Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2010. Október 10. 07:14, vasárnap | Helyi
Forrás: Csongor György

Csúszik a löszpart az Üdülősor felett!

Csúszik a löszpart az Üdülősor felett!

A Táborállás alatti és különösen a Barsi Dénes utcától északra, észak-keletre eső területen a löszpart stabilitása aggodalomra okot adó mértékben csökkent. Emiatt építési tilalmat rendelt el a polgármesteri hivatal (amit a város k

Az egymást követő tájékoztatókból, továbbá az érdekelt ingatlantulajdonosok – esetenként indulatos – megnyilatkozásaiból kikerekedő kép több mint nyomasztó.

A löszpart mozgása mindinkább érzékelhető. Akad hely, ahol egy méternyit is süllyedt a talaj. Másvalaki két nap alatt másfél-két centiméteres elmozdulást észlelt. Egy lakó a garázsának ajtaját két-három naponta kénytelen igazítani, hogy becsukódjon. Egyes ingatlan-tulajdonosok eddigi kára – elhangzott állítások szerint – milliós nagyságrendű is lehet. Van, aki azt tervezi, hogy ideiglenesen albérletbe költözik, noha a télre készülve már feltöltette gáztartályát is. Többen megjegyezték, hogy a Barsi Dénes utcától délre is mozog a löszpart, bár kisebb mértékben.

Az egyik lakó statikust hívott, észlelve a lakóházánál jelentkező gondokat. A statikus azt állapította meg, hogy talajmechanikai vizsgálatra van szükség, az okot az adott telken kívül kell keresni...

Orgovány Zoltán az Ivó utcában építtetett házat. Amikor pár éve megvásárolta telkét, megnyugtatták, hogy nincs gond. Meg is kapta az építési engedélyt. Ő is, rajta kívül mások is jelezték a polgármesteri hivatalnak a gondokat, amelyekkel szembesültek.

Szendrődi Tibor és Dózsa György első tájékoztatásként elmondták, hogy megkeresték a Mélyépterv Kulturmérnöki Kft.-t (amely az 1964. évi nagy dunaújvárosi partfal-omlást követő helyreállítás szaktervező intézetének jogutódja), hogy vizsgálja meg az adott helyzetet, és minél előbb adjon szakvéleményt a területre vonatkozóan. Előzetes véleményük egy hét múlva várható. Ebben várhatóan megjelölik a probléma okát, az elhárítás módját (módjait) és javaslatot tesznek a szükségesnek látszó intézkedésekre. Megjegyezte: az iroda a következő évi költségvetés előkészítésekor három esztendeje ismételten beépítette a terület vízrendezésének szükségességét, ám eddig sosem jutott pénz erre a feladatra.

A városüzemeltetési és –fejlesztési iroda rövidesen előterjesztést fog előkészíteni a közgyűlés számára, hogy mielőbb érdemi döntésekre kerülhessen sor, megindulhasson a szakszerű tervezés, majd a kivitelezés.

A partfal terhelésének csökkentése érdekében – valószínűleg a jövő héttől – ellenőrzi a hivatal a területen levő ingatlanok csapadékvíz-elvezetési állapotát és a ciszternák vízzáróságát.

A fórumon elhangzott észrevételekből kiemelendő, hogy nincs tisztességesen megoldva az Üdülő sor feletti, táborállási területen a csapadékvíz-elvezetés. A DVCSH Kft. kiépítette a szennyvíz-csatorna rendszert, ám eközben a vízelvezető árkok egy részét betemette. Szendrődi Tibor elmondta, hogy a csapadékvíz elvezetésére vonatkozó terv nem volt megfelelő, azt át kell tervezni. Amíg ez nem történik meg, nem lehet kialakítani a terület végleges csapadékvíz-elvezető rendszerét.

Lóki Richárd az esetleges legkedvezőtlenebb fejleményekre utalva kérte, hogy aki elhagyná ingatlanát, ürítse le a gáztartályt, szippantassa ki ciszternáját. Ha mentésre kerülne sor, ne nehezítse a munkát egy-egy veszélyekkel teli ingatlan. Ercsiben volt alkalma megtapasztalni a löszpart felgyorsult mozgását, okkal kéri, amit kér!

Cserna Gábor polgármester egyrészt a szakvélemény elkészítésének gyorsítását sürgette az érintettek érdekében, másrészt megemlítette, hogy középiskolai kollégiumban biztosítanak elhelyezést, ha szükségessé válna.

A fórum végeztével többen is megköszönték, hogy a polgármester és a hivatal felgyorsította az ügyintézést; megoldást keres az Üdülő sor és a felette elhelyezkedő terület gondjának megoldására.

*****

A fórumon sokszorosított „Tájékoztatás partmozgásos területen építési munkák végzéséről” című iratot adtak át azzal, hogy ugyanezt postán is kézbesítik az érdekelteknek. Ennek szövege az alábbi:

Dunaújváros Ivó utca – Barsi Dénes utca – Üdülő sor – Ágacska utca – Palánk sor által határolt területen a folyamatos nagy mennyiségű csapadékvíz-terhelés miatt az Ivó utcai telkeket határoló szakaszon a löszpart folyamatos mozgása tapasztalható. Emiatt veszélyhelyzet alakult ki.

A veszélyhelyzet kezelése végett a város önkormányzata intézkedéseket kezdeményezett. A terület egészét érintő átfogó műszaki megoldás szükséges; a fennálló probléma egyedi megoldásokkal, építési megoldásokkal nem kezelhető.

A területre építési tilalom elrendelése vált szükségessé, amit hivatalos formában a város közgyűlése fog elrendelni.

Aki a megjelölt területen építési engedélyel rendelkezik, vagy nem engedélyköteles építési tevékenységet végez, annak a továbbépítést célszerű felfüggesztenie a terület stabilitási munkáinak elvégzéséig.

Építési munkát végezni – ide tartozik a tereprendezési és támfalépítési munka is – csak építési terv alapján építési hatóság által ellenőrzött módon, engedély vagy bejelentés alapján szabad. Kizárólag ideiglenes jellegű állagmegóvási munkák is csak az építésügyi hatóság értesítése mellett és jóváhagyásával, szakmai vezető (felelős műszaki vezető) felügyeletével végezhetők!

A napokon belül hivatalosan is postázandó értesítés kelte 2010 október 8., aláírója (aljegyzői felhatalmazással) Kovács Zsolt építési csoportvezető.

Cs. Gy.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.