Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2010. Október 20. 18:00, szerda | Helyi

DF-DH Úszógála- még több képpel

DF-DH Úszógála- még több képpel

Nem kis erőt próbáló feladat a 24 órát vízben tölteni. Még akkor sem az, ha tisztában vagyunk azzal, hogy önmagában lehetetlen küldetést csapat tagjaként kell megvalósítanunk. Ez jutott eszembe a 24 órás úszógáláról, ahol a kitart

Tizenhat csapat, 16-20 fővel vállalkozott az erőpróbára. Voltak közöttük, gimisek, búvárúszók, tűzoltók politikusok, baráti társaságok a hét évestől a hatvan évesig minden korosztály képviseltette magát. A sportolók legtöbbje mind a 24 órát az uszoda területén töltötte, ott aludtak, ettek, ott éltek ez idő alatt. A stratégiák, az erőnlét különböző volt, az egészen előrelátók saját masszőrrel érkeztek.

Jó buli volt, és itt tényleg minden szempontból a részvétel volt a fontos. A rendezvényről emléklap tanúskodik, a győzteseknek azért nyakukba került az érem, a vándorkupát, amelyet ez alkalommal Rózsa Norbert adott át, a címvédő Etil Alakulat vihette ismét haza.

Összesen 26353 hosszt úsztak. A leúszott hosszok után 1-1-1 forint illeti a Jószolgálati Otthont, a Móra Ferenc Általános Iskolát és a vörösiszap károsultakat.

A tavaly leúszott hosszok után jutó adományt a megnyitó után adták át a Jószolgálati Otthon és a Móra Ferenc Általános Iskola képviselőinek.

A sportolók legtöbbje mind a 24 órát az uszoda területén töltötte, ott aludtak, ettek. Volt olyan csapat, amely saját masszőrrel érkezett.

A legtöbb versenyző csak a hangulat kedvéért nevezett, nem volt céljuk a győzelem. Pihenés képen csócsózni is lehetett.

Az úszók emléklapot, az első három helyezett érmet kapott és az első helyezett megkapta a vándorkupát. Idén Rózsa Norbert adta át az érmeket.

Végeredmény

1. Etil Alakulat 2346 hossz

2. Spuris Cápák vs. Budais Torpedók 2214 hossz

3. DF – Gold Hunter 2164 hossz

4. FTC-Swimmasters 2152 hossz

5. Edzésonline ÚVCs 1. 1720 hossz

6. Ex-Mix 1670 hossz

7. Fröccs 1640 hossz

7. Széchenyi István Gimnázium 1640 hossz

8. Edzésonline ÚVCs 2. 1634 hossz

9. Bármit Megúszók 1612 hossz

10. TTF-Csuromvíz 1523 hossz

11. Jóbarátok1457 hossz

12. Habroham-Dunaferr Ifi1248 hossz

13. Tavirózsák és Hímárok 1123 hossz

14. Gumikacsák1121 hossz

15. Beta Dream Team 1089 hossz

Összesen 26353 hosszt úsztak. A leúszott hosszok után 1-1-1 forint illeti a Jószolgálati Otthont, a Móra Ferenc Általános Iskolát és a vörösiszap károsultakat.

Rózsa Norbertnek megtetszett a verseny

- Mi szél hozott erre Dunaújvárosba?

- Egyszerű az oka, a rendezők meghívtak, s szívesen vállalkoztam rá.

- Hogy tetszik ez a rendezvény?

- Még sosem voltam 24 órán át tartó úszóversenyen, de nagyon tetszik. Különösen az, hogy jó a hangulat, nagyon szimpatikus a résztvevők kitartása és a küzdeni akarása. Ahogy elnézem itt javarészt „amatőrök” vannak, nem versenyszerűen sportolók. Biztos nagy felkészülést igényelt, hogy végig tudják úszni az egész versenyt. Ugyanakkor külön érdemnek tartzom azt is, hogy ez a rendezvény támogató jellegű is, mert ugye minden leúszott hossz után 1-1-1 forinttal támogatjuk a rászorulókat.

- Melyik csapatban úszol, és miért pont abban?

- A rendezők azt mondták, hogy választhatok magamnak csapatot, akikkel szívesen úsznék. A Gumikacsákat választottam. Ők a Jószolgálati Otthon csapata a dolgozókból és gondozottakból szerveződött, úgy gondoltam, hogy nekik van a leginkább szükségük rám.

- Mennyit fogsz úszni?

- Először úgy volt, hogy az elején fél órát és a végén fél órát, de annyira megtetszett ez az egész és annyira jó a hangulat, kedvesek az emberek, hogy visszajöttem most estére is. Utána alszom egy kicsit és még reggel is úszok egyet.

Szalontai Károly, aki nem úszik, még sem alszik

- Honnan volt az ötlet, hogy legyen Dunaújvárosban 24 órás úszógála?

- Egyik barátommal voltunk Sopronban egy 24 órás úszóversenyen nézőként és úgy gondoltuk, hogy miért ne próbálhatnánk meg mi is megszervezni. Az idei a 4. alkalom, hogy megszerveztük.

- A minimaratont is ti szervezitek.

- Az saját ötlet. Az idén 128 gyerek nevezett be, úgyhogy úgy tűnik érdemes folytatni.

- Egyre népszerűbb az úszógála. Milyen végeredményre számítotok?

- A mostani az eddigiek közül a legsikeresebb. 16 csapat, 360 induló nevezett be és érkezett is meg. 24000 leúszott hosszt remélek.

