Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2014. Január 17. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bizonyított: tényleg elihatjuk az eszünket

Bizonyított: tényleg elihatjuk az eszünket

Az erős alkoholfogyasztás, különösen középkorúaknál jelentős károsodást okoz az agyban, ami felgyorsítja a memóriavesztést és a kognitív hanyatlást - figyelmeztet egy kutatás, amelyről a The Telegraph számol be.

A kutatás azt találta, hogy azok a középkorú férfiak, akik napi két és fél pinttel egyenértékű, vagyis közel 14 deciliter alkoholos italt elfogyasztanak, azoknál hat évvel korábban jelentkeznek memóriaproblémák és a mentális hanyatlás egyéb jelei.

A tízéves tanulmányba közel hétezer férfit és nőt vontak be, s azt találták, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen isznak nagy mennyiségű alkoholt, a mentális hanyatlás szignifikáns jelei láthatóak. Ezzel szemben a mérsékelt alkoholfogyasztás nem járt semmilyen negatív hatással, vagyis azoknál, akik napi 1-1,5 pohár bort megittak, nem mutatkoztak a mentális hanyatlás láthatóbb jelei.

Azok, akik a legtöbbet ittak, már hatvanas éveikben egy hetvenes éveiben járó mentális szintjével értek fel. A gyakori és mértéktelen ivás tehát éveket vehet el az életéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben