Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 28. 22:00, szombat | Helyi

Díszpolgárok a város ünnepén

Díszpolgárok a város ünnepén

Ünnepi közgyűlés, pazar tánszínházi bemutató, polgármester városköszöntő szavai és díszpolgárok...

Mérsékelt képviselői érdeklődés mellett tartották meg az ünnepi közgyűlést városunk 61. születésnapja alkalmából.

Ezt persze a távolmaradók igencsak sajnálhatták, mert a műsor pazar volt, a beszédek pedig lényegre törően rövidek.

Cserna Gábor polgármester a születésnap apropóján a jövőről beszélt. Arról a jövőről, amely lehetőségekkel teli városunk számára. Sikeres városhoz boldog és elégedett városlakók kellenek. A kedvező adottságok és a lehetőségek erre bíztatóak:

"61. születésnapját ünneplő városunkat, több mint 48 ezer polgárát Wass Albert üzenetével köszöntöm:

„Tiszteld otthonodat s a földet, melyen élsz,
hogy maradékaid is hosszú életet élhessenek rajta.”

Mert otthonunk, szűkebb pátriánk ez a város, amelyre büszkék vagyunk, ahol szeretünk élni, ahová mindig jó hazatérni.
Ahol olyan értékeket képviselünk és juttatunk érvényre, amelyek fontosak Dunaújváros polgárainak. Amely értékek összekötnek minket, és nem elválasztanak. A legfontosabb összekötő érték, Hölgyeim és Uraim, a munka, amely létbiztonságunk alapja. Amely tartást és elismerést ad abban a közösségben, ahová tartozunk. A családban, a lakóhelyen, a munkahelyen, a baráti körben.
Munka, vagyis foglalkoztatottság.
Az ez év április 20-ai adatok alapján térségünkben javult a foglalkoztatási helyzet, mérséklődött a munkanélküliség.
Városunk nagy foglalkoztatói mellett a kis- és középvállalkozások, önkormányzatunk intézményei biztosítanak megélhetést a dunaújvárosiaknak. Ám a majdnem 10%-os munkanélküliségi ráta még így is magas, főleg ha belegondolunk, hány ember és hány család sorsát jelenti.
Ezért fontos, hogy önkormányzatunk az idén is biztosítja a közcélú foglalkoztatást, emellett a tavaly életre hívott „Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért” Közhasznú Nonprofit Kft. is közmunkaprogramot indított. Ez azonban kevés, ennél jóval több a tennivalónk.
Éppen ezért, Hölgyeim és Uraim, engedjék meg, hogy városunk születésnapján a múlt felidézése helyett inkább a jövőnkkel foglalkozzak.
Elképzeléseink ugyanis nem csak körvonalazódnak, ennél sokkal konkrétabbak.
Terveink megvalósulása nagy beruházásokat jelent, amelyek révén fejlődő város polgárainak mondhatjuk magunkat, ráadásul ezen beruházások munkát, munkahelyeket jelentenek a dunaújvárosiaknak.

Mire gondolok?


2010 decemberében megalakult az akkor még más névre keresztelt DunaPolis Gazdaságfejlesztési Klaszter. Hét alapítója: a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Dunaújvárosi Főiskola, az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt., a Hankook Tire Magyarország Kft., a Hamburger Hungária Kft., a Ferrobeton Zrt. Partnereinkkel együtt célul tűztük ki, hogy 2020-ig, a következő uniós költségvetési ciklusig megvalósítható fejlesztési terveket és beavatkozási területeket jelölünk meg.

Célunk az, hogy 2020-ra Dunaújváros a minket körülölelő településekkel együtt az ország egyik legversenyképesebb térségévé váljon. Akár az egy főre jutó beruházások, akár a foglalkoztatási szint, vagy az egy főre jutó GDP tekintetében.
Körvonalazódik a „Nemzeti Együttműködés Térségi Programja – Dunaújváros” elnevezésű modellünk, amely munkáját dr. Dorkota Lajos, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője irányítja.

Tudjuk, hogy az önkormányzati rendszer megújításának egyik fontos eleme a térségfejlesztés. Ezért a rendelkezésre álló és elérhető fejlesztési források hatékony felhasználásával igyekszünk megújítani a helyi társadalmi és gazdasági rendszereket.

Az infrastrukturális fejlesztések ügyére, fontossága miatt, szeretnék visszatérni.
Modellünkben a kiemelt ügyek közé tartozik a VØ-s vasútvonal megépítése. Számunkra legfontosabb eleme az új dunaújvárosi vasúti híd.
A vasút fejlesztése nemzeti prioritás, ráadásul a szakma is egyetért a Budapestet elkerülő Székesfehérvár – Szolnok vasúti nyomvonal megépítésével.

Terveink között szerepel egy logisztikai központ megvalósítása, amely kihasználja a térség logisztikai potenciálját, Dunaújváros központi földrajzi elhelyezkedését, és összeköti a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedést, teherszállítást.

Helyi fejlesztéseink között nagy hangsúllyal szerepel a pályázati forrásból megvalósuló Stadion és Vidám Park rekonstrukció. Tíz évvel ezelőtt Dunaújvárost még a nemzet sportfővárosaként emlegették. Azután a vasmű privatizálásával a sporttámogatás csapjai elzáródtak. Az előbb említett két pályázatunkkal szeretnénk a sportéletet, a szabadidős tevékenységek lehetőségeit újra pezsdíteni. Szeretnénk, ha Dunaújváros vonzó életteret biztosítana fiataljai számára.

Átdolgoztuk, és újra benyújtottuk a városközpont rehabilitációját megcélzó projektünket. A megújuló, a Duna felé nyitó, új arculatot mutató városközpont vonzó találkozási hellyé válik a dunaújvárosiak számára. Amelyre büszkék lehetünk, amit szívesen megmutatunk a hozzánk látogató barátainknak.


