Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2012. Május 23. 14:07, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Bőrsejtből lett szívizom

Bőrsejtből lett szívizom

Laboratóriumi körülmények között sikerült a tudósoknak a beteg saját bőrsejtjét egészséges szívizomzattá alakítaniuk.

Azt remélik, hogy ezt a fajta őssejtterápiát idővel a különböző szívelégtelenségek kezelésére is lehet alkalmazni - írja a BBC.

Ezzel a módszerrel elkerülhető lenne a szervkilökődés kockázata, mivel az átültetett sejt magától a pácienstől származik.

A korai, állatokon végzett kísérleti tesztek ígéretesnek bizonyultak, de az embereken való tényleges alkalmazáshoz még számos vizsgálatra van szükség.

A legújabb tanulmányban egy izraeli csapat két szívelégtelenségben szenvedő férfitól vett hámsejtet és vegyi laborkísérlet során őssejtkezeléssel egészséges szívizomzatot hoztak létre.

Amikor ezeket a dobogó sejteket patkányokba ültették, azok felvették a kapcsolatot a szív körüli szövetekkel. Ez egy ígéretes eredmény, s a kutatók megmutatták, hogy képesek bőrsejtből szívizomzatot létrehozni, amely forradalmasíthatja a szívelégtelenségben szenvedők kezelését. Azonban az embereken való kísérlethez még további vizsgálatokra van szükség.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 23. 11:55, péntek | Belföld

Kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is

Péntektől kötelező lesz a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is a Magyar Közlönyben csütörtök este megjelent kormányrendelet szerint.

2020. Október 23. 10:46, péntek | Belföld

Halálos baleset történt egy vasi kalandparkban

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a Vas megyei gyöngyösfalui kalandparkban történt halálos baleset körülményeit - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője csütörtök este az MTI-t.

2020. Október 23. 09:59, péntek | Belföld

Meghalt 47 beteg, több mint 2000-rel nőtt a fertőzöttek száma

Elhunyt negyvenhét, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

2020. Október 23. 08:59, péntek | Belföld

A hétvégén folytatódhatnak a szántóföldi munkák

Ha marad a kedvező időjárás, akkor a hét végén, a jövő hét elején folytatódhatnak a betakarítási és vetési munkálatok, amelyeket a múlt heti esőzés megszakított a szántóföldeken