Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Május 01. 13:04, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Cannes - Spielberg megígérte: demokratikus zsűrielnök lesz

Cannes - Spielberg megígérte: demokratikus zsűrielnök lesz

Steven Spielberg azt ígéri, hogy demokratikus zsűrielnök lesz a 66. cannes-i filmfesztiválon, miután szerinte "a bemutató előtt minden film egyenlő". Az amerikai filmrendező-producer ezt a Télérama című francia kulturális hetilap szerdai számában megjelent interjúban mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen zsűrielnök lesz a május 15-én kezdődő filmes mustrán, Spielberg azt válaszolta: "Demokratikus. De egy kis időt kérek: utoljára az avoriazi fesztiválon zsűriztem 1976-ban. Kicsit be vagyok rozsdásodva".
A világ egyik legsikeresebb filmrendezőjének nincs kedvenc filmtípusa, nem tesz különbséget közönség- vagy művészfilm között. "Úgy gondolom, hogy mielőtt bemutatják, mindegyik film egyenlő. A szándék mindig ugyanaz, legyen szó Christopher Nolanról (Batman, A sötét lovag) vagy Michael Hanekéről (Szerelem): azt akarják kifejezni, ami bennük van".
Spielberg szerint annak ellenére, hogy a hollywoodi szuperprodukciók tömegeket vonzanak, a független filmgyártás "soha nem örvendett még ilyen jó egészségnek". Mégpedig azért, mert "az embereknek elegük van abból, hogy mindig ugyanazokat a történeteket mesélik el nekik".
A háromszoros Oscar-díjas alkotó elárulta, hogy minden hétvégén átlagosan 4-6 filmet néz meg. "Behozom, amit hét közben elmulasztok a munka miatt. Ezért már nagyon várom, hogy napi két filmet láthassak Cannes-ban".
Spielberg jobban szereti "a celluloidszalagra készült film tisztaságát, azt a fajta vizuális vibrálást, amit a digitális forma nem tud visszaadni". "A különbség körülbelül ugyanaz, mint egy olajfestmény és egy vízfestmény között: ami igazán számít, az a művész ecsetkezelése, a témája, a filozófiája, a tehetsége" - tette hozzá.
A 3D-technika szerinte egyébként nem több, mint egy újabb eszköz, s úgy érzi nem volt igaza, amikor néhány évvel ezelőtt digitalizálta az E.T.-t, mert azzal "belenyúlt egy már létező műbe". "Soha többé nem csinálok ilyet" - tette hozzá.
Egyébként Spielberg az E.T.-vel kapott először meghívást 1982-ben Cannes-ba. "Senki nem gondolta, hogy ennek a filmnek sikere lehet. A stúdió egy kis művészfilmként kezelte" - emlékezett vissza a rendező. Elmondta azt is, hogy soha nem hagy ott a felénél egy filmet, és utálja, amikor az emberek filmnézés közben SMS-eznek a moziban.
A cannes-i filmfesztivált május 15. és 26. között rendezik meg. A szervezők kedden este bejelentették, hogy a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera díj zsűrijének elnöke Agnes Varda lesz. A 84 éves francia művész az egyetlen nő a francia új hullám rendezői között. Az általa vezetett zsűri a fesztivál különböző programjaiban bemutatandó, összesen 23 elsőfilmből fogja kiválasztani a legjobbat.

Címkék: Kultúra-film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során