Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2011. Május 08. 15:53, vasárnap | Helyi

Egy édes-mézes nap a méhészetben

Egy édes-mézes nap a méhészetben

A Comenius-hét második napján, kedden (május 3-án) a nagykarácsonyi Papp László őstermelő méhészetébe látogatott el a Petőfi Sándor Általános Iskola Comenius-csapata, a Tempus Közalapítvány által koordinált „Rhythms Of Nature”

A tizenkét fős különítmény először egy videófilm alapján készült fel a nagy találkozásra, majd egy igen erős szakmai vetélkedőn esett át – még az iskola falai között. A kiválasztottak pedig a tanítás kezdetén Nagykarácsony felé vették az irányt, s egy rendkívül kellemes és tapasztalatokkal gazdag, hasznos délelőttöt töltött a méhecskék – és nem méhek! – birodalmában.

Papp Laci bácsi hatalmas lelkesedéssel és óriási szakmai tudással felvértezve bűvölte el a gyermeksereget, s ismertette meg őket a méhészet világával. Persze, az sem volt hétköznapi dolog, hogy mindent kézbe vehettek és kipróbálhattak a nebulók. Sőt, a ház gazdasszonya: Vali néni jóvoltából egy rögtönzött kóstoló alkalmával a mézes finomságokból is ízmintát kebelezhettek „mézgyomrukba” a mézengúzok. Szóval, hogy ne csak nektárban bővelkedő (szó)virágokban beszéljünk, elmondjuk, hogy először egy szakmai bemutatón estek át a résztvevők, amelyen a méhészet rövid történetén túl megismerkedtek a méhészetben használt eszközökkel, a különféle keretekkel, a magyar méhecske: a mézgyűjtő méhecske felépítésével, tulajdonságaival és a méhecsketársadalom hierarchiájával.

Ezt követte a fullánkként záporozó kérdések megválaszolása, majd a közvetlen és személyes találkozás: a méhecskékkel, akik, mint megtudtuk, nem csípnek, hanem szúrnak, amint a mézet sem pergetjük (az ugyanis a gabona), hanem pörgetjük. Tehát, megtörtént a beöltözés, majd a „szúrós” találkozás – ezúttal szúrások nélkül. A kaptárakban a lépes mézzel teli kereteket és a pörgető működését is közvetlen közelről megtekintette a „fátyolozott arcú” csapat, s egy rövid kitérő után – a ház többi állatával is megismerkedvén – visszatért a lugas alá, ahol repceméz-kóstolás és a mézes finomságok (mézzel készült sütemények és szörpök) várták a siserehadat.

Az édes-mézes látogatás délben aztán legnagyobb sajnálatunkra véget ért, s a Comenius-csapat „Nehézséget a kaptárakba!” jókívánságok közepette hazatért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.