Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 11. 16:37, szerda | Belföld
Forrás: pannonmedia | Füssy Angéla

Bíróságok előtt a zsebszerződések – közismert veszprémi ügyvéd is érintett lehet

Bíróságok előtt a zsebszerződések – közismert veszprémi ügyvéd is érintett lehet

Országszerte tizenkét esetben fordultak eddig bírósághoz az ügyészek olyan szerződések kapcsán, melyek külföldi állampolgároknak biztosítottak tulajdon-, vagy holtig tartó haszonélvezeti jogot, magyar termőföldre. A legtöbb eljárás Veszprém megyében van folyamatban. Két ügyet már tárgyal a Veszprémi Törvényszék. Az új büntető törvénykönyv, igaz nem visszamenőleges hatályú, de kimondja, hogy a korábban kötött, színlelt adás-vételi szerződések, zsebszerződések felhasználása jogszabályellenes. A színlelt szerződések semmisek, így ha a színlelt körülmények bizonyítást nyernek, a korábbi tulajdoni viszonyok állhatnak vissza.

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint zsebszerződések révén közel egymillió, de akár másfél millió hektár magyar földterület is külföldiek kezébe kerülhetett, többségében a Dunántúlon. Elsősorban állampolgárok köthettek ilyen szerződéseket a magyar területekre. A zsebszerződések kivizsgálására tavaly márciusban tárcaközi vizsgálóbizottságot állítottak fel. Azokat a gyanús ügyleteket, melyeket most az ügyészségek, illetve már a bíróságok vizsgáknak, zömében a bizottság tárta fel és jelentette a hatóságoknak. De nagyon sok bejelentés, többek közt önfeljelentés is érkezett a vidékfejlesztési tárcához, azok részéről, akik így kívántak mentesülni a felelősségre vonás alól. Budai Gyula a VM parlamenti államtitkára ugyanis korábban kijelentette, 2014. május 1-től már nem lehet spekulációs céllal földet szerezni Magyarországon. Azok a vevők, eladók, szerződések megkötésében közreműködő ügyvédek, közjegyzők pedig, akik külföldi állampolgárokat a magyar földek megszerzésében segítették, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők lesznek az új BTK szerint. A fél éves moratórium – ameddig valaki magát önként feladhatta, tavaly novemberben lejárt.

Megkerestük a Legfőbb Ügyészséget, akik az elmúlt időszakban aktívan segítették a tárcaközi vizsgálóbizottság munkáját. Fazekas Géza szóvivő arról tájékoztatta Hírcentrumunkat, hogy a 2012-13-as években hozzájuk érkezett mintegy 43 kérelem többségét elutasították, mert azok nem ütköztek jogszabályba, több esetben a hozzájuk megküldött szerződésben szereplő fél a megállapodás aláírásakor már magyar állampolgár volt. „Nyolc ügy kivizsgálása még folyamatban van, tizenkét esetben viszont az ügyészség bírósághoz fordult, a legtöbb, keresetet a Veszprém Megyei Ügyészség terjesztette elő. Zala megye a második a sorban, itt három per indult tulajdonszerzési korlátozásba ütköző szerződés semmisségének a megállapítására” – mondta a szóvivő. Hozzátette, állampolgári bejelentés alapján vizsgáltak többek közt egy 2450 m2 nagyságú hévízi szántó és gazdasági épületre megkötött adásvételi szerződést, az ügyben a magyar állampolgárságú vevő végrendeletet készített, melyben úgy rendelkezett, hogy halála esetén az ingatlant 1/1 tulajdoni arányban osztrák állampolgár örökölje meg. Zala megyében a három perből kettőnél már született elsőfokú határozat, mely során részleges semmisséget állapítottak meg a korábban megkötött szerződések kapcsán.

Veszprém megyében a holtig tartó haszonélvezeti joggal trükközhettek. Fazekas Géza elmondta, a Veszprém Megyei Főügyészség illetékességi területén 8 keresetet terjesztett elő az ügyész, mert osztrák és német állampolgárok javára holtig tartó haszonélvezeti jogot biztosított az eladó a 2002. január 1. napját követő szerződéseivel. Emlékeztetett, a termőföldről szóló törvény 2002 óta tiltja a haszonélvezeti jog szerződéssel való alapítását, ezért az ez után létrejött kontraktusok érvénytelenek.

Információink szerint a vizsgált szerződések nagy területű balatoni, illetve Pápa környéki földeket érintenek. Bár erről hivatalos információt még nem kaptunk, úgy tudjuk, két per már megkezdődött Veszprém megyében. A kétes szerződésekről szeptemberben is több alkalommal tárgyalnak, s egy máig praktizáló közismert veszprémi ügyvéd is idézést kapott, ellenjegyzése ugyanis több zsebszerződésen is szerepel.

A Magyar Ügyvédi Kamara javaslatára a jövőben matricával vennék fel a harcot a zsebszerződések ellen. A kamara javaslatát, mi szerint minden ügyvéd előtt készült szerződésre egy időbélyegzővel ellátott matrica kerülhetne a jövőben, Bánáti János elnök tolmácsolta a zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság ülésén. Véleménye szerint ezzel a rendelkezéssel a korábban, dátumozás nélkül készített szerződéseket, így a zsebszerződéseket sem lehetne felhasználni a jövőben. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elfogadta a javaslatot, mely szerintük egyfajta sorszámozott biztonsági matricát jelenthet majd minden egyes szerződésen.

Címkék: zsebszerződés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során