Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2018. Október 19. 12:52, péntek | Külföld
Forrás: szöveg, fotó: vinoport.hu

Botrány a Master Sommelier vizsgán - Egy kivételével mindenkinek vissza kellett adnia a diplomáját

Botrány a Master Sommelier vizsgán -  Egy kivételével mindenkinek vissza kellett adnia a diplomáját

Huszonnégy sikeres vizsgázóból huszonháromnak semmisítették meg az eredményét és vonták vissza a Master Sommelier kinevezését egy a napokban kirobbant botrány miatt.

Sokan a világ egyik legnehezebb vizsgájának tartják azt a „számonkérés-cunamit”, aminek a végén az ember Master Sommelier-vé válik. 1969-es indulása óta ez idáig mindössze 274 embernek sikerült. Nem csoda, hogy a név előtti „MS” betűpár a legmagasabb, egyben legvágyottabb titulus, amit egy sommelier elérhet. Idén szeptemberben 24 embernek sikerült a vizsga – legalábbis eddig ezt hitték.

A napokban ugyanis az illetékes testület, a Court of Master Sommeliers (CMS) bejelentette, semmissé nyilvánítja ezeket az eredményeket – számolt be róla többek között a sfchronicle.com. A testület elnöke, Devon Broglie (maga is MS) október 9-én küldte ki az összes Master Sommelier-nek a levelet, miszerint az idei felmérőn csalás történhetett, a „CMS egyik tagja bizalmas információkat adhatott át a kóstolósorral kapcsolatban a diplomavizsga előtt”. Brogie nevet nem ír, de valószínűleg a vizsgán jelenlévő egyik felügyelőről lehet szó. Az illetőt minden esetre már eltiltották a CMS-ben minden tevékenység végzésétől és kezdeményezték az MS címe visszavonását is.

A döntés értelmében a szeptemberi 24 (eddig sikeresnek gondolt) vizsgázóból 23-nak kell újráznia. Az egyetlen kivétel Morgan Harris, mert ő a kóstolási részt még 2017-ben abszolválta. Az MS vizsga ugyanis több részből tevődik össze. A végső, úgynevezett Master Sommelier Diplomavizsgát megelőzi egy Adavanced Sommelier Vizsga. A nehézségi fokokat jól szemlélteti, hogy a CMS honlapja szerint utóbbit a próbázók 25-30 százaléka, a diplomavizsga elméleti részét pedig mindössze 10 százaléka szokta megugrani. Ehhez ráadásul kapcsolódik még egy éttermi gyakorlati rész (bor kínálása, felszolgálása), illetve van az ominózus kóstoló vizsga. Ezen 6 különböző bort kell kóstolni és be kell azonosítani a szőlőfajtát, a származási helyet és az évjáratot – összesen 25 perc alatt. Ezt kaszálta most el a CMS csalás gyanúja miatt. Mivel nem lehet tudni, kihez jutott el az információ, a döntéshozók állításuk szerint kénytelenek voltak minden résztvevővel szemben hasonlóan eljárni.

Érzékenyen érintette mindez a 23 jelöltet, akik közül 19-en egy közös közleményt juttattak el a Chicago Tribune-nak. Ebben csalódottságuknak adnak hangot, és kifejtik, véleményük szerint elhamarkodott döntés született. További vizsgálatokat szeretnének, hiszen – mint írják – még az sem biztos, hogy a korábbi években nem történt hasonló. Harris is melléjük állt az ügyben: „Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogyan lehetséges, hogy valaki évekig keményen dolgozzon, hogy elérjen valamit és aztán ezt tudatosan lerombolja”. Azt is elmondta, ő neki öt év alatt sikerült letennie a három diplomavizsgát, ezalatt soha senkivel nem beszélt egyetlen szót sem vizsgaborokról.

Harris esete egyébként nem kirívó, a jelentkezők szinte majd mindegyikének többszöri nekifutásra, több év alatt sikerül letennie a vizsgákat (úgy, hogy mindig csak a sikertelent kell megismételni). A felkészülés maga is sok pénz és idő, a tesztek pedig egyenként 995 dollárba kerülnek. Később viszont busásan megtérül a befektetés – derítette ki egy cikkében a The Chronicle. Aki ugyanis bekerül az elit klubba, annak fizetése megduplázódhat. Az újság kimutatása szerint míg egy, a már említett „Advanced” szintig jutó sommelier az USA-ban átlag 87 ezer dollárt keres évente, addig egy „MS” 164 ezret. A döntés értelmében minden esetre a későbbi időpontban megismétlendő kóstolás vizsga- és útiköltségeit a CMS állja.

Képünk illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni