Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2016. Február 08. 21:14, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete Györgyi

Csínytevés vagy bűncselekmény

Csínytevés vagy bűncselekmény

Sokan nem is tudják, hogy milyen keskeny a határ a gyermekcsíny és a bűncselekmény között…

Az iskolai nézeteltérések, verekedések során olyan sérüléseket okozhatnak egymásnak a gyermekek, melyek már bűncselekményeknek minősülnek.
Aki más testi épségét vagy egészségét sérti testi sértést követ el. Ha a sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, könnyű testi sértésről beszélünk. Azonban ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, súlyos testi sértés valósul meg.
Az iskolában a gondatlanul elkövetett testi sértések kerülnek előtérbe. A lökdösődés során nem is gondolják át a fiatalok, hogy társaik megsérülhetnek. Leeshetnek a lépcsőn, nekieshetnek az ablaknak, ajtónak, a radiátornak. Elsősorban a fiúk úgy gondolják, erőfölényük fitogtatásával, testi erejük bizonyításával a legtöbb nézeteltérést le tudják rendezni.
Több esetben előfordul az iskolai környezetben, hogy a tanulók „viccből”, „vagányságból” társaikat szabad mozgásától megfosztják, akár rövid időre is nem engedik ki a mosdóból, öltözőből vagy oda bezárják őket. Ugyanez megvalósulhat a tanteremben vagy a tornateremben is. És ezzel már meg is valósíthatják a személyi szabadság megsértését, mely büntetőjogi felelősségre vonást von maga után.
Ugyancsak előfordulhat, az iskolában, kollégiumban hogy a főleg idősebb vagy fizikai fölényben lévő tanulók kényszerítik a fiatalabb, gyengébb tanuló társaikat, hogy valamilyen cselekményt akaratuk ellenére tegyenek ne tegyenek, vagy eltűrjenek. Ha ez erőszakkal, fenyegetéssel történik, ezzel már bűncselekményt valósítanak meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.