Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Május 01. 04:03, vasárnap | Helyi
Forrás: do

Dunaújváros díszpolgárai

Dunaújváros díszpolgárai

Dunaújváros várossá nyilvánításának 65. évfordulóján adták át a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet. Ezúttal Kecskés Rózsa valamint Dr. Dlustus Péter kapta.


A Bartókban tartott ünnepségen Cserna Gábor polgármester hangsúlyozta:

- Dunaújvárost 65 évvel ezelőtt központi, politikai akarat, az erőltetett ütemű iparosítás szándéka hozta létre.
Az egykori szocialista Magyarország Minisztertanácsa napra pontosan
65 évvel ezelőtt, 1951. április 29-én hozott határozata nyilvánította várossá Pentelét és a vasmű mellett épülő települést.
Köszönet és tisztelet az elődöknek, életüket a tenniakarás vezérelte.

Hölgyeim és Uraim!

Ma már a mi generációnk a felelős Dunaújváros Megyei Jogú Város jelenéért és jövőjéért.
Dunaújváros polgármestereként azzal a hittel végzem a munkámat, hogy városunkat polgárai egyetértésével lehet és kell irányítani.
Az elmúlt, csaknem hat évben közösen elvégzett munkánk mára már mutatja eredményeit.


Előre léptünk azon az úton, amely a polgárosodáshoz vezet.
Értékrendünkben mindennél fontosabb a családunk, gyermekeink boldogulása.
Városunk fejlődik.


Tudunk és merünk bátran gondolkodni, cselekedni.
A fejlődés egy olyan kormányzati és önkormányzati együttműködés eredménye, amely az elmúlt közel hat esztendőben jellemezte Magyarország kormányát és Dunaújváros önkormányzatát.

...

Dunaújváros polgármestereként a legbüszkébb Dunaújváros polgáraira vagyok. Az elmúlt években számtalanszor álltunk nemes ügy mellé, karoltuk fel nehézségekkel küzdő társainkat, akár munkával, akár anyagi támogatással nyújtva segítséget.
Igazi összefogás született azért, hogy a Szent Pantaleon Kórház új
CT készüléket tudjon vásárolni, hogy megújuljon a kórház szülőszobája.
Minden egyes Carissa Kupa a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség szervezésében a futball szeretetén túl valamelyik intézményünk támogatását is jelenti.
A múltunkhoz való ragaszkodás szép példája az egykori Vidám Park kismozdonyának korhű felújítása. „Muki” és a hozzá kapcsolt szeneskocsi azóta is a kicsik kedvence a belvárosban.


A tenni akarás legcsodálatosabb példáját a 2016-os esztendő hozta. Egész Dunaújváros, intézmények, szervezetek, vállalatok és magánszemélyek egy emberként álltak a fiatal, 29 esztendős bánymérnök mellé. István életben maradását jelentheti a kínai gyógykezeléséhez összegyűlt tíz és fél millió forint. Mi, dunaújvárosiak bebizonyítottuk, hogy igazi, összetartó közösség vagyunk! Számomra, Hölgyeim és Uraim, az elmúlt négy hónap az összefogás, a dunaújvárosi emberek összefogásának, önzetlenségének csodája.

Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt Vendégeink!

Bár az Afrikából, Ázsiából Európába érkező migráns áradat Dunaújvárost és a környező településeket a maga fizikai valóságában nem érinti, mégsem mehetek el szó nélkül mellette.
Nem tehetem, mert a 2015-ös esztendő úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, mint egy új korszak kezdete. Vége azoknak az időknek, amikor Európa védettségét és biztonságát készpénznek vettük, mert úgy láttuk, hogy ez csakis rajtunk múlik.
...A legfőbb kérdés, Hölgyeim és Uraim, a mi sorsunkon túl gyermekeink és unokáink jövője. Nem adjuk fel azt a jogunkat, hogy mi dönthessük el, kivel akarunk együtt élni, és kivel nem.
Magyarország kormánya ezért ír ki népszavazást, mert nem hoz a fejünk fölött a jövőnket meghatározó döntést. Ez a népszavazás a mi jövőnkről, a magyar, így a dunaújvárosi emberek, családok jövőjéről szól.
Dönteni fogunk, akarjuk-e a Brüsszel által diktált kötelező betelepítési kvótát, avagy sem...

