Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2012. Március 11. 17:10, vasárnap | Helyi
Forrás: - Dunaújváros Info

Dorkota Lajos - Iskolák, kórház, munkahelyek, vállalkozások és a sport

Dorkota Lajos - Iskolák, kórház, munkahelyek, vállalkozások és a sport

Az év a nagy parlamenti döntéshozatallal telt el,mindezek hogyan érintik Dunaújvárost, a dunaújvárosiak életét? – erről kérdeztük Dr. Dorkota Lajost, Dunaújváros országgyűlési képviselőjét.

- Tavaly ősztől a kétharmados törvények sorozatát hozta meg a Parlament. Ezek közül városunk számára egyik legjelentősebb az önkormányzati törvény. A törvény szabályozza, meghatározza az állam és az önkormányzat feladatait. Ezek közül az állam feladatai közé sorolja az általános iskolai és a középfokú oktatást. Hogy miért jelentős ez a döntés számunkra? Eddig az állam ötven százalékban finanszírozta ezen területeket, a többi az önkormányzatra hárult. Ezzel a döntéssel jövő év január elsejétől ez a teher nem a várost terheli. Ezzel megoldódik az a probléma is, hogy a környékbeli települések diákjai közül nagyon soknak az oktatása városunk terhe volt, míg a képzési támogatásukat a lakóhelyük kapta. Nem utolsó szempont az sem, hogy az önkormányzat egy jelentős tehertől mentesül. Tudomásul kell vennünk, hogy a költségvetésünk 90 százalékát az intézményfinanszírozás teszi ki, ebben lesz a következő költségvetési évben könnyebbségünk.


- Hasonló a helyzete a dunaújvárosi kórháznak is, hiszen az is önkormányzati fenntartású, de más megyékben élőket is ellát.
- A kórházak többsége megyei fenntartású, a mienk ezen a téren is speciális helyzetű. A- kórházak is átkerülnek állami fenntartásba, a kormányhivatalok hatáskörébe. Idén május elsejétől a dunaújvárosi kórház is állami fenntartásúvá válik, s ezáltal már ebben az évben könnyebbséget jelent az üzemeltetése a városnak.


- A szkeptikusok attól tartanak, hogy mindezek az önkormányzatoknál elvonásokkal is járnak, azaz az állam az intézményekkel együtt viszi a pénzt is, illetve a város jogköre csorbul, hiszen az intézményvezetők kinevezése is központilag történik majd…
- Az ingatlanok, az intézmények helyben maradnak, csak a városra jutó terhek csökkennek. A fejlesztések, a beruházások eredményeit az itt élők fogják élvezni. Így például a Szent Pantaleon Kórház új műtőblokkjának, belső felújításának haszonélvezői is városunk lakói lesznek. A kinevezések tekintetében pedig tudomásul kell venni, hogy a fenntartónak is vannak jogai. Én, mint kormánymegbízott azonban fontosnak tartom, hogy a kinevezések előtt kikérjem a képviselőtestület véleményét. Hogy mennyire nem elvonásról van szó, igazolja az, hogy tavaly év végén Cserna Gábor polgármester úrral közösen sikerült elérnünk, hogy a kormány városunkat 600 millió forint támogatással segítette meg. Ezzel sikerült az év első negyedévére levegővételt kapnunk, s időt arra, hogy újabb források után nézzünk.


- Ahhoz, hogy nagyobb bevételre tegyen szert a város, szükség van arra, hogy stabilan működő vállalkozásai legyenek. Több iparűzési adó, kisebb munkanélküliség, kevesebb rászoruló. A Dunaferrnél létszámleépítés van…
- A Dunaferr privatizációjáról soha nem titkoltam a véleményem. Képviselőként elhibázott döntésnek tartottam, hogy nem maradt meg állami kézben. De most már kész helyzet van, történt, ami történt. Közvetlen ráhatásunk nincs a cég működésére, de a kormányunk tudja, hogy mennyire fontos a város életében a gyár, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy segítsük a vállalatcsoport működését az infrastrukturális fejlesztésekkel. Mindvégig szorgalmaztam, hogy a főiskola a műszaki képzéseire több jelentkezőt vehessen fel.


