Városlista
2020. október 21, szerda - Orsolya

Hírek

2012. Október 12. 05:00, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre gyakoribb a fiatalkori stroke

Egyre gyakoribb a fiatalkori stroke

Egyre gyakoribb a stroke fiatalabb korban, ma már minden ötödik áldozat 55 év alatti - mutatott rá egy tanulmány, amely 1,3 millió résztvevő bevonásával készült. Azt találták, hogy míg 1993-ban a stroke-os betegek 13 százaléka, addig 2005-ben már 19 százaléka volt 55 év alatti - írja a BBC.

A Stroke Társaság szerint az adatok figyelmeztetőek. Dr. Brett Kissela, a jelentés készítője szerint ennek oka lehet az olyan kockázati tényezők emelkedése, mint a cukorbetegség, az elhízás és a magas koleszterinszint.

A betegség jelentkezésének átlagéletkora 1993-ról 2005-re 71-ről 69 éves korra csökkent, és egyre több az 55 év alatti páciens. Dr. David Werring neurológus elmondta, hogy bár a stroke általában idősebb embereket érint, ezek az eredmények is mutatják, hogy a fiatalok ugyanúgy áldozatok lehetnek.

A stroke egy pillanat alatt megtörténik, de az egész későbbi életre hatással van, számos fogyatékosságot okozhat. Néhány egyszerű életmódbeli változással azonban mindenki sokat tehet azért, hogy csökkentse a betegség kialakulásának kockázatát. Ilyen a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a vérnyomás mindennapos ellenőrzése.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben

2020. Október 18. 16:01, vasárnap | Életmód

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

Az éghajlat megváltozása valószínűleg kulcsszerepet játszott a korai emberfajok kihalásában

2020. Október 16. 18:02, péntek | Életmód

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.

2020. Október 15. 14:01, csütörtök | Életmód

A kutyák személyisége nem egyenletesen változik az életük folyamán

Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is változik a személyiség a korral, de ezek a változások nem egyenletesen, hanem szakaszosan történnek