Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 22. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre népszerűbb a környezettudatos vásárlás

Egyre népszerűbb a környezettudatos vásárlás

Egyre többen vásárolnak környezettudatosan az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) 'Zöldlista' programjának keretében készült felmérés szerint. Az ügynökség hétfői közleménye szerint tavaly az adventi hétvégéken országszerte csaknem hétezer vásárlót kérdeztek meg vásárlási szokásaikról a program munkatársai tizenöt hipermarketben.

A kérdőívek összesítése alapján a válaszadók 65 százaléka mindig, 24 százaléka a nagy bevásárlások alkalmával bevásárlólistát készít, vagyis tudatosan készül a vásárlásra.

Tartós táskát, kosarat visz magával a válaszadók 70 százaléka, eldobható zacskót csak a megkérdezettek 19 százaléka használ.

Az előre csomagolt termékek ugyanakkor még mindig nagyon kelendőek, pedig a többszörösen vagy feleslegesen fóliázott áruval nő a csomagolási hulladék mennyisége, a környezet terhelése.

A válaszadók mintegy 51 százaléka mindig a helyi árukat választja, 29 százaléka pedig akkor, ha azok olcsóbbak. A szezonális termékek még ennél is népszerűbbek, a megkérdezettek 89 százaléka idénytermékeket vásárol, közülük 55 százalék mindig, 34 százalék pedig ha teheti.

A válaszokból az is kiderült, hogy kedveltek a nagy kiszerelésű termékek és az utántöltők, főleg a tisztító- és tisztálkodási szerek esetében.

Háttérbe szorult viszont a környezettudatosság, ha az ajándékok csomagolásáról volt szó. A válaszadók 42 százaléka még mindig a hagyományos karácsonyi csomagolást használja. Az újrafeldolgozott papírból készült csomagolókat 29 százalék, a többször felhasználható papírtasakokat pedig 36 százalék keresi.

Címkék: életmód

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.