Hölgyeim és Uraim!

Mint látják, terveink vannak, némelyik már a megvalósulás küszöbén. DMJV polgármestereként üdvözlöm és támogatok minden kezdeményezést, amely városunk fejlődéséről szól, érte tenni kíván.
S hogy visszakanyarodjak Wass Albert üzenetéhez: otthonunkat, Dunaújvárost akkor tiszteljük, ha fejlesztjük, ha szépítjük. Így gondoskodunk arról, hogy utódaink is hosszú életet élhessenek benne.


S nem utolsó sorban sor került qa díszpolgári címek átadására. Baky Ágnes, a gimnázium nyugalmazott matematika tanára és Nagy Ervin színművész vehette át az elismeréseket. Íme a méltatások:

Baky Ágnes,

1939. március 8-án született Budapesten. Édesanyja és testvére is pedagógusként dolgozott Dunaújvárosban. Mindenki „Ági nénije” a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett diplomát 1962-ben. Egyetemi tanulmányainak befejezésétől 2006 nyaráig tanított a Széchenyi István Gimnáziumban, illetve annak jogelődjeiben. 1965-ben az akkor induló matematika-fizika tagozatos osztály osztályfőnöke lett. Feladatát nagy ambícióval, rendkívüli lelkesedéssel végezte. Szerette, tisztelte tanítványait, velük szemben igényes, következetes volt. Nyugdíjba vonulásáig – az utolsó néhány évtől eltekintve – folyamatosan osztályfőnök volt, saját idejét nem kímélve foglalkozott osztálya tanulóival, egyéni gondjaikkal.

A város sok-sok intézményénél, gazdálkodó egységénél dolgoznak azok a mérnökök, közgazdászok, tanárok, akikkel annak idején ő szeretette meg a matematikát. Nagy része volt a matematika szakosított tantervű osztályok szervezésében, kialakításában, majd az eredmények növelésében. Hosszú ideig vezette a matematika munkaközösséget. Igazi szakmai műhelyt hozott létre. Kollégái elismerték szakmai tudását, hallgattak rá, s szerették jókedvű, kiegyensúlyozott egyéniségét.

Hosszú évek óta a matematika-fizika oktatás területén a Széchenyi István Gimnázium – külső szakemberek által is elismerten a – a legjobb eredményeket éri el Fejér megyében. Ezt a munkát, ezeket az eredményeket többek között ő alapozta meg. Szakmai munkájának elismeréseként 1972-ben megkapta a Bolyai János Matematika Társulat kitüntetését, a Beke Manó-díjat. Nyugdíjba vonulásakor tanári-nevelői munkássága alapján a Dunaújváros Érdemes Pedagógusa díjjal tüntették ki 1996-ban.
Példaértékű oktató-nevelő munkája, elhivatottsága, valamint értékes emberi tulajdonságainak elismeréseként, Dunaújváros Közgyűlése, a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet Baky Ágnes pedagógus részére adományozta.


Nagy Ervin,
1976. szeptember 25-én született Dunaújvárosban. Az immáron Jászai Mari-díjas előadó szülei első osztályú sportolók voltak. Édesanyja, Kecskeméti Margit, az első dunaújvárosi kézilabdázó, aki Pro Urbe-díjat kapott, valamint édesapja, id. Nagy Ervin labdarúgó 1973-ig volt a Kohász csapatának hátvédje, illetve középpályása. Nagy Ervin sporttagozatos iskolába járt Dunaújvárosban, ahol négytusában bajnokságot is nyert. Tizenhat évesen Budapestre költözött, és a középiskolát már itt fejezte be.


1999-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Máté Gábor osztályában, majd a Budapesti Katona József Színház szerződtette. Sokoldalú művész, aki már több szerepkörben is kapott bizonyítási lehetőséget. Prózai színészként és énekes szerepekben is nagy sikert aratott.


2009-ben a Varázsfuvolában, Papageno szerepét alakította. Partnerei világhírű operaénekesek, többek között Miklósa Erika és Polgár László voltak. A Katona József Színházban láthattuk őt már többek között a Tasnádi István: Közellenség, Molnár Ferenc: Játék a kastélyban, Brecht–Weill: Koldusopera, Weöres Sándor: Szent György és a sárkány, Csehov: Ivanov, Gorkij: Barbárok című darabokban, és több, jelenleg is futó előadásban játszik. Dunaújvárosban a tavalyi évben több alkalommal is láthattuk a Bartók színpadán, Dan Gordon, Esőember című darabjában, parádés szereposztásban mutatták be a klasszikussá vált történetet.
Sokat foglalkoztatott filmszínész, annak ellenére, hogy elmondása szerint a színházi feladatokat helyezi előtérbe. Láthattuk őt többek között az Ámbár tanár úr, a Hídember, a Szezon, az Állítsátok meg Terézanyut! című filmekben, továbbá a Mansfeld, valamint a közelmúltban bemutatott Kaméleon című filmben nyújtott alakítása is meghódította a nézőközönséget.


Fiatal kora ellenére munkáját már több alkalommal elismerték, így például 2003-ban Máthé Erzsi-díjat, két alkalommal a „Súgó Csiga díjat”, 2004-ben a 35. Magyar Filmszemlén, „A legjobb mellékszereplő díját”vehette át, és legutóbb a Jászai Mari-díjjal ismerték el tehetségét.


Példaértékű és széles szakmai körben is elismert tevékenysége, Dunaújváros hírnevének öregbítése, a folyamatosan magas színvonalon nyújtott előadói munkájának elismeréseként, Dunaújváros Közgyűlése, a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet, Nagy Ervin színművész részére adományozta.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.