- Örök téma, hogy több sikeres vállalkozásra, újabb befektetőkre van szükség annak érdekében, hogy ne érezze meg a város annyira az acélipar válságait. Vannak befektetői érdeklődők?
- Kértük a polgármester úrral, hogy a kormány vegye be városunkat a befektetésre kiemelten ajánlott területek közé. Ez mindenképpen előnyösebb helyzetbe hozna bennünket. Vannak érdeklődők, de a tényleges beruházásokig élnünk kell a Start-munkaprogram által biztosított lehetőségekkel. A kormány 134 milliárd forintot biztosít pályázati úton a közmunka-programra, s most nyílik lehetőség ennek a lehívására. Érdemes rá a városnak pályázni. Személyesen fontosnak tartom azt is, hogy a városunkba települt nagyvállalatok, így a Dunaferr, a Hankook és Hamburger Hungária is minél több helyi kis- és középvállalkozónak biztosítson beszállítói lehetőséget. Ennek érdekében egyeztető tárgyalásokat szervezünk, segítjük a gazdasági kapcsolatok erősítését. Az előzetes megkeresésünkre a Hankook már rendkívül jól reagált.


- A gazdasági válság első sorban a kulturális területet érinti, érintheti. Várhatóak intézménybezárások?
- Úgy vélem, hogy ez egyetlen városi intézményt sem fenyeget. Természetesen a város teherbíró-képessége ezen a területen véges, de az új jogszabályok miatt országosan sokkal több többletforráshoz lehet jutni. Nagy lehetőség városunk számára, hogy Fejér megye másik országgyűlési képviselője, L. Simon László lett a Nemzeti Kulturális Alap vezetője. A közelmúltban megjelent új kötetének bemutatóhelyszínéül például a Kortárs Művészeti Intézetet választotta, s személyesen tett ígéretet arra, hogyha megfelelnek a feltételeknek a dunaújvárosi pályázatok, akkor támogatni fogja azokat.


- Itt a főiskola helyzete, mindenféle találgatások láttak napvilágot a beolvadásáról…
- Sikerült elérnünk, hogy a főiskola önálló maradhasson. Azonban nagyon nehézzé teszi a működését a korábban felvett PPP. Olyan mértékben vállalt a korábbi beruházások érdekében magára adósságot az intézmény, ami rendkívül nehézzé teszi a működését. Mindenképpen örvendetes, hogy erősíti a műszaki képzését, elkezdődött az együttműködés a Hankookkal, de úgy gondolom, hogy szorosabbra kellene fűzni Pakssal a kapcsolatot, hogy a nagyvállalatok képzési igényének megfelelő szakemberek kerüljenek ki a falak közül.


- Városunk életének egyik legérzékenyebb területe a sport, s a sportfinanszírozás. Az új- törvények új lehetőségeket is jelentenek-e?
- A sporttörvény következtében a vállalatok megcímkézett társasági adója ott maradhat a szakosztályoknál. A futballnál Pálhalma gyors segítségre szorul, működési támogatást kap annak érdekében, hogy bent maradhasson az NB II-ben. Az NB II-es szerepléssel párhuzamosan a stadion kérdése is megoldódni látszik. A kormány biztosít forrást arra is, hogy legyen lehetőségünk minél előbb befejezni a stadiont. A miniszterelnök úr személyesen fogadta Radulovics Bojánát, s felajánlotta támogatását, hiszen fontosnak tartja, hogy városunkban a kézilabda akadémia megerősödjön, s a felnőtt csapat támogatására is rendelkezésre fog állni mintegy 30 millió forint. És ugyancsak kiemelt helyen szerepel a sportágak között a női vízilabda és a jégkorong is. Úgy gondolom, hogy a meglévő ingatlanok az utánpótlás-nevelésre és az edzőtáborozásra számtalan lehetőséget biztosíthatnak. S a versenysport mellett a sport-turizmus központjává is válhatunk. S ez mindenképpen további lehetőséget jelent városunk gazdasági életének és elismertségének. Összességében az új törvények új lehetőségeket jelentenek számunkra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.