Városlista
2019. december 15, vasárnap - Valér

Hírek

2011. Augusztus 27. 14:17, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Devizafüggőség csapdájában az ország

Devizafüggőség csapdájában az ország

Amikor a svájci frank árfolyama meglódul, nem csak azok a magyar polgárok kerülnek bajba, akiknek devizahitelük van.

Az ország egészét rosszul érintik ezek az események, hiszen az önkormányzatok mellett a magyar állam és a hazai vállalatok is jelentős, külföldi pénznemben felvett adóssággal küszködnek-írja a Magyar Nemzet. A nagyon magas devizaigény kiszolgáltatottá teszi Magyarországot a spekulációs támadásokkal szemben.

Az elmúlt egy évben elemzői vélemények szerint csökkent az ország devizafüggése elsősorban annak köszönhetően, hogy a korábbi évekre jellemző kereskedelmi hiány masszív többletre váltott a meglóduló export miatt. Ez jól tükröződik a nettó finanszírozási többlet mutatójában, amely idén az első negyedévben 345 milliárd forintot tett ki. A devizafüggőség úgy tud mérséklődni, hogy a finanszírozás többlete forrást teremt a külföld felé felhalmozott adósság csökkentéséhez. Ez a tartozás négy részből tevődik össze-írja a lap. Arról a svájci frank augusztus eleji árfolyamcsúcsainak idején sok szó esett, hogy a lakosságot és az önkormányzatokat mekkora devizaadósság terheli. Az viszont kevésbé köztudott, hogy az államnak és a hazai vállalatoknak is jelentősek a külföldi pénzben fennálló tartozásaik.

Az ország teljes, 140 milliárd euró körüli külső adósságának mindössze egyharmadát tesz ki az állam devizaadóssága. Jól látható tehát, hogy a külföldi adósság nagyobbik része magánadósság, így az államadósság csökkentése önmagában nem elegendő a devizakitettség mérséklésére és az export sem biztos, hogy képes lesz tartósan orvosolni a kialakult állapotot. A lapnak nyilatkozó Szegő Szilvia egyetemi docens szerint létre kell hozni egy devizapolitikai tanácsot Magyarországon, amely a valutakitettség kérdésével komolyan foglalkozna.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: hitel

Ezek érdekelhetnek még

2019. December 15. 16:01, vasárnap | Belföld

A TEK biztosítja a legnagyobb fővárosi adventi és karácsonyi vásárokat

A Terrorelhárítási Központ (TEK) biztosítja a legnagyobb fővárosi adventi és karácsonyi vásárokat.

2019. December 15. 14:09, vasárnap | Belföld

Letartóztatták és házi őrizetbe helyezték a tinédzser budai fegyveres rablókat

Két fiatal letartóztatását és két másik bűnügyi felügyeletét rendelte el a Budai Központi Kerületi Bíróság a fiatalkorú budai fegyveres rablók közül fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben elkövetett rablás miatt.

2019. December 15. 11:06, vasárnap | Belföld

Súlyosan megsérült egy barlangtúrázó a Ferenc-hegyi-barlangban

Súlyos balesetet szenvedett egy barlangtúrázó szombaton kora este a budapesti Ferenc-hegyi-barlangban, a 35 éves férfit ötórás mentőakció keretében hozták a felszínre a barlangi mentők

2019. December 15. 09:55, vasárnap | Belföld

Egész napos műsorral zárul a Jónak lenni jó! jótékonysági kampány

Egész napos műsorral zárul ma a közmédia jótékonysági kampánya, a Jónak lenni jó!, amelynek idei kedvezményezettje a koraszülöttek mentését és szállítását 1989 óta végző Peter Cerny Alapítvány.