Dunaújváros Közgyűlése támogatja a kormány törekvéseit. Januári ülésünkön határozatot fogadtunk el a kötelező betelepítési kvóta elutasításáról.

Hölgyeim és Uraim!

Engedjék meg, hogy az elmúlt esztendők és a ma történéseit követően felvázoljam a jövendőt is.

Wass Albert írását idézve:
„A múlt szerves és elválaszthatatlan része a jelennek, mint ahogy a jelen sem egyéb, mint a jövendő kezdete.”
Önkormányzatunk Dunaújváros jövőjét úgy tervezi, hogy a város költségvetése stabil lábakon álljon, fejlesztéseink megvalósításához pedig minden pályázati lehetőséget megragadunk. Erre szükségünk is van, hiszen markáns célokat, kitörési pontokat fogalmaztunk meg.


Ahogyan már megfogalmaztam Önöknek: tudunk és merünk bátran gondolkodni, cselekedni.
Elképzeléseinket a „Modern városok” elnevezésű programra alapozzuk, amelyet az Orbán-kormány hirdetett meg 2015 tavaszán. Ez a lehetőség a megyei jogú városokat érinti, így minket, dunaújvárosiakat is.
A több hónapon át tartó tervezést és egyeztetéseket követően szeretném megosztani Önökkel, mit tartalmaz az az öt témakörbe csoportosítható „csomag”, amely megszabja Dunaújváros fejlődésének irányát.

Az elsőbe tartozik a sport, a kultúra és a rekreációs fejlesztések, így a tömegsport támogatása, az uszoda korszerűsítése, a Szalki-sziget további fejlesztése, amelytől azt várjuk, hogy Dunaújváros horgászati és vízi turisztikai szempontból újból elfoglalja méltó helyét a Duna-parti városok között.
A második terület a közszolgáltatásoké. Ide olyan elképzelések tartoznak, mint az önkormányzat tulajdonában lévő épületek, intézmények felújítása, energia-hatékony fenntartása.
A harmadik témakör a közlekedés fejlesztése, amely alatt az úthálózat, a tömegközlekedés infrastruktúrájának korszerűsítését értjük.

A negyedik csomag a gazdaságfejlesztésé, amelynek kiemelt területe önkormányzatunk régi álmának megvalósítása, a déli iparterület átalakítása logisztikai központtá. Új munkahelyek teremtése terén itt tudunk „egyet előre lépni”.
Az ötödik terület a környezetfejlesztésé, amely magába foglalja a löszös partfal rekonstrukcióját, a hulladékgazdálkodás korszerűsítését, a közműhálózat fejlesztését.

A „Modern városok” program uniós és saját költségvetési forrásból valósul meg. Önkormányzatunk az imént vázolt fejlesztések megvalósításához
7,4 milliárd forintot célzott meg. A kormány és az önkormányzat megállapodásának aláírása 2016.május 24-én várható, amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr Dunaújvárosba látogat.

Majd átadták a díjazottaknak az elismerést.

Méltatások:


