Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Augusztus 29. 21:45, csütörtök | Helyi

Czomba: Moratórium az elbocsátásokra

Czomba: Moratórium az elbocsátásokra

A Dunaújvárosi Főiskola volt a helyszíne augusztus 29-én a 2013-14-es tanév országos Szakképzés- és Felnőttképzési tanévnyitójának.

Hat éve NEM féloldalas régióközpont Dunaújváros a Pentele Duna-hídnak köszönhetően. A Szent Pantaleon Kórház folyamatban levő bővítése és most a Dunaújvárosi Főiskolára helyezett országos tanévnyitó egyaránt demonstrálja e két regionális hatókörű intézményünk távlatos létjogosultságát.

Amelyen Cserna Gábor polgármesterként köszöntötte a főiskola két legnagyobb előadótermét megtöltő szakembereket és érdeklődőket, majd dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára, dr. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára és dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartották a délutánig tartó konferencia első előadásait.

Néhány kiemelt gondolat az előadásfolyamból:

- Pedagógusként elfogult vagyok és örülök, hogy ekként is köszönthetem városunkban az országos tanévnyitót. A rendezvény vendéglátója, a Dunaújvárosi Főiskola a főiskola város meghatározó szellemi központja. A szakképzés aktuális téma. Leértékelődött a kétkezi munka, egyes ágazatokban szakmunkás-hiány alakult ki. Ma szinte minden fiatal diplomát akar. Pedig ma egyre inkább igaz, hogy egy jó szakma felér egy diplomával, vagy talán többet is ér egy diplománál.
Kormányunk igyekszik úgy átalakítani az életet, hogy ismét az értékteremtő munka kerüljön a középpontba. Mi magyarok képesek vagyunk világszínvonalon dolgozni. A szakértelmet, a rátermettséget, a tudást a világszerte elismerik, amit kifejeznek a világ ide települt jelentős cégei.

A szakmai versenyekről és a dunaújvárosi szakképzésről büszkén mondta el polgármesterünk, hogy idén tavasszal a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett, a szakmák tanulóinak versenyén (Szakma Sztárjai Fesztivál) a mi diákjaink 3 arany 4 ezüst és 3 bronzérmet szereztek Az ország legjobbjainak közel 10%-át a mi tanulóink tették ki ami az itteni szakképzés eredményességét dicséri.
Az ISD Dunaferr lépése (tervezett létszámleépítés) mellett ezúttal sem mehetünk el szó nélkül. A kormány egyet tehetett, amit meg is tett. Azonnal lépett, nem hagyta cserben a várost.
- A szűkre szabott szabadidőben látogassanak ki a Duna-partra! Megéri. (Cserna Gábor)

