Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2011. Szeptember 08. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Célegyenesben a népszámlálás - kit engedjünk be a lakásunkba?

Célegyenesben a népszámlálás - kit engedjünk be a lakásunkba?

Október 1-től 31-ig tart Magyarországon a népszámlálás.

Dr. Németh Zsolt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese a Rádió Orient Köz-Vélemény című műsorában elmondta, a népszámlálásban mindenki köteles részt venni, aki Magyarországon állandó lakhellyel rendelkezik, függetlenül attól, hogy magyar állampolgár vagy sem. Idén először elektronikus formában is lehetőség van a népszámlálási kérdőív kitöltésére.

Az idei népszámlálás az első Magyarország Európai Uniós tagsága óta. Ezzel kapcsolatban a KSH elnökhelyettese elmondta, régóta vannak nemzetközi ajánlások, amelyek korábban az ENSZ által javaslatok témák voltak. Ezek célja, hogy nemzetközi viszonylatban is összehasonlíthatóak legyenek az egyes országok adatai. Az Európai Uniós tagság révén kötelezően minden tagállamnak 2014-ig meghatározott szerkezetű adatokat kell szolgáltatnia.

Az internetes adatszolgáltatásra október 1-16-ig van lehetőség, ezt követően a kérdezőbiztosok azokhoz a lakásokhoz látogatnak el, ahonnan eddig a dátumig nem érkezik be elektronikus formában kitöltött kérdőív – mondta Németh Zsolt. Az is kritérium, hogy az egy lakásban élők azonos formában töltsék ki a kérdőíveket, hiszen mivel azok nem névre szólóak, a lakáshoz kötődnek. Amennyiben a kitöltött kérdőívek száma nem egyezik meg az adott lakásban élők számával, a kitöltés befejezetlennek minősül. Tehát háromféle módon lehet majd eleget tenni válaszadási kötelezettségünknek: elektronikusan az interneten keresztül, interjú formájában kérdezőbiztos segítségével és egyedül papír alapon a háztartásba eljuttatott kérdőív kitöltésével.

A várható létszámról szólva Németh Zsolt kiemelte, a KSH tavaly augusztusban tette közzé azt az adatot, miszerint 10 millió alá csökkent a népesség. Hozzátette: a nemzetközi vándorlás figyelésére sajnos nem léteznek megbízható módszerek, egyedül a bevándorlást lehet követni, a kivándorlókról nincsenek ilyen információk.

A népszámlálás a törvény értelmében mindenkire vonatkozik, aki legalább három hónapja él Magyarországon, így a gyerekekre és azokra is, akik nem magyar állampolgárok, de életvitelszerűen itt élnek. Az elnökhelyettes hozzátette: ma Magyarországon 4 migráns közösség él: kínaiak, vietnamiak, oroszok és arab nyelvűek. Az ő számukra ezeken a nyelveken is elkészültek a nyomtatványok. Ugyanakkor a népszámlálás nem terjed ki azokra, akik az új honosítási törvény értelmében bár magyarok, de nem rendelkeznek hazánkban állandó lakóhellyel.

Az előkészületekkel kapcsolatban Németh Zsolt hangsúlyozta: a mintegy negyvenezer számlálóbiztos képzése elkezdődött, akik bár hivatalos feladatot ellátó személyek, joguk csak akkor van a háztartásba való belépéshez, ha a tulajdonos beengedi őket. Fontos tudni, hogy a kérdezőbiztosoknak igazolniuk kell magukat népszámlálási igazolványukkal és egy arcképes igazolvánnyal is. Ezen kívül, ha a lakástulajdonos biztosan meg akar győződni az illetékes személyről, egy reggel 8-tól este 8-ig hívható zöld számon lakcím alapján ellenőrizhető, hogy az adott településen ki az a személy, aki a feladatot ellátja.

A teljes interjú meghallgatható a www.orientpress.hu-n keresztül elérhető Rádió Orient műsorában.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Népszámlálás

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 20. 18:03, szerda | Belföld

Idén 4 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság

A magyar gazdaság 4 százalékkal bővülhet az idén a tavalyi, várhatóan 6 százalékos csökkenés után, de sok a bizonytalanság az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint.

2021. Január 20. 16:01, szerda | Belföld

Három hét múlva fizetik a 13. havi nyugdíj első részletét

Három hét múlva, február 12-től kapják meg a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíj első részletét - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

2021. Január 20. 13:01, szerda | Belföld

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak az oltásra

Már 1 millió 755 ezren regisztráltak a koronavírus elleni oltásra interneten és postai úton - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán.

2021. Január 20. 11:00, szerda | Belföld

Európai Bizottság: nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát

Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni oltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek,