Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2015. Február 06. 23:10, péntek | Helyi

Egy egyesület, két szakág- bemutatkozik a Gracie Barra Brazil Jiu Jitsu klub

Egy egyesület, két szakág- bemutatkozik a Gracie Barra Brazil Jiu Jitsu klub

Bemutató edzéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartott a Gracie Barra Brazil Jiu Jitsu klub. A baráti sportkörből hivatalosan is egyesületté vált a szervezet.

Gyorsban pár szó,ami téves majdnem mindenhol: Gracie Barra ejtsd: grészi bahha egy világ szervezet,a legkomolyabb Brazil Jiu Jitsu ejtsd dzsú dzsicu szakág.
Ennek a szövetségnek jött létre a dunaújvárosi egyesülete. Az egyesület neve még sem gracie barra,hanem FOX Sport Egyesület valamint tartalmaz egy box szakosztályt is

Az egyesület, edjője a profi boxoló Sulák "Csubi" András profi ökölvívó és box edző. 8 év kihagyás után ismét folytatja profi karrierjét és a hosszú kihagyás után újra a kötelek közé lépett. 2015. januárjában győztes meccsel ünnepelhetett a szorítóban, márciusban pedig ismét ringbe száll. Sulák Csaba a FOX Sport Egyesület box szakosztályának trénereként pedig még edzéseket is tart.

Sulák András 2006-ban hagyott fel az aktív sporttal, és ő maga sem gondolta volna, hogy egyszer újra kesztyűt húz. Kétsége volt ugyanis afelől, hogy mennyire fogja tudni ismét felvenni a ritmust, de az edző kollegák és menedzsere, Petrányi Zoltán, bíztatták őt és hittek benne.
2008-ban, 2 évvel a visszavonulása után már szóba került a visszatérése. Akkor azonban a főállását és a napi erőnléthez szükséges edzéseket nem tudta összehangolni. Félig felkészülten pedig nem akart a szorítóba menni. Így a visszatérés egyelőre váratott magára. De végül 2014-ben a dolgok szerencsés alakulásának köszönhetően visszatérhetett az edzőterembe, ahol sikeres felkészülés után idén januárban győztes meccsel nyitotta meg sportéletének újabb szakaszát.
Azóta a mindennapjai továbbra is ügyes manőverezéssel telnek a szolgálat és az edzések között. Kora reggel a Dunaparton egy intenzív lépcsőzéssel nyitja a hetet, majd szolgálatba siet. Mivel 24-72 órás szolgálatot teljesít, így a szolgálat letelte után van három pihenő napja. Amit természetesen nem pihenéssel, hanem edzéssel tölt. A három nap alatt 6 edzésen vesz részt, ebből kettő kesztyűzéssel telik, Budapesten. Valamint 2 edzést is tart. Egyet a kezdő csoportnak, egyet a haladónak. A három nap leteltével az újabb szolgálat előtt pedig ismét egy intenzív edzésbe kezd.

Gyetvai Balázs a klub jiu jitsus versenyzője elismeréssel nyilatkozik a klubról, annak felszereltségéről: „A klub vezetése nem kevés pénzt költött sportszerekre, az edzőteremből most költözik a klub egy nagyobb helyre. Baki Endre az egyesület elnöke, jelentős támogatást nyújt a legideálisabb edzőtermi körülmények megvalósításához.”
A jiu jitsu azon kevés sportágak közé tartozik, ahol az erőnél lényegesen fontosabb a technikai és a taktikai felkészültség. Emellett mentális erőre is szükség van- hiszen nem könnyű elfogadni a tényt, ha az ellenfél jobban teljesít.
Gyöngyi Attila edző szavait idézzük:
„ Aki ezt a sportot űzi, az remélhetőleg egy pszichés átalakuláson is keresztülmegy. A legtöbb jiu jitsus hétköznapi nyelven jó fej. Ez egy ego ellenes sport, mert már az elején lemorzsolódnak azok, akik nem tudják félretenni az, hogy veszítenek folyamatosan. Az elején mindig az van, hogy kopog az ember, sőt, később is. A kopogás a feladás jele. Ha nem kopogok, akkor nem tanulok. Ez végigkíséri egy jitsus életét, bármilyen magas szinten van, hogy föl kell adnia néha, mert különben nem fog tanulni.”
Ez egy mentálisan és fizikálisan is kemény sport. Azok, akik versenyre járnak, napi szinten edzenek, van, hogy egy nap alatt 2 alkalommal is.
A sportág mindezek ellenére egyre népszerűbb, melyet mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy országszerte egyre több versenyt rendeznek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.