Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Május 01. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Bizonytalanságban tartják a nyugdíjas egészségügyieket

Bizonytalanságban tartják a nyugdíjas egészségügyieket

Az már biztos, hogy július 20-ig meg kell kapniuk első jövedelem-kiegészítésüket a nyugdíj helyett a továbbfoglalkoztatást választó egészségügyi dolgozóknak. Az erről szóló kormányrendelet már megjelent. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan mennyien részesülnek majd a nyugdíjpótló kompenzációban - írja a Világgazdaság.

A bizonytalanságot az okozza, hogy az egészségügyi államtitkárság még nem adott pontos választ arra, hány embernek adták meg a mentességet a továbbfoglalkoztatást kérő 1910 egészségügyi dolgozó közül. Két hete nagy ijedtséget okozott az Országos Onkológiai Intézetben, hogy a fenntartó Gyemszi mindössze 2 nyugdíjas korú munkatárs továbbfoglalkoztatásának engedélyezéséről tájékoztatta az intézményvezetést, miközben 152-en kérték azt. Volt olyan fővárosi kórház, ahol a kérelmek 80 százalékára, olyan megyei kórház, ahol 50 százalékára rábólintottak, de olyan intézmény is, ahol csak a nyugdíjas és maradni kívánó dolgozók egyharmadát tarthatják mindössze meg.

Az Egészségügyi Államtitkárság érdeklődésünkre akkor csak annyit közölt: megkezdték a továbbfoglalkoztatási kérelmekkel kapcsolatos kiértesítéseket, ezért a számokat érintő sajtóértesülések nem tekinthetők véglegesnek. Az eljárással egyrészt hetek óta bizonytalanságban tartanak olyan szakembereket, akik munkája nélkül kórházi osztályok sora válhat működésképtelenné. Másrészt a „munka vagy nyugdíj” szabály érintettjeinek április 30-ig van lehetőségük bejelenteniük a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, hogy munkaviszonyban álló nyugdíjasok, hiszen az ONYF-nek fel kell készülnie nyugdíjuk szüneteltetésére július 1-jétől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: