Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. November 07. 00:12, csütörtök | Helyi

Egyesültek, hogy felpezsdítsék a kultúrát

Egyesültek, hogy felpezsdítsék a kultúrát

A helyi és a térségi kézműves hagyományok, eredmények megőrzésére és továbbfejlesztésére jött létre a Pentelei Kézműves Egyesület

- Többségükben magukra hagyottak a kézművesek, szakmák halnak ki, se képzésük, se utánpótlásuk, az egységes fellépés érdekében hozzuk létre a Pentelei Kézműves Egyesületet – érvelt Pintér Lajos, akinek kezdeményezése nyomán létrejött az új szervezet. Hangsúlyozta, hogy biztatásra látott a feladathoz, a Magyar Kézműves Szövetség, a Magyar Kézművességért Alapítvány, az Ipartestületek Országos Szövetsége, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára kezdeményezte a várostérség kézműveseinek összefogását. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy az eszmeiségen túl üzleti célok is vezérlik küldetésüket. Több irányba indulva sokkal hatékonyabban erősíthetik térségünkben az „ökológiai kéznyom” nemzetközi mozgalmat, szeretnék piaci erővé tenni kézműves termékeiket.

Az alakuló ülésen, amelynek a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont - a kamara vezetése elsők között állt a kezdeményezés mellé - a belépésükről nyilatkozók megvitatták és elfogadták az egyesület Alapszabályát. Ebben lefektették az egyesület céljait és feladatit, így kimondták, hogy elsődleges célközönségük az ifjúság, de fontos, hogy más korosztály is megtalálja a maga értékeit. ye Nem titkolt céljuk a helyi kulturális élet felpezsdítése, más népek kultúrájának megismerése, a hagyományok összeegyeztetése a XXI. századi kreativitással, valamint a fiatalok érdeklődésének felkeltése a kézműves technikák iránt.


A közgyűlés megválasztotta a 4 tagú elnökséget, eszerint az elnöki teendőket Pintér Lajos látja el, titkárnak választották Nyíri Andreát, általános alelnöknek Kissné Keserű Erikát, elnökségi tagnak Szabados Károlyt.
Egyelőre keresik a helyüket, de az sem kizárt, hogy a pentelei malomrekonstrukciót követő kulturális központban az egyesület is helyet kap, annál is inkább, mert a pentelei hagyományok kutatása, megőrzése is vállalásaik között szerepel. Az alakuló közgyűlés résztvevőit leginkább a közelgő kézműves kiállítás és vásár szervezése tartotta izgalomban, ez lesz az első, ahol közösen bemutatkoznak.


Kézműves Napok november 28. és december 7. között a KMI-ben és környékén
A Pentelei Kézműves Egyesület térségi kiállítást és vásárt rendez a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet termeiben és a szabad téren „Kézműves híd, ami összeköt” címmel. A november 28.-i megnyitó után a Lorántffy Szakiskola divatbemutatójával veszi kezdetét a Kézműves Napok rendezvénysorozata. Az iskola tanulói további programokkal kényeztetik a kiállítás és vásár látogatóit. A szervezők várják Dunaújváros és 30 km-en belüli települések kézművesei,
tárgyalkotó népművészei, kézműves iparművészek, egyéni jelentkezők és alkotóközösségek maximum 3 alkotását – természetes anyagból, kézműves technikával. Ezen túl várják Penteléhez kapcsolódva a kézműves régiségeket, Pentele kézművességét, tárgykultúráját felidéző alkotásokat. Jelentkezni a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:19, péntek | Helyi

AKCIÓ AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSÁRA

Környezetkárosítók ellen léptek fel a rendőrök és a társszervek képviselői.

2024. Március 17. 06:50, vasárnap | Helyi

A fejlesztés újabb állomása

Hamarosan a szülők is bejárhatják a görögkatolikus óvoda belső terét

2024. Március 09. 06:09, szombat | Helyi

Élsportolók jártak a Dózsa iskolában

Egy igazán különleges élményben volt részük a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola diákjainak.

2024. Március 01. 17:27, péntek | Helyi

Vagyonőrt bántalmaztak – vádemelés a vége

Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Dunaújvárosi Járási Ügyészség.