- Amikor az idei tanévnyitó helyszínét néhány hónapja kiválasztottuk, még nem tudtuk azokat a híreket, amelyek a Dunaferr kapcsolatban néhány hete megjelentek. Többen kérdezték tőlem, érdemes-e Dunaújvárosba vinni a rendezvényt? Körülbelül másfél másodperc múlva válaszoltam rá: Igen. Sőt, most azután igen! Itt hangozzék el, amit szeretnénk közvetíteni a szakképzés terén az ország számára, fiataljaink számára. Miskolcon végeztem, tudom mit jelent a nyersvasgyártás, acélgyártás és általában a fémipar, továbbá a kapcsolódó szakmák megléte, jelenléte és jövőjének biztosítása. Ezért is döntöttünk így a helyszínről, bár nem szeretném a mai tanácskozás fő sodrát elvinni. Informálisan találkoztam ma reggel a Dunaferr vezetőivel. ( Információink szerint az államtitkár kérte, hogy a kormánnyal folyó tárgyalások idejére felfüggesztik az elbocsátásokat.)
A befektetni szándékozó cégek három fő kérdése. Infrastruktúra, pályázati lehetőségek és a munkaerővel kapcsolatosan. Az utóbbi elsőrendű kérdéssé vált. Áll-e rendelkezésre megfelelő számú és minőségű munkaerő az adott térségben. Határozott igen nem adható ma erre az ország minden területén. Célunk, feladatunk a magyar szakképzés felnőttoktatás, felnőttképzés meghatározó az ország jövőjében. A szakemberképzés nem öncélú folyamat, a több éves tanulással megszerzett szaktudás mit sem ér, ha az egyén nem boldogul vele a munka világában, miközben a munkáltató nem talál az elvárásának megfelelő végzettségű szakembereket.
Evégett alkottunk új szakképzési törvényt a korábbi igazgatása helyett. A korábbi rendszerben a hosszú elméleti képzés kirostált olyan ügyes kezű fiatalokat, akik jó szakmunkássá válhattak volna.
A munkaerőpiac igényeivel kell szinkronban lenni, szemben a szülői virtuális elképzelésekkel. Kell hogy érvényesüljön a munkaerőpiac nyomása. Nem mindig népszerű ennek eleget tenni.Az új rendszeren természetesen finomítani kell. Ezt tudjuk és folyamatosan elvégezzük. Átalakítottuk a felnőttképzési törvényt is, bár ott még hátra van néhány végrehajtási rendelet kibocsátása. A cél ezen a területen is az előbbiekben elmondottakhoz hasonló.
- Kikerestem Dunaújvárosi adatokat: a Dunafernek több, mint 300 szakmunkás és technikus tanulószerződése van. A főiskola is ezer szállal kapcsolódik az ipar szerkezetéhez, a termeléshez. Célunk erősíteni az ilyen képzéseket. (Czomba Sándor)

- Reagálnék arra az itt elhangzott szlogenre, miszerint egy jó szakma többet ér egy diplománál. Ezt úgy egészítem ki, hogy egy rossz diplománál mindenképpen. Ilyenek főként a gyenge képzőhelyen, gyenge szakokon, gyenge tartalmú szakokon vannak. Így értek egyet az idézett megállapítással. Mert vannak jó diplomák. Tehát aki alkalmas rá, annak megéri továbblépni a felsőoktatás irányába. Ez nem vonja kétségbe az oktatás reformjának szükségességét. Helyes ebben az egészségesebb arány megcélzása.
Közös célunk a Nemzetgazdasági Minisztériummal egyetemben a felsőoktatásban is gyakorlat-orientált képzés erősítése. Beleértve a képzés tartalmi részét is. A duális képzési rendszer érinti a felsőoktatást is. Olyan településen, akol nem biztosítható a gyakorlati képzés, nem indokolható a felsőoktatás fenntartása. Feladat megtalálni mindehhez a jogi szabályozást is. Profiltisztítás lesz a felsőfokú szakképzésben és bezárul az a kiskapu, amely eddig lehetővé tette a megkövetelt pontszámokon alapuló felsőoktatási felvételi eljárás megkerülését, ugródeszkának használva a felsőfokú szakképzést. Amely már kiterjed harmincat meghaladó szakterületre. Országosan már 5500 fő kapcsolódott be a felsőfokú szakképzésbe. (Maruzsa Zoltán)

A most induló tanévben történik meg a teljes átállás, általánossá válik a 8 osztályra épülő 3 éves szakmunkásképzési rendszer, beindul az új OKJ-ra épülő kerettantervi szisztéma, a technikusképzés megújítását szolgáló ágazati technikusképzés és a leszakadó rétegeknek esélyt nyújtó Híd Program. Ebben a képzési típusban már a 9. évfolyamon is megszervezhető lesz az iskolán kívüli képzőhelyen történő képzés, vállalati tanműhelyi körülmények között.
A duális elnevezésű szakképzés olyan, a magyar sajátosságokhoz igazodó rendszer, amelynek lényege a munkatevékenységbe ágyazott szakmatanulás pedagógiai modellje. A szakmatanulás folyamatában a virtuális tudáselemek helyett a munkaerőpiacon jól értékesíthető kompetenciákat, munkaműveleteket helyezzük a középpontba. A most induló tanévben a pedagógusok munkája nyomán útjára indulhat egy életszerűbb, a tanulók számára több sikert ígérő szakmatanulási rendszer és megvalósulhat a magyar szakképzés presztízsének a helyreállítása. (Parragh László)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.