Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2013. Április 26. 08:07, péntek | Helyi

Dunaferr: Döntés májusban és a szemét-ügy

Dunaferr: Döntés májusban és a szemét-ügy

Remélhetőleg hamarosan döntés születik a kohó-felújítás ügyében, s ezzel pont kerülhet annak a kérdésnek a végére, hogy marad-e a vasműs foglalkoztatottság a korábbihoz hasonló mértékben.

Sajtótájékoztatón jelentette be dr. Dorkota Lajos kormány-megbízott és Cserna Gábor polgármester, hogy Szijjártó Péter, külügyi és külgazdasági államtitkárnak, az orosz-magyar kapcsolatokat tárgyaló bizottság vezetőjének sikerült tárgyalóasztalhoz ülnie Andrey Sapelinnel, az ISD Dunaferr igazgatóságának elnökével, aki egyben a főtulajdonosának, a Vnyesekonombanknak az alelnöke.

Dr. Dorkota Lajos közölte, hogy az államtitkár még moszkvai látogatásáról telefonált, hogy az alelnök két héten belül összehívja a vállalat igazgatóságát, s napirendre veszik az egyes kohó felújítását.

Az államtitkár elmondta, hogy úgy érzékelte, hogy a tulajdonos képviselője nem tudta, hogy a probléma ennyire égető. Úgy érzékelte, hogy a tulajdonosok nem kaptak meg minden információt a menedzsmenttől. Többek között arról sem volt pontos információjuk, hogy a kohó-felújítás előkészítése legalább 6-8 hónapot vesz igénybe, tekintettel az alapanyagok beszerzésére és megrendelésére.

Köszönetét fejezte ki az érdekképviseleti szervezeteknek, akik megfelelő információkkal látták el a tárgyaló-delegációt.

A tárgyalások kimenetele még kétséges, de legalább döntés születik. Ha tulajdonosok a felújítás mellett teszik le a voksukat, akkor megmarad a folyékony fázis, s ezzel biztosítva lesz megközelítőleg háromezer ember munkahelye. Ha pedig nemleges döntés születik, akkor arra is megvan a kormány forgatókönyve.

Dr. Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy az ISD Dunaferr magáncég, így a műlködésébe a beleszólás közvetlenül nem lehetséges.

Cserna Gábor, polgármester a Fidesz helyi elnöke arról beszélt, hogy folytatódik a kormány rezsicsökkentő akciója.

Kitért arra, hogy a szemétszállítás díja a rezsi-csökkentésnek megfelelően alakul városunkban, azaz a tavalyi díjat a 10 százalékkal csökkentik. A szolgáltató által kibocsátott rendkívül magas számlák tehát semmisek, s akik pedig befizették az emelt összegű díjat, azoknak kompenzálja a Dunanett Kft.

Hangsúlyozta, hogy a cég ügyvezetői a tulajdonosok tudta nélkül emelték a díjakat. Nem várták meg az árhatóság, a Magyar Energia Hivatal hozzájárulását sem, s nem egyeztettek a társaság tulajdonosaival. Az 51 százalékban önkormányzati cég önkormányzat által kijelölt ügyvezetőjét leváltották, s ezt kérték a kisebbségi tulajdonostól is, hogy hívja vissza a hibázó ügyvezetőjét.

Cserna Gábor felháborítónak és felelőtlen lépésnek tartotta a cég intézkedését, valamint bejelentette, hogy a kormány-döntésnek megfelelően folytatódik a rezsicsökkentés. Így a szemétszállítás díja is továbbmérséklődik.

A parlament döntésének megfelően a szolgáltatók júliustól a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik majd el a szemétszállításért. Ez alól a dunaújvárosi társaság sem lehet kivétel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.