Városlista
2020. október 23, péntek - Gyöngyi

Hírek

2014. Július 26. 06:00, szombat | Életmód
Forrás: MTI

Egyre többet költünk őssejttárolásra

Egyre többet költünk őssejttárolásra

Az OTP Egészségpénztár tagjai évről évre tíz százalékkal többet költenek várandóssággal és gyermekápolással kapcsolatos termékekre, szolgáltatásokra, ezen belül az utóbbi években különösen az őssejttárolásra.

Az OTP Egészségpénztár (OTP EP) pénteki közleménye szerint míg 2009-ben 27,6 millió forintot költöttek az egészségpénztári ügyfelek őssejttel kapcsolatos szolgáltatásokra (őssejtlevétel, őssejttárolás), 2011-ben már ennek csaknem dupláját, 52,1 millió forintot. Tavalyelőtt a kifizetések összege már meghaladta a 62 millió forintot, 2013-ra pedig az összeg 74,6 millió forintra nőtt.

Kovács Tamás Attila, az OTP EP kommunikációs és értékesítési igazgatója a közleményben azt írta, arra számítanak, hogy a tendencia a következő években is folytatódik.

Dr. Balogh István, a magyarországi laboratóriummal rendelkező KRIO Intézet vezérigazgatója ismertette, a jelenlegi szabályozás szerint az önkéntes kiegészítő egészségpénztárak finanszírozható szolgáltatásai körébe tartoznak a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtek gyűjtésére és megőrzésére vonatkozó szolgáltatások , abban az esetben, ha a tárolást végző szolgáltató rendelkezik magyarországi laboratóriummal.

Az magyarországi őssejtbankot is üzemeltető KRIO Intézetnél is folyamatosan nő az ügyfelek száma - tette hozzá.

Az intézetnél több mint egy éve használják azt az új technológiát, amelynek révén nemcsak a köldökzsinórból, hanem a placentából is kinyerik az őssejteket tartalmazó vért, így közel 25 százalékkal több őssejtet tudnak eltárolni.

Őssejtnek az új élet fogantatásakor a kialakuló még „mindenre-képes" sejteket nevezik. Az őssejtek kiválaszthatók és erre szolgáló speciális helyen, őssejtbankban, életképesen megőrizhetők. Így a későbbiekben bármikor felhasználhatók, esetleges betegségek kezelésére. Az őssejtek különböző típusú szöveti sejtekké képesek átalakulni, ezáltal a károsodott sejtek, szövetek és a jövőben szervek pótlására, regenerálására is alkalmassá válhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 22. 17:08, csütörtök | Életmód

A klímakutatók a legtöbbet repülő tudósok

A klímakutatók, elsősorban a professzorok jóval többet repülnek, mint a többi tudós, de hajlamosabbak is arra, hogy lépéseket tegyenek repülőútjaik csökkentésére vagy ellentételezésére -derült ki egy globális elemzésből.

2020. Október 21. 16:09, szerda | Életmód

Az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás mérséklésére

Kormányzati célkitűzés, hogy növeljük Magyarország fával borított területét, mert az erdő az egyik legfontosabb eszköz a klímaváltozás negatív következményeivel szemben

2020. Október 18. 16:01, vasárnap | Életmód

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

Az éghajlat megváltozása valószínűleg kulcsszerepet játszott a korai emberfajok kihalásában

2020. Október 16. 18:02, péntek | Életmód

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik

A Covid-19 hosszú távú hatásai nem csak a súlyos betegeket érintik egy friss brit kutatás szerint.