Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Július 16. 20:31, csütörtök | Helyi

Négy és fél órás közgyűlés 57 döntés 2020 július közepén

Négy és fél órás közgyűlés 57 döntés 2020 július közepén

A közgyűlés a tételesen felsoroltakon túl Intézményi beszámolókkal, szerződés-hosszabbításokkal alapító okirat-módosításokkal és hasonló ügyekkel is foglalkozott.

Köszönet az egész városnak

Az első, járványszorítástól mentes közgyűlését tartorra július 16-án, csütörtökön Dunaújváros önkormányzata, A 4 és ½ óra alatt 57 döntést hoztak – néha vitázva – városunk képviselői, kilenc sürgős előterjesztéssel kibővítve a napirendi pontokat.
Pintér Tamás polgármester köszönetet mondott az egész városnak a járvány alatti helytállásért és felkérte pohárköszöntőre Barta Endre alpolgármestert, hogy pezsgővel köszönthessék a jelképesen meghívottakat. Akik a bölcsődéktől a katasztrófavédelemig, az idős otthonokban helyállóktól a mentőkig számos szakmát, szervezetet képviseltek. Barta Ensre nemcsak méltatta sokak összefogásét, szabadkozott, hogy felsorolni sem tudja, ki-mindenkit kellene és lehetett volna az aulába meghívni.
Szót kert az érdemi munka megkezdése előtt Székely Károly képviselő és indítványozta, hogy emlékezzenek meg néma felállással Bogdán Lászlóról. A javaslat egyetértésre talált.

Idősek juttatása, differenciáltan

Módosította szociális rendeletét a közgyűlés. Az idősek évenkénti pénzeli juttatásának ideje karácsony előtt lesz esedékes. A pénzbeli
támogatás összege 8.000 forint, ha az ellátás havi összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, illetve 5.000 forint, ha az ellátás havi összege meghaladja a mindenkori öregségi nyugdíjminimum kétszeresét, de nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum hétszeresét.

Két kollégium profilt vált

Az első és a negyedik napirendi pont keretében Cserna Gábor és részben Lőrinczi Konrád kérdések és észrevételek sorát „zúdították” a közgyűlési többségre. Érdemi kérdés volt a Semmelweis utcai és a kertvárosi és a kollégium jövőbeli sorsa. A kertvárosiban szakember lakárok kialakítását tervezik, a technikumi kollégium épületét most a nyáron adta vissza az egyetem városunknak, hasznosításáról nincs még döntés. A témák többsége oda-vissza pingpongozás volt, amin érdemesebb túllépni. Hiszen „felpaikázásként hatott a negyedik napirendi pont témája: állásfoglalás kialakítása a kormány önkormányzatokat megszorító politikájával kapcsolatosan. Az eredmény: a közgyűlés 11 igen szavazattal zárta az alábbi (kissé rüvidített( állásfoglalást:

A Magyarországot is elérő koronavírus-járvány elleni védekezés indokával Magyarország kormánya takarékosságra hivatkozva Dunaújvárosól is elvonta a gépjárműadó teljes összegét, csökkentette
iparűzési adó bevételét és növelte az úgynevezett szolidaritási adóterhét. Mindezek több százmillió forintos kiesést okoztak az egyébként is nehéz helyzetben lévő költségvetésünknek, miközben Dunaújváros önkormányzata és az ott dolgozók is élen jártak a vírus elleni védekezésben.
A kormány 2024-ig szóló költségvetési kitekintéséből kiolvasható: ezek a sarcok még évekig megmaradnak, tehát a kormány maga cáfolta azt az állítást, hogy a Dunaújvárost is sújtó megszorítások a járvány elleni védekezés miatt szükségesek. A kabinet lépése az önkormányzatok maradék bevételének csökkentésére nem más, mint nyílt támadás az önkormányzati rendszer ellen. Az Orbán-kormány költségvetési eszközökkel akarja megszorongatni az önkormányzatokat és a dunaújvárosi lakosokat. Dunaújváros közgyűlése ezért tiltakozik
minden egyes forint elvonása miatt, mert az csorbítja az önkormányzatiságot és veszélyezteti az önkormányzatok működését. Felszólítjuk a kormányt, hogy a takarékoskodást a saját luxuskiadásaik megszüntetésén kezdje el.

Felértékelt a mi bölcsődénk!

A Bölcsődék Igazgatósága Dunaújváros intézmény a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar partnerintézményi pályázatát megnyerve az egyetem partnerintézménye lett. Ezért partnerintézményként fogadhatja az egyetem hallgatóit szakmai gyakorlatra. Ai együttműködési megállapodást szavazatával jóváhagyta a közgyűlés.

Kissné Fekete Éva nyugdíjba megy

A közgyűlés pályázatot ír ki az Útkeresés Segítő Szolgálat intézmény vezetői állására, mert Kissné Fekete Éva (akii több évtizede kiválóan vezette az Útkeresés Segítő Szolgálatot) s nyugdíjazását kérte A testület megemelte 1,7 millió forinttal az Útkeresés idei működési keretösszegét kulturális célú felhasználásra, továbbá hozzájárult az intézmény által működtetett Családok Étmeneti Otthonának egy 6 órás szakdolgozói álláshellyel való bővítéséhez.