- Gondolom ezt a nagyszabású rendezvényt egyedül nem lehet megszervezni, hányan segítenek neked?

- Zsákovics Györggyel ketten végezzük a megvalósításhoz szükséges szervezési munkákat. Ezen kívül van egy jól bevált 10 fős csapat akik a lebonyolításban segítenek. És nem szabad elfelejtenem a számlálókat, minden csapatnál van egy főiskolás hallgató, aki a leúszott hosszokat számolja.

- Te is ébren maradsz az úszókkal végig?

- Igen, a 24 óra alatt végig ébren leszek. Sőt az utómunkálatokat is el kell végeznie valakinek. Szóval ez a 24 órás rendezvény a szervezőknek van 26 is.

Aschenbrenner Éva: Úszás köszönetül

A Gumikacsák capatának kapitányaként eddig minden alkalommal részt vett a rendezvényen.

- Miért neveztetek be?

- Azért is neveztünk be eddig minden alkalommal, mert a rendezvény támogat minket, ez olyanköszönet féle.

- Akkor ti vagytok a Jószolgálati Otthon csapata?

- Igen, mi vagyunk a fogyatékkal élők szervezete. Huszan vagyunk a csapatban. Úsznak a dolgozók, hozzátartozóik, sőt öt fogyatékkal élő is van idén a csapatban, és azok is nálunk úsznak, akik szerettek volna részt venni, csak nem volt külön csapatuk. Nálunk senki sem profi úszó, csak épphogy tudunk úszni.

- Mit szóltatok hozzá, hogy titeket választott Rózsa Norbert?

- Nagyon meglepődtünk és nagyon örültünk. Nagyon nagy élmény nekünk is, de főleg a gondozottjainknak, hogy egy „ekkora ember” a mi csapatunkban van és nekünk úszik, értünk úszik. Ez példaértékű az ellátottjaink számára. Még nagyobb öröm volt, amikor Norbi azt mondta fél óra úszás után, hogy később még visszajön, mert annyira tetszik neki a csapat. Megbeszéltük vele, hogy a finálé utolsó 10 percében a csapat minden tagja a vízben lesz és együtt úszhatunk vele láncúszásban.

- Az úszás mellett műsort is adott a Jószolgálati Otthon. Voltak, akik a vízből mentek fellépni?

- Igen, volt olyan, aki az úszás mellett bevállalta a szereplést is. Elmeséltük a fellépő gondozottjainknak, hogy Norbi úszik a mi csapatunkban. Szinte tátott szájjal hallgatták az élménybeszámolót és nagyon nagy szó volt nekik, hogy vannak még ilyen segítőkész „nagy emberek”.

Molnár Mónika szervező: Csapat lettünk

A szervezés melyik szakaszában veszel részt a leginkább?

- A minigálán is és a 24 órás úszógálán is inkább a kivitelezésben veszek részt. Minden évben itt voltam eddig és a számláló csapatot hoztam ide.

- Honnan jöttek a számlálók?

- A számlálókat a Dunaújvárosi Főiskoláról hívtam a Valéta bizottságok segítségével. Az idei számlálók javarészt ugyan azokból áll össze akikből eddig, de van köztük néhány új arc is.

- Végig ébren leszel?

- Igen, mert én gondoskodok a számlálók ellátásáról. Persze az utómunkálatokban is segítek a többieknek.

- Milyen a szervezőcsapat tagja lenni?

- Nagyon jó, végre igazi csapat lettünk, jó a hangulat köztünk. Nagyon jól összecsiszolódtunk, már szinte fél szavakból is megértjük egymást.Úgy kerültem a csapatba, hogy ismertem Szalontai Karcsit ikollégium, és ő kérdezte meg, hogy nincs e kedvem háziasszonykodni a rendezvényén. Rögtön igent mondtam.Remélem, még sok úszógála lesz.

Vereb János: Ilyenkor találkozunk

- A TTF-Csuromvíz csapatban úszok ismét. Eddig minden évben itt voltam.

- Látsz a korábbiakhoz változást?

- Idén kevesebb a műsor a színpadon, és több az „amatőr” csapat. Az előző évek tapasztalataiból kiindulva, idén már meg sem próbálok aludni.

- És ha már háromszor végig csináltad a gálát, mi vett rá, hogy negyedszer is elgyere?

- Először is nagyon szeretek úszni. A csapattársaimmal, akikkel eljöttünk ide, nagyon ritkán tudunk találkozni, ez egy jó alkalom, hogy újra lássuk egymást. Eddig is mindig jó hangulatban telt a versenyen és ez is vonz engem.

- Hogyan úsztok? Van valami taktikátok?

- Napközben fél órákat úszunk, éjszaka már 1-1 órákat. Hárman vagyunk egyszerre a vízben, úgy váltjuk egymást. 15-en vagyunk a csapatban. Úgy számoltam, hogy nekem idén 6 órát kell összesen úsznom.

- A csapat minden tagja itt van a verseny egész ideje alatt?

- Nem, van aki csak éjszaka érkezik meg.

- Mennyire fontos a győzelem?

- Egyáltalán nem fontos, számunkra a szórakozás a lényeg, nem győzni jöttünk.

A helyszínen készült fotókat megtekintheti ide kattintva.

Katona Csilla

    Ezek érdekelhetnek még

    2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

    AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

    Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

    2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

    A fejlesztés újabb állomása

    Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

    2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

    Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

    Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

    2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

    Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

    Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.