Városlista
2020. szeptember 27, vasárnap - Adalbert

Hírek

2020. Június 13. 13:04, szombat | Életmód
Forrás: infovárosok/hirado.hu

Csökkenhet a kullancsok száma Magyarországon

Csökkenhet a kullancsok száma Magyarországon

Nem valószínű, hogy az idei kullancsszezon jelentősen más lesz, mint amit eddig tapasztaltunk.

Eltűnőben vannak a Lyme-kórt és a vírusos agyhártyagyulladást terjesztő kullancsok, mert a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedvelik, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint a kevesebb csapadék miatt észak felé vonulnak. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható – írja a hirado.hu.

Nem valószínű, hogy az idei kullancsszezon jelentősen más lesz, mint amit eddig tapasztaltunk. Időszakosan egyes területeken megnő a kullancsok és az általuk terjesztett betegségek száma, és vannak területek, ahol csökken – mondta Lakos András infektológus szakorvos, a Kullancsbetegségek Ambulanciájának vezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette: Magyarország abba a régióba tartozik, ahol várhatóan csökkenni fog a kullancsok száma.

Ez nem látványos, azonnali csökkenés. Ennek oka, hogy az a kullancs, ami nálunk a Lyme-betegséget és a vírusos agyhártyagyulladást terjeszti, a párás, hűvösebb, árnyékos területeket kedveli, és a klímaváltozással érkező magasabb hőmérséklet, valamint kevesebb csapadék miatt észak felé vonul. Az észak-európai országokban éppen ezért jelentős esetszám-növekedés tapasztalható – tette hozzá.
Elmondta, nem javasolják, hogy orvoshoz forduljon valaki, ha kullancs telepedik rá, az otthoni kullancseltávolítást javasolják egy hegyes csipesszel.

A lényeg, hogy úgy kell megfogni a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, mivel ha összenyomjuk, a kórokozók bekerülnek a szervezetbe – mondta.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben Lyme-foltot észlelünk, és az öt centinél nagyobb, illetve folyamatosan nő, akkor kell orvoshoz fordulni. Fontos tudni, hogy a folt időszakában nem súlyos a betegség, szabad várni, mivel a folt növekedési dinamikája a legfontosabb diagnosztikai segítség.

„Ha rögtön a csípés után kialakult az idegentest-reakció, egy-két centis, és antibiotikumot kezd szedni az illető, akkor soha nem lehet majd diagnosztizálni, hogy valóban beteg volt-e vagy sem. Ami nem baj, ha meggyógyul, de az már nagyobb baj, ha utána bármi előjön, és azt a Lyme-kórral hozzák összefüggésbe” – mondta Lakos András.

Szerinte Magyarországon nagyon sok rossz teszt van forgalomban, ezért évente mintegy ezer olyan emberrel találkoznak, akik nem Lyme-kórosok, de van pozitív tesztjük.

A Kullancsbetegségek Ambulanciája által üzemeltetett kullancs.hu weboldalon több hasznos videó is látható a kullancs biztonságos eltávolításáról.

Címkék: kullancs, vérszínvó

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 25. 16:06, péntek | Életmód

A madarak éneke is megváltozott a karantén alatt

A madarak énekhangjai is megváltoztak a világjárvány miatti korlátozások idején - állapította meg egy friss amerikai tanulmány.

2020. Szeptember 23. 15:01, szerda | Életmód

A koronavírus-fertőzöttek csak mintegy ötöde marad tünetmentes

Az új koronavírussal megfertőződött emberek csak mintegy ötöde marad tünetmentes a Berni Egyetem kutatóinak új, nagy léptékű kutatása szerint, amely 79 korábbi tanulmány eredményein alapul.

2020. Szeptember 19. 09:07, szombat | Életmód

Valószínűleg mégsem Anatóliában háziasították először a lovakat

Nagy valószínűséggel mégsem Anatóliában, hanem az eurázsiai sztyeppén háziasították először a lovakat és csak később exportálták őket a Kaukázus és Anatólia területére

2020. Szeptember 18. 13:09, péntek | Életmód

Egy eddig ismeretlen kihalási eseményt azonosítottak a kutatók

Egy 233 millió évvel ezelőtt bekövetkezett, eddig ismeretlen nagy kihalási eseményt azonosítottak a kutatók, akik szerint az úgynevezett karni pluviális (esős) esemény készítette elő a terepet a dinoszauruszok uralmához.