Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Május 03. 02:25, kedd | Helyi
Forrás: Dunaújvárosi Főiskola

DF:OTDK sikerek

DF:OTDK sikerek

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencián a műszaki és az informatikai szekcióban is eredményesek voltak hallgatóink.

A XXX. jubileumi OTDK megmérettetésekben a műszaki szekcióban két gépészmérnök BSc szakos hallgatónk, Hajas Ti

Hajas Tibor: AUTOMATIKUS HANGOLÓ RENDSZER HALLHATÓ TARTOMÁNYBELI LONGITUDINÁLIS HULLÁMKELTŐK REZONÁTORÁHOZ
Konzulens: Dr. Csizmadia József tudományos munkatárs, DF
Az emberi hallás velünk született adaptív képességünk. Számunkra természetes, de műszakilag megvalósítani nagy kihívás. Ami legfeltűnőbb, az a disszonancia. A disszonanciát hangolással szüntethetjük meg. Ennek egy gyakorlati alkalmazása az orgona hangolása, amit évszázadok óta csak manuálisan végeznek. A dolgozat egy ezt helyettesítő automatikus hangolási rendszert vázol fel, melynek komplex mechatronikai problémaköréből számos probléma megoldásában irányt mutat, hogy prototípust alkothasson. Ez hangszertörténeti, akusztikai, digitális szűrőtervezési, méréstechnikai, szabályozástechnikai, kontrollerprogramozási, gépészeti konstrukciós, valamint áramkör-tervezési és vezérlési vonatkozásokkal bír.
Dolgozatom célja az orgona nyelvsípok hangolásának automatizálása volt, aminek rész célkitűzéseiként a hangdetektálást, a detektált jel feldolgozását, az alapharmonikus meghatározását és a szabályozókör tervezését kellett kitűzni. A megoldásom helyességét alátámasztó elvárás volt ugyanakkor egy működő prototípus megépítése is, ami számtalan műszaki részfeladat elé is állított.
A feladatot a szükséges hangszertani, akusztikai és fizikai ismeretek elsajátítása után digitális jelfeldolgozás útján, szűrő- és áramkörtervezéssel, méréssel és méretezéssel, valamint hexadecimális programozással oldottam meg, amit a klasszikus gépészeti tervezés is kiegészített ahhoz, hogy a működő prototípust is megépítsem.
Az elvégzett munka nem csak a célkitűzéseket teljesítette, de rávilágított arra, hogy az új hangolási megoldás számos előnyt nyújthat a továbbiakban mind a hangszertervezőknek, mind pedig az orgonistáknak. Ezek mindegyike zenét hallgatók élvezetéhez járul hozzá, zenei élményünket fokozza.

Tápai Ádám: Az ansys cfx alkalmazása vízturbina tervezésében
Konzulens: dr. Szlivka Ferenc egyetemi tanár, DF
Dolgozatomban a hazai vízenergia hasznosítás néhány régebbi és újabb történését mutatom be. Ismertetem a vízturbina gyártás történetét Magyarországon. Egy most telepített új törpe vízerőmű telepítésével kapcsolatos néhány műszaki fejlesztési problémákról is beszámolok. A törpe vízturbina tervezésekor felmerült rész probléma megoldásának ANSYS CFX számítógépes szimulációval történő megoldását ismertetem, illetve e szimuláció lépéseit és eredményeit mutatom be.

Deák Tamás: Adatbázisba történő, valós idejű időjel szelektálás szekvenciális valószínűségi teszttel
Konzulensek:Dr. Pór Gábor egyetemi docens (BME), főiskolai tanár (DF) ésDobján Tibor, PhD hallgató (SZTE), tanszéki mérnök (DF)
Dolgozatomban egy akusztikus mérőrendszer adatgyűjtő és elő-tesztelő alrendszerének megvalósítását mutatom be. A mérőrendszer célja, hogy a felhasználó számára egy olyan komplett, automatizált diagnosztikai rendszer álljon rendelkezésre, amely segítséget nyújt nagy háttérzajon fellépő, minket érdeklő események kiválogatására. A megvalósított alrendszer feladata az, hogy elsősorban azokat az eseményeket rögzítse az időjelből, amelyek szivárgásra, vagy egyéb eseményre, például idegentest zajára utalhatnak.
A feladatom három részből állt. A kiválogatást autoregressziós (AR) szűrés után alkalmazott Szekvenciális Valószínűségi Hányados Teszt (angolul: Sequential Probability Ratio Test, azaz SPRT) módszerrel LabVIEW segítségével online real-time kellett valósítottam meg. A kiválogatott adatok a további feldolgozás szempontjából alkalmas adatbázisrendszerbe tárolódnak. Végül a két program összehangolását kellett megoldanom beágyazott gépen LabVIEW környezetben.
Az egyik program a National Instruments PXI ipari számítógépén beágyazottan fut "target.vi" néven. Ez a program mintavételezi a szenzorokról kapott időjeleket, kiválogatja és továbbküldi azokat az időszakokat, amelyek a háttérzajtól eltérő értékeket tartalmaznak, ami az említett AR szűrés és SPRT módszer segítségével valósult meg.
Az elkészített függvények és algoritmusok helyes működéséről nemzetközi Benchmark mérésekkel és futási idő tesztek segítségével sikerült meggyőződni, amelyeket a dolgozatomban részletezek.
A PXI által küldött időjeleket az Advantech ipari számítógépén futó "host.vi" nevű program fogadja, amelynek feladata még, hogy a kapott adatokat elmentse egy adatbázisrendszerbe.
A dolgozat újdonsága, a leírt esemény leválogatást, ismereteink szerint, először sikerült LabVIEW-ban megvalósítani, ugyanakkor az SPRT algoritmus futása mellett a mintavételezés körülbelül 1 MHz-ig megvalósítható 4 csatornán on-line és real time, - így ultrahangtartományban is lehetséges méréseket végezni. Ebben a mérési környezetben újdonság még, hogy az adatok elmentése a megszokott fájlformátum helyett, egy adatbázis struktúrába történik, így egy könnyebben kezelhető rendszert kapunk.
Az elkészült alrendszer jól vizsgázott a nemzetközi Benchmark előkészítésében, és beépítésre került a Magyar Ipari Akusztikus Diagnosztikai Laboratórium (MAIDLab) által gyártott akusztikus emissziós rendszerben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.