Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 09. 07:30, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Csúcs volt a január a lakáseladásokat tekintve

Csúcs volt a január a lakáseladásokat tekintve

Kiemelkedő, az elmúlt évek legnagyobb darabszám forgalmával zárt az idei első hónap.

A Duna House becslése szerint 2012 januárjában országosan 12 970 db adás-vételi tranzakció zajlott. A végtörlesztés utolsó havában várható volt a forgalomnövekedés, amellyel egy időben jelentkezett a befektetési célú vásárlás megnövekedése.

A Duna House aktuális Barométerének legizgalmasabb adatát a Keresletindex szolgáltatja. 2011. decemberében a szezonalitásnak megfelelően, de a piaci események hatására mérsékelten esett a kereslet, így várható volt, hogy erős lesz a január, és ezt a Tranzakciószám Becslés be is igazolta. A Keresletindex azonban minden várakozáson felüli értéket mutat, szinte megduplázódott a tavalyi átlag, így a válság előtti időket idézi.

Nincs kiugró elmozdulás a lezárt tranzakciók átlagértékeiben decemberhez képest. Januárban az átlagosnál kevesebb felújításra szoruló ingatlan cserélt gazdát, s ezzel nőtt a jobb minőségű, illetve drágább ingatlanok aránya. Tovább erősítette népszerűségi vezető szerepét a 13. kerület, amelyet az érdeklődők 20 százaléka jelölt meg célpontjának. Nem sokkal lemaradva a második legkedveltebb kerület a 11., amely decemberhez hasonlóan 19 százalékon stagnál. Január csúcshónap volt a házeladásoknál mutatkozó árváltozásban is. Bár mindig ez az ingatlantípus volt a leginkább alkuképes, a végtörlesztés hajrája úgy tűnik itt követelte a legnagyobb kompromisszumokat. A vidéken átlagos 8 százalékos irányárváltozás és az azt követő 14 százalékos vevői alku bár „fájhatott” az eladóknak, a jelek szerint mégis megegyezés született.

Januárban 27-ről 43 százalékra ugrott a „beosztott” státuszúak aránya az eladói oldalon, mindössze egy hónap alatt, míg a vállalkozók 10 százalékkal kevesebben váltak meg ingatlanjaiktól. Eladási oknak természetesen a fővárosban is az elő– ill. végtörlesztést jelölték meg legtöbben, ezek a lakások átlagban 12,4 millió Ft-ért találtak új tulajdonosra. Vidéken az eladók harmadát a végtörlesztők tették ki, átlagban közel 10 millió Ft-os lakásaiktól váltak meg. Itt is megugrott a beosztott státuszúak aránya, decemberben 40 százalékot tettek ki, januárban pedig már 52-t.

Januárban Budán kelendőek voltak a kisebb garzonlakások, és ennek megfelelően az 5 millió Ft alatti árú ingatlanok mentek inkább. Pest Megyében ezzel ellentétben nőtt a nagy, 160 négyzetméter fölötti ingatlanok kereslete, bár a vásárlók fele 40-80 közöttieket vett. A nagy mérethez megfelelően négyszeresére ugrott a 35-40 millió közötti ingatlanok aránya, bár így is csak 8 százalékot tesznek ki. 2012-re a tavalyi évihez hasonló, vagy azt valamelyest meghaladó tranzakciószámot várunk. Az első negyedév (főleg a végtörlesztés áthúzódó hatása miatt) lényegesen erősebb lesz, mint 2011. hasonló időszaka, ami historikusan is jelentős negyedéves mélypontnak számított. A januári 12 970 darabos havi tranzakciószám több mint két és félszer akkora, mint a tavalyi hasonló érték, és hároméves csúcsnak számít, de a jelentős egyszeri hatások miatt nem beszélhetünk még trendfordulóról. Amennyiben nem lesz negatív gazdaságpolitikai fordulat, vagy ilyen jellegű piaci várakozás, akkor a második és harmadik negyedév hasonlóan alakulhat, mint 2011-ben. Az utolsó negyedévben a forgalom várhatóan nem éri el a 2011. évi értéket, amit a végtörlesztés egyszeri hatása jelentősen befolyásolt.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: Duna House, lakáspiac

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.