Nyers Lástló Küzdősport Centrum az űj név

A radari sporttelep új nevéről is döntött a testület. Ezentúl Dunaújváros első olimpikonjának Nyers László néhai európa-bajnoki bronzérmes olimpikonnak a nevét viseli a sporttelep, Az új név Nyers Lészló Küzdősport Centrum. A város gránit emléktáblát készíttet a Borostyén-Tóth Kft-vel és elkészítteti a Nyers Láazló Küzdősport Centrum feliratot az MPRINT Dekorációs és Grafikai Stúdióval.

Elfogadás helyett utasítás-csokor!

Dunaújváros Közgyűlése az Energo-Viterm Beruházó, Működtető Kft. 2019. évi beszámolóját megismerte, de nem fogadja el a vagyonleltár hiánya miatt. Egyúttal felkéri az Energo-Viterm Kft. ügyvezetőjét, hogy tegyen javaslatot a gazdasági társaság saját tőke jegyzett tőke arányának helyreállítására, és gondoskodjon a vagyonleltár megküldéséről.
A közgyűlés utasítja az ügyvezetőt, hogy küldje meg a gazdasági társaság felügyelő bizottságának ügyrendjét, a gazdasági társaság Szervezeti és Működési Szabályzatát, valamint a javadalmazási szabályzatát.
Utasítja az Energo-Viterm Kft. tulajdonosi képviselőjét, hogy a társaság taggyűlésén jelen határozat alapján szavazzon, és a taggyűlés határozatát a polgármester részére nyújtsa be.
A közgyűlés felkéri az Energo-Viterm Kft. ügyvezetőjét, hogy adjon megferlelő tájékoztatást a gazdasági társaság taggyűlésén és tegyen javaslatot a banki szerződés módosítására, illetve új kölcsönszerződés
megkötésére, valamint tegyen javaslatot a 2020. évi vagyonhasználati díjra a társasági szerződésben foglaltak szerint.

Megvan a köztemető új üzemeltetője

Mivel a dinaújvárosi köztemető régi üzemeltetője felmomdta szerződését, városunk közbeszerzési eljárást indított, amelyree kezdeményezett, amelyre két cég nyújtott be ajánlatot. Ai eljárás végeztével a közgyűlés kinyilvánította, hogy az eljárás eredményes volt. A két ajánlat közül au értékelés a „BOROSTYÁN Tóth" Temetkezési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. tette a legkedvezőbb ajánlatot. A közgyűlés név szerinti nyilvánította nyertesnek a megnevezett gazdasági szervezetet és felhatalmazza a Polgármestert a kapcsolódó szerződés aláírására. A nyertes ajánlat összege bruttó 4.095.750,- Ft/hó, folyamatos teljesítéssel, és havonta történő számlázással

Elkel egy régi óvodánk maradék harmada

A Donaújvárosi Kereskedemi és Iparkmara a hombáziummaé mahdnem szemben, a Latinovits Zoltán utca 10 alatti valamikori óvodában lelt otthonra mintegy két évtizede. Ám az óvodaudvar harmadrésze az önkormányzat tulajdonában maradt. A területért a kanara bérleti díjat fizet a városnak. A kamara felajánlotta, hogy 32,9 millió forintért megvásárolná a mostanáig bérelt területrészt. Ha lemond jogáról az elővásárlásra jogosult, nyélbe üthető az üzlet, rendezettebbé válik ismét egy tulajdonviszony.

Helyben 17 millió pót-jutalmazásra

Barta Endre alpolgármester a sorrendben ötvenedik, sürgősséggel felvett előterjesztést, hogy helyben valamennyire honorálni próbálják azok helytállását, akik országosan kimaradtak az egyszeri jutalomból.
Ezért a közgyűlés megemelte 15 millió forinttal az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthona költségvetését,1 millió forinttal az Útkeresés Segítő Szolgálatét és a Jószolgálati Otthon Közalapítványnak ugyancsak 1 millió forintot biztosít jutalmazási célra.

Lesz vezérigazgatója a DVG Zrt—ne,

Sürgősségi indítvány nyomán vezetési munkamegosztás a DVG Zrt.-ben. A tavaly októberi választást követően a DVG Zrt. vezetői állománya lecserélődött, A cég elnöke Illéssy István lett, Most a DVG Zrt. operativ működésének hatékonyabbá tétele érdelében döntött a közgyűlés Szabó György Zoltán vezérigazgatói kinevezéséről, egyidejűleg visszahívja a DVG Zrt öttagú igazgatóságból július 31.-vel Varga Richárdot. Augusztus 1-től 2021.január 31. napjáig szól Szabó György Zoltán megbízatása. Illéssy István elnöki tiszte változatlan marad.

Záró képónlön a meghívottak egycspoprtja az aulában. Jobbra az asztalon a hölgyeknek szánt virágcsokrok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.