Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Január 08. 18:21, péntek | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

Egyelőre nem enyhítenek a korlátozásokon Franciaországban

A koronavírus-járvány miatti korlátozások Franciaországban legalább január végéig érvényben maradnak, és az éjszakai kijárási tilalom kezdetét várhatóan újabb tíz megyében előrébb hozzák

- jelentette be csütörtökön Jean Castex miniszterelnök.

"Az egészségügyi helyzet az elmúlt hetekben ismét törékennyé vált" - ismerte el a kormányfő, emlékeztetve arra, hogy a napi esetszám 15 ezer körül stagnál az általános karantén december 15-i feloldása óta. Jean Castex kizártnak nevezte a szigorítások további enyhítését a következő hetekben.

Heti sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a vendéglátóhelyek legalább február közepéig zárva maradnak, és a kulturális intézmények és a sportlétesítmények sem nyithatnak ki januárban. A színházak, mozik és múzeumok esetleges február eleji nyitásról január 20-án dönt a kormány.

Ugyanakkor annak a reményének adott hangot a miniszterelnök, hogy a februári iskolai szünetre már kinyithatnak a sípályák.

Az éjszakai kijárási tilalom várhatóan két órával korábban, délután hat órakor fog kezdődni további tíz megyében, ahhoz a 15 megyéhez hasonlóan az ország keleti és délkeleti részén, ahol már január elején bevezették a szigorítást. Az intézkedésről pénteken születik döntés a helyi illetékesekkel egyeztetve.

A meghosszabbított kijárási tilalom mintegy 6 millió embert érint, az ország területének egyötödén. Ezekben a régiókban a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma ismét meghaladta a maximális riasztási küszöböt, a 250-et, míg az országos átlag jelenleg csak 150.

Az oltási kampány további felgyorsítását és újabb kiszélesítését is bejelentette a miniszterelnök: a 75 év felettiek január 18-tól vehetik fel a vakcinát, a fogyatékosság miatt szociális intézményben élők és az 50 évnél idősebb egészségügyi dolgozók számára pedig már elérhető az oltás.

"Franciaország még mindig nehéz időket él, de 2021 a remény éve lesz az oltásnak köszönhetően" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Az oltás a kormány tevékenységének elsőszámú prioritásává vált. Meggyőződésünk, hogy a szélesebb körű, tömegesebb és gyorsabb oltással érhet véget a krízis. A gyorsaságot ugyanakkor nem keverjük össze az elhamarkodottsággal" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint januárban csak az idősotthonok lakói és dolgozói kaphatták volna meg az oltást. A kormányt az ellenzék azonban hevesen bírálta az oltási kampány lassúsága miatt. Míg hétfőig kevesebb mint ezer embert oltottak be, az elmúlt öt napban a miniszterelnök tájékoztatása szerint 45 ezren vették fel az oltást. Számítása szerint a hónap végére egymillió francia lesz beoltva.

Olivier Véran egészségügyi miniszter jelezte, hogy a Pfizer-BioNTech gyártó két oltása között hat hét is eltelhet három helyett kockázat és hatékonyságvesztés nélkül.

"Ennek köszönhetően több adaggal rendelkezünk ahhoz, hogy minél többen felvegyék az első oltást" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy "Európában egyedülálló módon a teszt teljesen ingyenes mindenki számára Franciaországban több mint 12 ezer tesztelő helyen". Azt is elmondta, hogy jelenleg Franciaországban szűrnek a legtöbbet Európában. Májusban a heti 700 ezer tesztelés elérését tűzte ki célul a kormány, de már szeptemberben heti egymillióan vettek részt a szűréseken, ez 2 millióra emelkedett novemberben, és több mint 3 millióra az év végi ünnepeket megelőző héten.

Az egészségügyi tárca csütörtök este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 21 703 új fertőzést jelentettek, a kórházban ápoltak száma továbbra is stagnál: a 24 488 fertőzött 253-mal kevesebb mint szerdán, intenzív osztályon 2753-an fekszenek, ami 43-mal kevesebb, mint 24 órával ezelőtt. Az elhunytak száma 277-vel 66 841-re emelkedett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.