Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Június 09. 14:45, vasárnap | Helyi

Bevetik a tűzoltókat is

Bevetik a tűzoltókat is

Fejér megyében szombaton tovább erősítették, magasították a védműveket. A megyében, megelőzés céljából négy ember kitelepítésére volt szükség, a többi ártéri ingatlanon élő állampolgár elköltözött .

A címlapon Várnainé Németh Barbara felvétele, a továbbiakban Lóki Richárdé.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a vízügy szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik a Duna vízszint-emelkedését, ellenőrzik a már kiépített védművek állapotát mind a hét, árvízzel érintett Fejér megyei településen.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója harmincegy tűzoltót rendelt ki a dunaújvárosi térség árvízvédelmének segítésére, őket a megyei védelmi bizottság elnöke, dr. Dorkota Lajos és elnökhelyettese, Magosi Lajos tű. ezredes fogadja, és határozza meg feladataikat ma 17 órakor a dunaújvárosi tűzoltólaktanyában.

Ercsiben a várható vízállás legmagasabb szintje fölé sikerült kiépíteni szombaton a tizenkét veszélyeztetett ingatlan védelmét. A városban egy lakót kellett kitelepíteni, részére az önkormányzat biztosít átmeneti szállást. A Rába-patak védművének megerősítése érdekében ezer homokzsákot raktak le.

Adonyban a veszélyeztetett területről három ember kitelepítése vált szükségessé, elhelyezésükről az önkormányzat gondoskodott. A rendőrség a Lórév felé vezető utat lezárta, az ártéri ingatlanok védelmét biztosítja. Szombaton az árral érintett területen egy lakót találtak, akit a veszélyeztetett területről a kijelölt befogadó helyre szállítottak. A tervezett védekezési munkákat a városban befejezték.

Dunaújvárosban a Szalki-szigeten lévő trafóállomásokat a homokzsákos védelem ellenére elérte az áradó Duna, így azokat lekapcsolták.

A transzformátorok kiváltását az áramszolgáltató elvégezte, így a város ivóvízellátására szolgáló csápos kutak villamosenergia-ellátása helyreállt. Az üdülősorban húsz önkéntes ötszáz homokzsákkal erősítette meg a védművet. A Halász sort és a Tisza utcát az önkormányzat lezárta.

Kulcson a víz nyolc nyaralót veszélyeztet, amelyeknek védelme befejeződött, csakúgy, mint a hajóállomás épületének védelme. A korábban megcsúszott partfalt három óránként ellenőrzik. A településen a Hajós utcát és a Duna-part utcát zárták le.
Baracson két lakóépületet és egy vendéglőt védtek be homokzsákokkal, egy betonkerítést körülbelül harminc méteres szakaszon megerősítettek.
Rácalmáson tizennégy ingatlant érint az árvíz, az ott élőknek a geodéziai beszintezés adatai alapján továbbra sem kell elköltözniük. Az önkormányzat az áradó Duna miatt az Esze Tamás közt, a Páskom utca és a Madách Imre utca alsó részét zárta le.
Kisapostagon az árterületen lévő, Panoráma úti üdülők védelmének megerősítését ma folytatják. Az ásott kutak és az ülepítők homokzsákos védelmén ötvenegyen dolgoznak.

A megyei védelmi bizottság elnöke, dr. Dorkota Lajos tegnap motorcsónakról tekintette meg a Duna adonyi, kulcsi, rácalmási védelmi vonalait, ma délelőtt Ercsiben, Adonynál és Rácalmáson ellenőrizte, délután Kisapostagon ellenőrzi a munkákat. Magosi Lajos tű. ezredes, katasztrófavédelmi elnökhelyettes szintén a veszélyeztetett településeken tájékozódik az árvízi védekezésről.

A 6-os főút Ercsi és Adony közötti szakaszán súlykorlátozást vezettek be június 8-án, szombaton 17 órától. A 38-as és 56-os kilométerszelvények között visszavonásig a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek nem közlekedhetnek. Az útszakaszt a 3,5 tonna feletti járművek a korlátozás idejéig az M6-os autópályán kerülhetik ki, a korlátozás idején részükre az autópálya igénybe vételére nincs díjfizetési kötelezettségük ezen a szakaszon.

A Duna teljes szakaszán hajózási tilalom van. A Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága teljes vadászati, horgászati és halászati tilalmat rendelt el az árvíz által érintett területeken.
Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint Adonyban és Dunaújvárosban hétfőn tetőzik az áradó Duna.

Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója harmincegy tűzoltót rendelt ki a dunaújvárosi térség árvízvédelmének segítésére, őket a megyei védelmi bizottság elnöke, dr. Dorkota Lajos és elnökhelyettese, Magosi Lajos tű. ezredes fogadja, és határozza meg feladataikat ma 17 órakor a dunaújvárosi tűzoltólaktanyában.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról. A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

Szzakály Erzsébet videója a dunaújvárosi árvízről

Címkék: árvíz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.