Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Május 31. 12:50, csütörtök | Helyi

Borsórazzia

Borsórazzia

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság, a Mezőfalvai Polgárőrség, valamint a Mezőfalvai Zrt. munkatársai tegnap délután borsórazziát tartottak a részvénytársaság területén.

A tapasztalat ugyanis az, hogy a borsóérés idején, a tavasz végi – nyár eleji időszakban megszaporodnak a borsólopások.

Így a rendőrség évek óta szervez ebben az időszakban razziákat. Az akciók célja egyrészt a lopások megelőzése, másrészt a tolvajok elfogása.

A tegnapi razziában résztvevő rendőrök, polgárőrök, valamint a cég munkatársainak eligazítására 13.00 órakor került sor a Mezőfalvai Zrt. nagysismándi telephelyének egyik épületében. A résztvevők beosztását, valamint az ellenőrizendő terület felosztását követően a csoportok a cég terepjáróival indultak ki a borsóültetvényekre. A földek közelében tartózkodókat, közlekedőket igazoltatták, autóikat átvizsgálták. A rendőrök tegnap tolvajokat nem fogtak, ami akár sikernek is elkönyvelhető. A fokozott ellenőrzéseket azonban továbbfolytatják, ami a tapasztalat alapján egyértelműen visszatartó erővel bír.

A visszatérő akcióknak a lopások megelőzése mellett azért is van jelentősége, mert az eredetileg vetőborsónak szánt terményeket olyan permetszerrel kezeli a Zrt., amik az emberi szervezetre károsak lehetnek. Mint azt a tegnapi akció során Keresztes Zsolt, a Mezőfalvai Zrt. termelési vezérigazgatója elmondta, több rovarirtó és gombaölő szert is használnak a borsó termesztése során, melyek mindegyikének más negatív hatása lehet az emberre, hogyha a permetezést követő szükséges időt nem várják ki annak fogyasztása előtt. Van olyan szer, ami egy terhes nő esetében például a magzatra lehet káros hatással.

A tapasztalat azonban az, hogy a tolvajok ezen veszélyekkel nem foglalkoznak. A Zrt. területéről is illetéktelenek nemrég olyan helyről kaszáltak le nagy mennyiségben borsót, aminek közelében még tábla is figyelmeztet arra, hogy a területet vegyszerrel kezelték.

Ezért hívjuk fel a lakosság figyelmét arra, hogy olyan árustól, olyan helyről ne vásároljanak borsót, illetve más terményt sem, ahol a termény származási helye nem leellenőrzött!

Azokkal a személyekkel szemben, akiket a hatóság a terménylopáson tetten ér, annak függvényében, hogy az eltulajdonított mennyiség mekkora, vagy szabálysértési, vagy büntetőeljárást kezdeményez, ami utóbbi esetében akár több évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.