Kecskés Rózsa
A Jószolgálati Otthon Közalapítvány vezetőjének, Kecskés Rózsa igazgató asszonynak fő tevékenysége a fogyatékkal élők napközi, ápoló, illetve átmeneti otthonának és a támogató szolgálatnak a vezetése.
Az óvodapedagógusi végzettségének megszerzését követően, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán képezte tovább magát, és elsőként gyógypedagógiai tanári képesítést, majd szociális menedzser képesítést szerzett. Ezt követően az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen tette le felsőfokú szociális szakvizsgáját. Így tehát képzettségét tekintve gyógypedagógus, szociális menedzser, szervezetfejlesztő szupervizor, jogi szakokleveles ellátottjogi jogvédő egy személyben, aki minden nap, tevékenységének minden formájában az esélyegyenlőség megteremtéséért küzd.
Kecskés Rózsa 1974-ben kezdett dolgozni először az oktatás, 1990-től pedig a szociális területen. 1990-ben a közreműködésével jött létre a város első rendszerváltás utáni intézménye, az Értelmi Fogyatékosok Napköziotthona, a későbbi Jószolgálati Otthon elődje. Élethivatása lett a sérültek, elesettek fejlesztése, segítése. 1994-2010 között Dunaújváros MJV Önkormányzatának szociális bizottságát vezette. Politikai tevékenységét szakpolitikusként végezte, szem előtt tartva Dunaújváros lakosságának szociális ellátásokra vonatkozó igényeit.
Első eredménye az időseket ellátó Szociális Otthon méltó körülmények közé költöztetése volt, a korábbi ún. „papír szálló” épületébe. Ezt a hajléktalan ellátás korszerűsítése követte, majd a családok átmeneti otthonának és a fogyatékosok bentlakásos ellátásának kialakítása. Regnálása alatt elérte, hogy szinte teljesen kiépült Dunaújváros szociális ellátórendszere, ezáltal nemzetközi és országos elismertséget is szerzett városunknak.
A VIII. Nemzetközi SZIME konferencia résztvevőjeként francia, szerb, román, szlovák miniszterek, de további szakpolitikusok, így Soltész Miklós államtitkár úr, vagy Jószolgálati Nagykövetként Bekk Mária, és Kövér László házelnök úr is kifejezte személyes látogatásával az igazgató asszony szakmai munkájának elismerését.

A több évtizedes példaértékű és humánus szakmai munkájának, a szociális területen, az esélyegyenlőség érdekében kifejtett áldozatos tevékenységének elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet Kecskés Rózsa igazgató asszony részére adományozta.

Dr. Dlustus Péter 1967-től, azaz közel 50 éve dolgozik a dunaújvárosi kórházban. Fog- és szájbetegségekből 1969-ben, szájsebészetből 1986-ban tett szakvizsgát. 1991-től 1998-ig a szájsebészeti munkaköre mellett a Szent Pantaleon Kórház orvos-igazgatójaként dolgozott. Kinevezését követően 1995-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem egészségügyi menedzseri oklevelet, majd 1996-ban az ELTE szervezésében jogi szakokleveles orvosi végzettséget szerzett. 1990-től 1994-ig önkormányzati képviselőként részt vett a városi közgyűlés munkájában.
A rendszerváltozás időszaka nem várt nehézségekkel járt az egészségügyben. A teljesítmény-finanszírozási rendszer bevezetése és a struktúra átalakítás új feltételeket diktált, és dr. Dlustus Péter vezetői munkájának is köszönhető, hogy a dunaújvárosi kórház átvészelte ezt a szokatlanul nehéz időszakot. Orvos-igazgatói munkássága során Dunaújváros egészségügyének fejlesztéséhez, az intézmény működésének korszerű átalakításához nagymértékben hozzájárult.
2004-ben Szent Pantaleon emlékéremben részesült, 2010-ben pedig Dunaújvárosért Díjjal tüntette ki Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlése.
Munkájára a rendkívüli körültekintés, az alaposság, a magas szintű hozzáértés, a nagyfokú munkabírás jellemző. Tudományos tevékenysége során számos hazai és külföldi kongresszuson vett részt, tartott előadást. Betegei szeretik, ragaszkodnak hozzá, kollégái tisztelik, sokat tanulhatnak tőle.

A Szent Pantaleon Kórház érdekében kifejtett vezetői tevékenysége, valamint Dunaújváros lakosságának szolgálatában végzett közel 50 éves magas szintű lelkiismeretes szakmai munkája elismeréseként Dunaújváros MJV Közgyűlése a Dunaújváros Díszpolgára kitüntető címet Dr. Dlustus Péter főorvos úr részére adományozta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.