Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Szeptember 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Csak néhány banknál maradt ingyenes a készpénzfelvétel

Csak néhány banknál maradt ingyenes a készpénzfelvétel

Az ingyenes ATM-es készpénzfelvétel kiveszőben van a bankszámlacsomagokból, ám ezen a képen nagyban módosíthat a Fidesz legújabb javaslata. Havi két ingyenes készpénzfelvételt tartana kívánatosnak Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A korábban fontos ügyfélcsalogatónak számító szolgáltatás a tranzakciós illeték bevezetése és folyamatos emelgetése miatt mostanra szinte eltűnt a számlacsomagokból - írja a Világgazdaság.

Vannak olyan számlacsomagok is – például az UniCreditnél –, amelyeknél a többi tranzakcióért fizetni kell. A Magnet Banknál pedig havidíja van a bankkártyának, vagyis más módon legalább részben beszedheti a bank a készpénzfelvételnél jelentkező költséget. Az a néhány csomag, ahol valóban teljesen ingyenes a bankolás, jellemzően csak kiemelkedő jövedelemmel vagy nagyobb összegű megtakarítással érhető el.

Rogán ötlete mindenesetre ellentmond a kormány készpénzhasználat visszaszorítását célzó törekvésének. Ráadásul az is félő, hogy ha a parlament elfogadja azt a törvényjavaslatot, amely a kártyás vásárlásoknál maximálná a bankközi jutalékot, akkor jövőre a ma még ingyenes kártyás vásárlás is egyre több banknál válik majd fizetőssé, vagyis nem éri majd meg az ügyfeleknek az elektronikus tranzakciókat választani a készpénzesek helyett.

A tranzakciós illeték miatt megdrágult bankolás már eddig is számos banki ügyfelet terelt a készpénzhasználat irányába. Az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a lap kérdésére válaszolva elismerték: az elmúlt időszakban sokan érdeklődtek az iránt, mit kell tenniük ahhoz, hogy a továbbiakban ellátásuk kifizetése ne bankszámlára, hanem postai úton történjen, és nagy számban érkeznek már konkrét kérések is a postai úton történő kifizetésre. Pontos számokat a postai kifizetésre frissen áttérőkről a nyugdíjfolyósító még nem tudott közölni. A korábbi években viszont folyamatosan nőtt a banki kifizetést kérők aránya, májusban 51,3 százalékon állt, júniusban és júliusban viszont a növekedés megállt.

Nem csak a nyugdíjasok, hanem a munkavállalók is kérhetik a jogszabályok szerint munkabérük készpénzben történő kifizetését. Erre csak akkor nincs joguk, ha a kollektív szerződés úgy rendelkezik, bankszámlára utalhatja a munkáltató a jövedelmeket. A közszféra dolgozói is csak bankszámlára kaphatják a bérüket már másfél évtizede, ők azonban kompenzációt kaphatnak a banki költségek fedezésére. A készpénzes munkabér-kifizetésre azonban a növekvő banki költségek ellenére is kevesen tértek át eddig a bankok beszámolói szerint, sem a Citibanknál, sem a Budapest Banknál, sem az FHB-nál nem tapasztaltak emiatt számlamegszüntetéseket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során