Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. November 08. 19:59, hétfő | Helyi

Dunaújváros a Show tánc VB-vel kapcsolódott Európa Kulturális Fővárosa, Pécs rendezvényeihez

Dunaújváros a Show tánc VB-vel kapcsolódott Európa Kulturális Fővárosa, Pécs rendezvényeihez

A nemzetközi versenyen ötször szólalt meg a magyar Himnusz.
Dunaújváros neve hosszú időn keresztül egybefonódott a hazai IDO táncversenyekkel.

A város 13 alkalommal adott otthont az IDO égisze alatt megrendezett nemzetközi eseménynek. 2010. október 28-31. között viszont Európa Kulturális Fővárosában – Pécsett, az Expo Centerben találkoztak a kontinens illetve a világ legjobb amatőr táncosai. Az október végi eseményre a Pécsre érkezett IDO elnöke - Bill Fowler úr - megnyitó beszédében külön megköszönte Dunaújvárosnak a korábbi rendezést, a helyszín biztosítását és kiemelkedő munkásságáért Szántó Péternek az IDO legmagasabb rangú díját adta át. A vele folytatott beszélgetésünknek ez adta az apropóját.

  • Megtiszteltetés volt számomra, számunkra, hogy a díjátadás ünnepélyes keretek között történt, s azon jelen volt a nemzetközi táncszövetség, az IDO elnöke és négy – német, dán, szerb és szlovén - alelnöke. Mint az elnöki köszöntőből is kitűnt, alkalom volt erre az IDO táncok tizenötödik, általunk szervezett, rendezett versenye. Úgy gondolom, ezt a kitűntetést nekem szánták, de valószínű, nem kaphattam volna meg a nagyszerű hátteret képező kollegák közreműködése nélkül, akik ismerik gondolataimat, s a megvalósítást mindig közös ügyként kezelték, kezelik. Ezért köszönet a hátteret alakító kollegáknak, de köszönet Dunaújvárosnak, a képviselő testületnek is, akik nélkül nem jött volna létre a tizenhárom alkalom, de a pécsi verseny sem. Ezt hangsúlyozta a világszövetség elnöke, Bill Fowler úr is, aki az Amerikai Egyesült Államokból, Bostonból érkezett Pécsre, s mint eddig is, most is szívesen jött Magyarországra.
  • Miért éppen Pécsre esett a helyszínválasztás?
  • Annak idején, Dunaújváros önkormányzata döntött arról, hogy kapcsolódik Európa Kulturális Fővárosa „Budapest-Pécs tengelyprogramjához”, s ezzel is színesíti az elképzelést, bővíti a rendezvények kínálatát.
  • Hogyan sikerült a verseny?
  • Október 28. és 31. között tizennyolc ország ezerhatszázharminckilenc versenyzője vett részt a megmérettetésben. A gyermek és felnőtt 2. korosztály - vagyis a harminc év felettiek - számára, világbajnokság, míg a juniorok és felnőttek esetében Európa bajnokság rendezői voltunk. A négy napos versenyt nagy érdeklődés, figyelem kísérte.
  • Kik álltak a rendezvény mellé?
  • Az idei verseny fő védnökei: dr. Schmidt Pál köztársasági elnök úr, Czene Attila a sportért felelős államtitkár úr (Nemzeti Erőforrás Minisztérium), valamint Páva Zsolt úr, Pécs polgármestere voltak. Külön megtiszteltetésnek vettük, hogy Czene Attila államtitkár úr a rendezvény záró napján mindvégig jelen volt feleségével, Bánhidi Petrával - aki egyébként többszörös argentin tangó világ- és Európa bajnokunk. A rendezvény fő pénzügyi támogatói: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Civil Alapprogram, valamint a Területi Művelődési Intézmények. A korábbi szponzorok sorából most sem hiányzott Palkovics Ibolya (Ibolya virágbolt), Jakó Tamás (Jakó Cukrászda), a Ferrero Magyarország Kft., a Zeofilter Kft.(Jászok Kincse Ásványvíz), valamint az AVON Magyarország.
  • A magyar Himnusz hányszor szólalt meg?
  • A négy nap alatt ötször csendült fel a Himnusz, és még voltak egyéb döntős helyezéseink. Természetesen valamennyire nagyon büszkék vagyunk, s bízunk a riesai folytatásban.
  • Mely náció fiataljai a legeredményesebbek?
  • Az idei versenyen a szlovének, a szerbek, a boszniaiak voltak a legeredményesebbek, de nem hagynám ki a mi sikerembereinket sem a sorból.
  • Voltak ismerős arcok a nézőtéren?
  • A közönség soraiban helyet foglaltak a korábbi világ- és Európa bajnokok. A Gálán fellépett Kollár István Steev is, korábbi sokszoros electric boogie világbajnokunk. Az ünnepségen Berki Sándor zenekara, a Kék Duna-Koncert Szalonzenekar is szerepelt, de a programot más fellépők is színesítették.
  • A legközelebbit ki és hol rendezi?
  • Magyarország kétévente kap rendezői jogot show kategóriában. Az idén rendezői voltunk Budapesten a páros táncok világ- és Európa bajnokságának, amelynek jövőre is a főváros ad otthont. A show-tánc versenyek pedig 2011-ben Szerbiában, Zágrábban, illetve a németországi Riesa-ban lesznek.

Szente Tünde

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.