Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 25. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Dollármilliós kártérítés megfizetésére ítélte Phenjant

Dollármilliós kártérítés megfizetésére ítélte Phenjant

Egy washingtoni bíróság 501 millió dolláros (141 milliárd forintos) kártérítés megfizetésére ítélte Phenjant Otto Warmbier amerikai diák halálában játszott szerepe miatt. Az összeget Warmbier szüleinek kell átutalni.

A bíróság indoklása szerint az amerikai diákot megkínozták Észak-Koreában.

A Warmbier-család "közvetlenül is megszenvedte Észak-Korea brutalitását, amikor letartóztatták a fiát, hogy felhasználják e totalitárius állam cselszövéseiben és az Egyesült Államokkal történő konfrontációjában" - idézte az amerikai sajtó Beryl Howell bíró indoklását.

Otto Warmbier tavaly júniusban, 22 esztendősen hunyt el, miután kómás állapotban hazaszállították Észak-Koreából, ahol tizennyolc hónapon keresztül tartották fogva egy munkatáborban. Warmbier egyetemista társaival szervezett turistaúton tartózkodott Phenjanban, amikor letartóztatták, mert - az észak-koreaiak állítása szerint - ellopott a szállodából egy propagandatáblát. Tizenöt év kényszermunkára ítélték.

Halálának pontos oka nem ismert, de az amerikai orvosok agysérülést állapítottak meg nála. Feltételezésük szerint a diákot úgy megverték, hogy kómába esett. A bíróságon tanúskodó Daniel Kanter neurológus szerint Otto Warmbiert valószínűleg fojtogatással, vízbefojtás szimulálásával is kínozták, és - az orvosi szakvélemény alapján - kitépték a fogait.

A washingtoni bíróság döntésének nyilvánosságra kerülése utáni első kommentárok szerint nem valószínű, hogy Észak-Korea - amely mindvégig tagadta Otto Warmbier megkínzását - valaha is kifizeti a szülőknek a megítélt összeget.

Címkék: kártérítés, Phenjan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére