál az egyik legfontosabb adókulcsot a jelenlegi 36,5 százalékos szintről 25 százalékra fogja csökkenteni, s ez a lépés az alacsony jövedelműeknek fog kedvezni.
A magas jövedelműek adókulcsát 50-ről 55 százalékra emelik, az előzetes tervezés szerint ez alig több mint négyszáz embert érint, azonban a költségvetésnek 50 millió euró plusz bevételt jelent.
Egyes területeken 10-ről 13 százalékra emelik az általános forgalmi adó mértékét, így megemelkedhetnek majd többek között a mozi- és színházjegyek, valamint a szálláshelyek árai is.
Az adóreform többhetes jóváhagyási folyamat után júliusban kerül a parlament elé és 2016. január elsejétől léphet életbe.
Az adórendszer átalakítása a szociáldemokrata-néppárti koalíciós kormány legfontosabb intézkedéstervezete, a koalíciós partnerek a bevezetés időpontjáról és üteméről már régóta vitatkoznak. A szociáldemokraták már 2015-től elindították volna a reformot, a néppárt viszont óvatosságot ajánlott az európai stagnálás hatásai miatt. Az ausztriai jövedelemadó más fejlett ipari országokhoz viszonyítva az egyik legmagasabb. Az ellenzék bírálta a csomagot és a pénzek újrafelosztását emlegette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).