Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2010. Október 15. 08:11, péntek | Helyi

Drámai fordulatot vett a löszpartmozgás – Kilakoltatások is

Drámai fordulatot vett a löszpartmozgás – Kilakoltatások is

Drámai fordulatot vett csütörtökön a (2010. október 14.) a Táborállás északkeleti részén (Ivó utca – Barsi Dénes utca - Üdülő sor – Ágacska utca – Palánk sor) által határolt területen levő löszpart csúszása. Aznap este kapt

A tájékoztatás főbb pontjai: Dunaújváros Helyi Védelmi Bizottsága (HVB) szakértői véleményt kért az Ivó u. - Barsi D. u. - Üdülő sor - Ágacska u. Palánk sor által határolt területen fennálló csúszásveszéllyel kapcsolatban. A szakértőkkel történő előzetes egyeztetés során azok kifejtették, hogy a megjelölt területen fennálló partfal-csúszásveszély, közvetlen élet és balesetveszélyt jelent az ott élők számára.

Ennek értelmében a HVB úgy döntött, felszólítja az érintett terület lakóit, azonnali hatállyal készüljenek fel az ingatlanaik hosszabb távú elhagyására, értékeik biztosítására, melyben – amennyiben ezt igénylik – az önkormányzat segítséget nyújt. A döntés több mint kilencven ingatlanra vonatlozik, ezek mintegy negyede lakóház.

A Helyi Védelmi Bizottság elnöke október 15-én reggel nyolc órától elrendelte az ott lakók kitelepítését. A feladat végrehajtásában részt vesz a Rendőrség, Tűzoltóság, Katasztrófavédelem, illetve az Önkormányzat kijelölt állománya.

A kitelepítésről és a veszélyhelyzetről, illetve a követendő magatartási szabályokról az érintett lakosság hivatalos tájékoztatást kapott. Azon állampolgárok, akik nem hagyják el önként a veszélyeztetett területet, végzéssel kötelezhetőek erre.

A közvetlenül az ingatlan-tulajdonosoknak szóló (nekik kézbesített) hivatalos értesítés többek között az alábbiakat tartalmazza:

Az Ivó utca- Barsi D. u.–Üdülő sor- Ágacska u Palánk sor által határolt területen a folyamatos nagy mennyiségű csapadékvíz-terhelés miatt az Ivó utcai telkeket határoló szakaszon a löszpart folyamatos mozgása tapasztalható, amely az szakmai vélemények szerint az ott tartózkodók számára közvetlen élet- és balesetveszélyt jelent.

Az életveszély elhárítása érdekében felszólítják a terület ingatlanain tartózkodók figyelmét, hogy azonnali hatállyal készüljenek fel ingatlanaik hosszabb távú elhagyására. Kérik, tegyék meg a szükséges intézkedést az tulajdonukban lévő ingatlan és azon található ingóságok biztonságba helyezésre. Az ingatlanok hosszabb idejű elhagyására kell számítani. A közvetlen élet és balesetveszély elhárításának időtartama várhatóan 1 év. Ez az időtartam a partfal stabilizációs munkáinak elvégzését foglalja magában (szennyvíz- és csapadékvíz elvezetés kialakítása, víztelenítési és a csúszó part megtámasztásának munkálatai).

A terület szervezett kiürítése 2010. október 15-én reggel 8 órától 16 óráig folytatódik. Az ingatlanok kiürítését előirányzó végzés kézbesítésével egyidejűleg - további vezetéktörés, -szakadás miatt fellépő járulékos veszélyállapot megelőzése miatt - intézkednek a terület közművezetékeinek (víz, elektromos áram, gáz) szakaszolásáról, illetve szükséges mértékű lezárásáról.

Kérés az ingatlantulajdonosokhoz, hogy gondoskodjanak az ingatlanon lévő közműcsatlakozások lezárásáról (épület áramtalanítása a mérőóránál, vízvezeték elzárása a mérőóránál), a folyamatosan működő elektromos berendezések kikapcsolásáról. Kezdeményezni lehet az elektromos mérőóra leolvasását az E-on 0680/20-50-20 telefonszámán. Gondoskodjanak az ingatlantulajdonosok (ha van) a gáztartály lezárásáról, a zárt szennyvíztároló aknák ürítéséről, az életvitelhez szükséges ingóságok összegyűjtéséről és elszállításáról.

Az ingatlanok kiürítéséhez szükséges (maximum 3,5t terhelésű) gépjárművet az önkormányzat szükség esetén biztosít.

Kérés továbbá, hogy az ingatlanon saját biztonsága érdekében éjszaka senki ne tartózkodjon!

(Megjegyzés: A 2010. október 15-én 1030-ra meghirdetett lakossági fórum az időközben foganatosított intézkedések következtében okafogyottá vált, ezért elmarad!)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.