Városlista
2020. november 24, kedd - Emma

Hírek

2011. December 02. 07:58, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Családban marad? Égető az utódlás kérdése a hazai vállalatoknál

Családban marad? Égető az utódlás kérdése a hazai vállalatoknál

A hazai GDP mintegy 40 százalékát adó családi vállalatok körében aktuális az utódlás kérdésének megoldása, mivel a tulajdonos-cégvezetők átlagéletkora közelít a 60 évhez.

Ugyanakkor a családi cégek mindössze egytizedénél merült fel a cég egészének értékesítése a vezető visszavonulásakor – derül ki a Policy Agenda reprezentatív kutatásából. Ezen kihívásokra hivatott választ adni a Családi Vállalat Akadémia (CSVA) most induló képzése, amely azt a célt tűzte ki, hogy Magyarországon is létrejöjjön egy olyan szakértői gárda, amely kifejezetten a sikeres családi vállalatokat érintő problémákra specializálódott.

Immár második alkalommal mérte fel a Policy Agenda a magyar KKV-k helyzetét, jövőbeli kilátásaikat, ezen belül is különválasztva a családi vállalatokat. Az már az első kutatásból kiderült, hogy a KKV-szektornak nagyságrendileg felét azok a cégek teszik ki, ahol a családi tulajdon meghaladja az 50 százalékot. Érdekes, hogy Nyugat-Európában a KKV szektorban 60-70 százalékot képviselnek a többségében családi tulajdonú cégek. Hazánkban a családi tulajdonban lévő KKV-k 85 százalékában a vállalkozás (fő) tulajdonosa egyben annak első számú vezetője is. Az azonos tulajdonossal és vezetővel rendelkező családi vállalkozások vezetőinek átlagéletkora 54 év, de az ilyen cégek közel egyharmadát 60 év feletti tulajdonosa irányítja, így sok esetben már indokolt elgondolkodni a jövőn az ő visszavonulása esetén.

Családban marad
Amikor egy családi vállalkozás tulajdonos-vezetője visszavonul, a cég élete többféle irányt vehet. A tulajdonlás és vezetés korábbi egysége is megbomolhat, így a cégvezető visszavonulása nem jelenti feltétlenül a vállalati tulajdonrésztől való megválást: a megkérdezett vállalkozások felében a tulajdonosi szerkezet a tervek szerint nem változik meg, csak a cégvezetést adja át a jelenlegi tulajdonos-vezető a kiválasztott utódjának. Ezzel szemben a megkérdezettek 15 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nemcsak a vállalat vezetése, de a cégvezető tulajdonrésze is kiválasztott utódjára száll. Ugyanakkor csak minden tizedik családi, azonos tulajdonossal és vezetővel rendelkező KKV-ról mondható el, hogy vezetője visszavonulásakor a cég egészének értékesítésével számol.

Jönnek a harmincasok
Azon vállalkozások esetében, ahol a tervek szerint a vezető visszavonulásakor egy kiválasztott utód veszi át a cég vezetését, többnyire már meg is vannak a kiszemelt utódok, akiknek életkora jelenleg átlag harminc év. „Annak érdekében, hogy a hazai családi vállalkozások sikeresen vehessék a vállalat életének egyik legnagyobb kihívását, nélkülözhetetlen olyan szakemberek csatasorba állítása, akik speciális, family businessre vonatkozó felkészültséggel rendelkeznek, és az adott cégre-családra szabott megoldással tudnak szolgálni, illetve annak megvalósítását is támogatják” – fogalmaz Gelléri Péter, a CSVA elnöke. Ezt az igényt felismerve a Családi Vállalat Akadémia sokéves hazai és nemzetközi tapasztalattal a háta mögött, saját kutatási és tanácsadói tevékenységének bázisán 2012-től meghirdeti family business kompetenciaépítő oktatási programját. A képzésre olyan tanácsadók (ügyvédek, menedzserek, pénzügyi és magatartástudományi szakemberek) jelentkezését várják, akik saját területükön jelentős tapasztalatokat szereztek már, és szeretnének ezen a most megnyíló piacon kompetens family business specialistaként megjelenni. „A tulajdonosokat tömörítő Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H) üdvözli a kezdeményezést, és minden lehetséges eszközével igyekszik támogatni az Akadémia törekvéseit” – mondta Rudas László, az FNB-H elnöke. „Valóban hiánypótló képzésről van szó, amely hozzájárulhat a magyar vállalkozások hosszú távú sikereihez” – fűzte hozzá.

Családi vállalatok az egyetemeken is
A Családi Vállalat Akadémia (CSVA), a tulajdonosokat tömörítő Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület (FBN-H), két patinás oktatási intézménnyel, az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetemmel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködve idén belépett a felsőoktatásba is. A family business, vagyis a családi tulajdonú vállalatokkal foglalkozó tudomány elsőként az ELTE Pszichológiai Intézetében, az MA képzésben és a tanácsadó szakpszichológus képzésben jelenik meg tantárgyi szinten. A 2012 tavaszi-nyári szemeszterében induló fél éves tantárgy célja a téma iránt érdeklődő hallgatók pályaorientációjának segítése, és beavatásuk a családi vállalatok világába. A CSVA és a Corvinus Döntéselmélet Tanszéke együttműködésének keretében november végén nagyszabású family business konferenciát is tartottak az egyetemen. A Corvinuson az utóbbi években folyamatosan készülnek family business kutatásokra épülő diplomamunkák és PhD dolgozatok mutatva, hogy a téma jó ideje mozgatja már nem csak a családi vállalatokkal szorosan együttműködő szakmák, de az egyetemi hallgatók fantáziáját is. Az akadémia szakértő specializációs képzésének szakmai támogatója a Price Waterhouse Coopers, míg a megnyitóesemény partnere a Széchenyi Bank.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gazdaság, gdp

Ezek érdekelhetnek még

2020. November 24. 18:44, kedd | Belföld

Sűrű ködre figyelmeztetnek

A tartós, sűrű köd veszélye miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

2020. November 24. 18:05, kedd | Belföld

Csütörtökön zárul a KSH népszámlálási kérdőívtesztje

November 26-án, csütörtökön zárul a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által indított, a jövő évi nép- és lakásszámlálás kérdőívének szakmai előkészítését támogató online kérdőívteszt.

2020. November 24. 17:05, kedd | Belföld

Már több mint tízezren kérték az ingyenes internetet a szolgáltatóktól

Már több mint tízezer lakossági előfizető kérte az ingyenes internethozzáférést az arra jogosultak közül - közölték a szolgáltatók az MTI érdeklődésére.

2020. November 24. 16:08, kedd | Belföld

Csatornába esett egy kislány Sarkadon

A közel két méter mély vízben félig elmerült, mire a testvére meg tudta fogni őt és tartotta, hogy ne merüljön el egészen. Egy rendőr perceken belül odaért hozzájuk és kimentette a kislányt.